jakarta journey begin

tamat sudah kerja di cepu, surabaya....alhamdulillah....
lepas ni mampos nak siapkan report.....dokumen berterabur abis la wei...
mau bertolak ke jakarta.....naik train yang bakal mengambil masa sekurang2nya 9 jam....feeling dah mcm amazing race......
destinasi yang bakal dituju adalah Jakarta = 584 KM
ni bukan keretapi aku.....ni keretapi utk jarak dekat la...kalau kat KL, mcm LRT or komuter la
ko tgk, punya seksa nak turun dari train....tinggi ya amat......tapi derang ada sediakan tangga la khas utk org2 tua kalau nak turun, cuma kena request la....tapi aku tgk ramai yang terjun aje time turun....astaga.....boleh menyebabkan kerosakan urat kaki utk jangka masa panjang nih!
keretapi agak selesa la....it seated, seat boleh adjust...makan minum ada dijual....macam2 ada jual.....nasi goreng, kuih, air panas, air sejuk, air jus....sediakan aje duitnya ye.......
 see....selesa kan!
tapi mmg aku tak dapat tido ngan nyenyak.....ntah la nape.....tapi mmg mata ni tak leh lelap....nasib baik ada tab, bleh la aku men game.....men fb, blog dll....come on, ada charger okay kat tepi seat....kelas ko!

akhirnya selepas berada dalam train, selama lebih kurang 9 jam sengah, sampai gak stesen keretapi GAMBIR,
terus dapatkan taxi, langsung ke HOTEL ARYADUTA terletak di area Tugu Tani.....
seb bek ada bilik, terus dapat masuk bilik, kalau tak mau keras lagi kena tunggu sampai kul 2 ptg lak....aduyaiiiiiiii!
amik bilik cun sket....

mmg empuk la tilam ngan bantal ni, sebab rasa susah tul nak bangun pepagi...dasar malas bangun pagi!



 bilik air dia aku tak brapa suka sangat sebab xde bath tub......
dengan kadar segera, letak barang2, terus turun balik breakfast.....lapar nak matikkkkk!
kitorang spesel sket, layan breakfast kat area lobby aje...amik makanan dan makan aje kat sini...hehehehhehehehhe

lepas breakfast, oh cam tak biasa,  tido la....penat oooo malam tadi xdpt tido dalam train.
pengsan tak ingat dunia gamaknya!

sempat la ke beberapa tempat shopping, mangga 2, pasar baru, tanah abang, kelapa gading mall, atrium.....
hajat mmg nak shopping, tapi camner nak bawak balik kan kan kan luggage dah tak leh nak menampung...kang kena bayar extra baggage camner lak kan.....kan kan....so aku byk jalan2 aje, at least kalau org tanya dah pi ke semua tempat tu, aku leh la jawab dah pi....so bila org cite leh la aku imagine kan.......dalam hati ni mmg pasti akan kembali lagi.....siap la, kalau aku kembali lagi, mmg aku gi shopping aje kali ni
tujuan utama tak leh di buat2 ngok ngek aje....dtg sini utk kije kan...sila sedar diri ye!
ke imigrasi menyelesaikan masalah permit kerja boss
pertama kali ke opis jakarta, kenal2 ngan staff, brief derang apa yang patut.....hancur betul bahasa indonesia aku nih......harap2 derang paham apa aku ngomongkan!
ke bank menguruskan segala mak nenek yang berkaitan ngan kewangan syarikat
dan juga berjumpa ngan berbagai2 dan bermacam2 org utk bermacam2 urusan
penat la badan, penat duk dalam mobil sebenarnya...macet sana sini ......
dalam pada sibuk kerja, masih sempat pi tgk wayang......baru berangan nak pi tgk wayang yang ada katil tuh.....kelas ko, tgk wayang dlm panggung, ada katil bantal selimut bagai....tapi penuh la.....
so pi tgk wayang kat kelapa gading mall, ada gak selimut bagai, tapi kerusi la....mcm gold class kat signature tuh....tapi harga kat jakarta mmg jauh lebih murah
bila bosan kat hotel, malam2 sempat layan live band.....bleh ar nak layan sesekali.....hilang tensen sket.....aku tak suka sangat, sebab bagi aku bingittttt...sekejap okay, tapi lama2 mau pening kepala nih!
bosan nak makan nasi, ada italian restaurant kat hotel......
kurang bosan la duk area jakarta nih, sebab masih byk jenis makanan selain nasi, cumanya kena pandai cari la kan!
oh jgn tak tau, sempat makan TONY ROMA'S favourite aku tuh ngan member baik pakwe aku.......apa lagi, RIBS la menjadi pilihan......
oh tak lupa, sempat gak melantak kat LITTLE PENANG.....ada ko little penang, sebijik cam kat m'sia....teh tarik sgt superb!
stay yang sepatutnya 5 hari aje di jakarta, berpanjangan menjadi 7 hari, dek kerana beberapa kerja yang belom diselesaikan....habis burn ticket aku......rugi rugi rugi
meh layan sket gambar2 sekitar hotel nih......
ni nak turun pi gym!
 ni pool dia, tak ramai org mandi, ada la few mat salih yang mandi....dalam la kolam dia!





 sempat gak layan urut dan lulur kat spa nih......harga sangat murah!

sehari sebelum balik KL, aku free gila.....lepas kemas segala brg2 nak bawak balik, aku sempat amik taxi pi area Tanah Abang.....wahhhhhhhhhhhhhhhh mmg heaven la shopping kat sini.......aduyaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
tak tau rupanya area tanah abang ni tutup kul 4 petang......menggelabah aku kuar tak jumpa pintu...wakakkakakakakkaka
bila dah jumpa pintu, taxi lak menjadi masalah, no taxi at this time.....gila ar macet....yang ada hanyalah taxi borongan, yang mana dia charge harga flat rate......
aku jalan tak hirau apa2, cari taxi, nampak taxi, tahan, terus naik, terus balik hotel.....dengan keinsafan di hati: 
kalau nak pi tanah abang, kena pi pagi2, sebelum kul 3 petang dah balik ye........
wakakkakakakkakakkakakka
perjalanan balik ke KL adalah berseorangan, sebab pakwe aku masih lagi gagal menyelesaikan urusan permit kerja dia....sedeynyaaaaaaaaaa balik sensorang kan!
pakwe hantar sampai Jakarta Airport......lepat kat Starbucks makan lunch bagai......rasa cam heaven bila jumpa STARBUCKS dapat makan something tidak berunsurkan nasi.......
akhirnya selepas flight delay sengah jam, sampai KL......rindu gila kat anak2 kat umah......
11 hari tinggalkan derang.....mmg rindu teramat la.....
miss u soooo much!
ALYSSA, AIRA & ARYAN inilah cinta hati mama!

Comments

  1. bestnye...CANTIK gile hotel tu...ish2 rase berkobar jek nak berjalan kat sane....dulu penah gi bandung jek.....selesa betul.....tang spa tu mmg lieya setuju...kat sane murah kan...amik pakej satu badan baru bape hinggit kalo convert duit kite...kalo kat sini, uihh tepuk dahi mahalnyer heheheheeheh

    mmg extrem sungguh nak naik keteapi tu...seb baikdlm die selesa heeheheh so lupe la kepayahan nak manjat keteapi tu hihihihi

    ReplyDelete
  2. Pnjang plk n3 kali ni ye...hihi

    Best ler asik jln je sambil keje...sambil myelam minum air...

    ReplyDelete
  3. lieyalatif: mmg murah sangat, plus boleh panggil dtg bilik lagi kalau malas kuar bilik....kalau pi sana, acara wajib utk urut lulur dsb....hotel tu mmg hotel rasmi kalau pi jakarta, dah dpt corporate rate pun....sebab hotel tu betul2 tgh pusat bandar, so senang nak uruskan kije bagai.....ketapi tu mmg extreme...rasa nak patah pinggang gak la hahahahha

    ReplyDelete
  4. salmiza, entry kali ni atas dasar malas nak pecah2kan entry, terus cite sekaligus aktiviti kat jakarta utk 7 hari hehehhehehehehehhe

    ReplyDelete
  5. mati kematu vontot 9 jam duduk dalam keretapi! ahaha

    what a nice hotel!

    ReplyDelete
  6. bukan vontot aje, satu badan kematu....sampai hotel terus cari massager

    ReplyDelete
  7. walaupun kematu dalam keretapi still blh jln2 dgn shopping lagi kan? hahaha... part anak2 la kesian. 11 hari tu. dah nak masuk dua minggu tak jmp. pergh...!! ada skypetak dgn dia orang?

    ReplyDelete
  8. bila baca entry sis ni terus terbayang seronoknya shopping kt sana

    ReplyDelete
  9. anisalya...kematu dalam ketapi 9 jam lebih je, hari2 len tak kematu, tu yang galak shopping.....x skype pun, call aje....tapi mak tak bagi call, sebab call aje derang nangis, so better x yah call

    ReplyDelete
  10. liza, mmg heaven tul shopping....len kali kena bawak budget lebih sket leh shopping tanpa batasan hehehehehehe

    ReplyDelete
  11. last year pun aku duk kat aryaduta tp masa tu pool tutup...renovation

    ReplyDelete
  12. ada few aryaduta kat jakarta, mine at area tugu tani....hehehehe smalam ada kebakaran kat ball room derang.....heheehehehe....

    ReplyDelete
  13. rasanya inilah antara entry ko yg paling pjg..heeh gigih menaip ek..
    suka dpt layan gambar2 tu...

    ReplyDelete
  14. ko tak tau ogy, brapa kurun aku menaip....menaip tahan lagi, nak upload gambar tu, punyalah bercinta.....byk lagi koleksi peram nanti aku kuarkan....yang pasti mengambil masa berhari2 aku mengarang wakakakakkakakakka

    ReplyDelete

  15. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Post a Comment