aku nak bebel sat

ini bukanlah keluhan atau apa2, sekadar perkongsian rasa, kerana aku cukup bersyukur dgn kurniaan Allah hingga ke saat ini

hari jumaat lepas dapat maid....alhamdulillah....10% masalah settle....age 37, dari Jamber, belah Jawa Timur....pernah la kerja maid, tapi di Jogja dan Bali......
ohhhh 6 ribu okay nak amik maid skang...itu tak termasuk permit ye....permit lak another 3 ribu....ngalahkan hantaran kawin okay!  kalau ko kije hampeh, mmg patut aku sound kan!
first impression utk maid baru:
tak berapa pembersih orangnya, kalau org jawa kata KEMPROH...hahhahaha tak pe yang ni aku akan groom dia kasi jadi pembersih sket.....
buat kerja, ala2 tuan puteri, lembabnya jalan, rimas aku, lemah gemalai ngalahkan org menari mak yong tau.
baju bawak 4 pasang aje, abis ko ingat aku nak kena belikan ko baju ye? abis kalau hujan ke, baju tak kering ke, outstation baju tak sempat basuh ke, ko nak pakai apa? daun pisang ke?
ada few lagi la, tapi itu nanti pelan2 la aku train dia kan .... yelah mana ada manusia yang perfect, yang tak perfect tu kita kasi alter sket okay!

oh maid lama aku masih ada sama, so ada 2 maid skang nih.....bleh lak dia bantai gado masa hari pertama, aku lempang kang baru tau!
yang baru buat kerja tak bersih, yang lama bersihkan balik, dah yang baru komplen, katanya kalau aku nampak nanti ingat dia tak wat kije......tau pun ko jawab gitu, dah tu, buat la kerja bersih2 sket.....
aku dah kata aku ni cerewet.....lagi ko nak kompromi ngan aku pasal BERSIH!

anak2? so far okay aje, cumanya aryan la, langsung tak mo ikut dedua maid, kalau aku ada umah dia ikut je bontot aku mana aku pi.....tak kisah la kan.....anak2 mmg kena ngan mama selalu kan!
pakwe aku?  dia serahkan semua kat aku, aku okay, dia okay aje...alah, dia pun bukannya ada, tah bila balik sini....
aku??????? memang tengah bersabar tahap gaban dah ni......tgk sampai hujung minggu ni, kalau dia okay, aku terus apply utk buat permit, kalau sengal bengal, pulang ajelah kat agen, mintak tukar len.....abis cite, pas tu pening plak ngan maid yang len wakkakakakakkaka pusing2 situ gak.....
harap2 maid ni okaylah kan....doakan aku ye!

Comments

  1. kira keluh kesah la ni...
    hiii rumitnya mslh tu...bape lama bleh train maid yg baru tu? klu camtu jgk?

    ReplyDelete
  2. wahhh betul betul bebel nih.hahahah.takpe,maid tu baru lagi.tu yg dia macam blur sikit.lama lama ok kot.kalau tak ok,blah dari rumah daku ini.

    ReplyDelete
  3. Eh sy penah dpt maid yg mcm 'tuan puteri' tau. Sakittttt hatiiiiiii! Dua bln jer tahan pastu dia nak stop. Syarat dr sy mudah, pulangkan semula duit sy utk ambik dia. Mujur setel. Penah dia memerut kat toilet rumah emak tanpa kunci pintu toilet omg! Terkejut my mom tau... Kesimpulannya plz jgn bg muka pada golongan ini. Nnt dia pijak kepala... They really make us nano nano tau huhu

    ReplyDelete
  4. tu la, ada maid pening, tak de maid lagi la pening....harap2 by the time maid lama balik, dia dah okay....tapi mmg rimas la bila org wt kerja lemah gemalai nih.....rasa nak sekel2 jek....

    ReplyDelete
  5. ko ni elly, dah la cerewet, kurang sabar pulak tu. hahaha... kalau aku jadik maid ko aku nk gaji RM1000, boleh? baju aku bawak la dua beg. tk payah beli lain.

    ReplyDelete
  6. kebanyakan maid skrg ni banyak mengada...

    ReplyDelete
  7. takpe, maid 2nd tu boleh pinjam baju maid 1st..~ahahaha

    ReplyDelete
  8. anisalya, kalau ada maid tapi org malaysia yang nak kerja, gaji RM1000 pun aku leh bayar....sebab kalau di pro rate kan bayaran yang aku buat kat indonesian maid nih utk 2 tahun, gaji sebulan RM900 tau....kalau lah ada malaysian yang nak kerja jd pembantu umah kan!

    ReplyDelete
  9. mamaEma, mmg byk yg mengada...tapi ada few yang mmg nak kerja betul2
    daddyziyyad: tak sama saiz la maid tuh hehehehhe

    ReplyDelete
  10. mcm ni baik aku je yg jadi maid ko..gerenti bersih! sbb aku sehari 2,3 kali sapu sampah...pantang nampak hitam2 kt lantai...huhuhuhuh

    ReplyDelete
  11. eh ko sama cam aku tau....kalau ada ogy rakyat malaysia yg nak jadi maid, alangkah bahagianya kan!

    ReplyDelete

Post a Comment