Susulan WW 26/09/2012 - edisi berangan lagi...

kali ni aku nak berangan lagi
tapi angan2 ni insya Allah!
baru bermula 2 peratus! ekekekkekekekekekekeke
rumah pusaka arwah embah (atuk dan nenek) belah ayah....org jawa panggil embah ye!
telah diwarisi oleh ayah...alhamdulillah....lokasi kat johor la, aku kan org johor....korang tau yong peng? korang tau kampung parit awang?  kat situlah!
bahagian depan tu dah tak leh duduk...hampir roboh ... tapi bahagian tengah dan dapur masih utuh!
nilah rumah yang aku selalu balik time kecik2.....aku suka umah kampung cam ni, tapi umah kampung mahal gila nak buat!
paling seronok bila men lari2 dalam umah nih....abis gegar barang2 dalam umah....cukup buat mak ayah aku terjerit2 kat aku suh jalan supan2 wkakakakakkaka
tapi dah nama budak, lagi gegar lagi aku suka, lagi tak leh buat, lagi aku buat huahuahuahua
ampun mak ayah!
belah kiri belakang tu dapur tau....ko tau, arwah embah aku masak pakai dapur kayu....aduhaiiii nangis2 aku tiup api kasi nyala tau.......
satu aku paling tak lupa kat arwah embah, dia suka wat nasi goreng kaler hijau, aku tak tau la dia letak pe, selalu aku komen pesal kaler hijau, tapi aku tetap makan gak sebab sedap, dan dia tetap gak masak kaler hijau walau aku dok ngomen aje.....
al fatihah utk arwah embah, semoga kita sama2 berjumpa di jannah, amin!
ni bahagian belakang umah, tandas kat luar umah ok.....stress tul kalau sakit perut waktu malam2...tapi tandas tu dah lama roboh hehehehehehehhehe



hajat di hati mau transform umah ni jadi cam ni!.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
.
.
.
.
.
.
.

insya Allah, sedang diusahakan!
ni contoh umah aku tengok kat melaka hari tu!
ada sedikit perubahan pada internal dan external design.....actually pelan ni adalah pelan standard dari SPNMB utk projek umah rakyat....so bila aku nak wat umah sendiri dengan perbelanjaan sendiri, aku ubah la sket2 sesuai ikut budget aku ekekekekekkekeke budget ciput cam ni la kan!
so ikut jadual hari ni adalah hari pertama kerja2 bermula dengan membuat culvert, tumbangkan pokok2 kelapa sawit sebab ada gak pokok2 kelapa sawit kat bahagian belakang tanah ni yang masih lagi ada hasil, tapi nak wat umah, kena la tumbangkan.....lepas tumbangkan pokok, proses tambak tanah......oh rasa sangat ngok ngek sebab aku lupa snap gambar area belakang tanah tuh......uwaaaaaa dah dikerjakan nanti dah len la jadinya kan.....bahagian belakang tanah tu sangat redup dan sangat soothing kalau lepak tau....sebab banyak pokok dan sangat bersih.....leh wat picnic ok!
ikut hati nak je aku kezassss balik sana nak tgk kerja2 tu dijalankan, tapi pakwe tak de, aku  lak kije, opis sapa nak jengah2, anak2 sekolah, jadi aku tangguhkan jadual perjalanan aku, buat masa ni, biarlah mak ayah yang tengokkan dulu.
sorry la nyusahkan mak ayah......tapi percayalah apa yang aku ngan pakwe buat ni adalah utk kita sekeluarga.....semoga Allah permudahkan urusan dan semua kerja2 yang bakal dijalankan, semoga segalanya lancar sampai ke akhirannya....insya Allah kalau tak de aral, tak de halangan dan diizinkannya, projek ni akan selesai menjelang raya Aidiladha!


Comments

  1. sambut raya haji kt rmh barulah nnt.
    tak sabar nak tgk hasil selepas diubah suai.

    ReplyDelete
  2. umah felda ek kak..pokok klapa sawit tu..hehe
    umah kayu best, tp die adalah makanan kegemran anai2..jd transform la ke batu..biar luruh abes gigi anai2 tu..haha

    ReplyDelete
  3. mamyharraz: insya Allah kalau mengikut jadual....tak sabar gak nak tgk nih....berangan je ni tak abis2
    nens: kampung aje nens...dulu asal2nya pokok getah, lepas kena tanam semula, mak ayah tanam kelapa sawit.......umah kayu memang best kan...tapi mahal ya amatttttttt

    ReplyDelete
  4. bestnye....mmg best rumah kampung.....moga segalanya dipermudahkan...

    ReplyDelete
  5. tandas area luar tu aku dah biasa rasa. kalau bab kena temankan orang malam2 buat pandangan mata kita pun sama je melilau. dia dok dlm tandas. tapi kita yang kat luar ni terdedah pada bahaya. kenangan tu...

    ReplyDelete
  6. Tipikal rumah lama kat Johor kan...
    Jamban luar rumah mmg buat naya kalau malam2 nak berak! hahahahahahaha

    ReplyDelete
  7. rumah rakyat tu berapa bajet? Dlm 30K cukup kah?

    ReplyDelete
  8. daddy ziyyad: kalau malam2 memang haru.....
    rumah rakyat tu under SPNMB, cost RM50k sahaja.....syarat adalah dah kawin dan pendapatan mesti RM3k ke bawah...tanah nama sendiri, kena apply ye, government akan buatkan umah, cost dari government ye.....pas tu siap, baru kita bayar RM150 sebulan ..... tapi apply, few years gak baru dpt jawapan, tapi utk aku.....kebetulan kontraktor ni member pakwe, so mintak dia buatkan with few changes for the house with RM60k

    ReplyDelete

Post a Comment