Susulan WW 04/10/2012

ish ish ish ada gak yang tak tau kan nama makanan2 gojes nih
meh aku cite satu2.....
ni nama dia kerepek pedas......sedap weiiii....yang penting untuk kerepek pedas ni adalah sambal dia tuh plus kerepek tuh kena rangup bila dlm mulut time makan......dulu2 kan time aku sekolah rendah kat kampung, ada satu makcik nih dia punya kerepek pedas perghhhhhhhhh tak pernah aku jumpa kerepek pedas sesedap tuh......
otw gi sekolah aku selalu gi singgah umah makcik tuh, beli seplastik, makan sambil jalan pi sekolah.....murah ko....dua posen satu plastik.......kadang2 sampai kat tingkap dapur umah makcik tuh, dia tengah sira kerepek pedas nih.....perghhhhh, dgn taburan kacang yang ditumbuk ala2 tak lumat, makan panas2 memang kebabom la weiiiiii....makan lak sambil jalan kaki pi sekolah di bawah rimbunan dan teduhan pokok2......perghhhh memang asyik la, sedo2 je dah sampai sekolah hehehehhehehee
dulu aku pi sekolah jalan kaki aje kat kampung, lalu belakang umah org, ikut short cut, tak de pun apa2 kejadian buruk, zaman skang budak kampung tuh semua gi sekolah nek bas atau van, tak de yang brani jalan kaki, takut kena culik la, rogol la.....see kemajuan disulami perubahan berskala besar weiiiiiiii
ni aku panggil buah rotan....masa kecik2 selalu tolong mak ngan nenek buat kuih ni....penat wei nak gentel, pas tu kasi salut sama bijan tuh....kalau derang bancuh adunan satu besen besar aku nak kena gentel.....perghhhhh  kematu bontot tau tak nyiapkan kuih nih.........senang aje wat kuih ni, tapi walaupun senang sampai  la skang aku tak pernah cuba wat sendiri....dasar anak manja cam ni la kan!
ni plak kuih ros atau kuih goyang.......mak aku selalu buat, aku memang la tak pernah buat sendiri....wakakkakakakka tau makan jek ni....hehehehhehehehehe
ni biskut sarang semut aku panggil....masa sekolah jenuh wei niaga kuih nih....adunan tuh kena parut dulu, dah parut masuk dalam cup, tabur chocolate rice tuh dan bakar
buat sementara ni aku dah pencen buat kuih ni sebab gila cerewet wat kuih ni, nak memarut adunan tu wat aku malas.....apa pun ni bkn aku buat, aku snap kuih org wakakkakakakkakaka tapi sebenarnya rindu nak buat kuih nih......tetiba aje kan!
sebenarnya ada byk lagi kuih2 tradisi, kuih2 org lama tapi tak sempat la aku nak snap, sebab semua tu dah selamat parking dalam perut laaaaaaaaaaaaa
 
 
psst:  sebenarnya gatal nak wat teka teki nih utk korang, tapi aku tertinggal camera la nak upload plak.....tgk la camner ye.............
oh aku nak wat bday party untuk anak2 tersayang sabtu ni dari jam 3 - 6 petang ..... tak tau camner nak invite, kalau ada sesapa yang nak join bday party ni, feel free to come, jgn malu2 ye, leh kita kenal2...drop by your email at:  ellynadyra@yahoo.com or elly@sigmasetia.com nanti aku anto personal invitation ye!
the more the merrier!

Comments

  1. Kerepek pedas tu mmg mengugat iman ku..hahaha!!!

    ReplyDelete
  2. Terlupa letak satu lagi kuih tradisonal la...samprit...tu legend punya kuih..hahaha

    ps: happy birthday to your kids :)

    ReplyDelete
  3. rosidah: sedap betul kerepek pedas tu, mkn punya mkn surut la botol tuh....
    daddy ziyyad: nak lagi legend, rempeyek la weiiiiiii ....... anyway tq so much....bday derang dah ke laut sebenarnya, tapi janji tetap janji, mama kena wat bday party gak!

    ReplyDelete
  4. sume sedapp..especially kepek pedas..suker giler!

    ReplyDelete
  5. satu balang boleh ku habiskan kalau kerepek pedas tu

    ReplyDelete
  6. nens: hahahhahaha tetiba kosong je balang tu kan!
    ema: wah penggemar kerepek pedas tegar nih!

    ReplyDelete
  7. Ekekkee...yg xtaw name tu rietta lew....kepek tu taw, cuma tgk picta dia sgt yummy...igtkan kueh apa...kueh rotan mmg xtaw nama pown...kueh goyang tu rietta pggil kueh goyang....tgk pcta igtkan kuh kt sabah tu...kueh semut mmg xtaw...igtkn beskut rya...hehehe.....truk tol rietta..

    Pssss....sabtu rietta merentas desa....huhuhu....

    ReplyDelete
  8. sarang semut tu tradisi ek? aku ingatkan moden. buat la elly sebalang pos kat aku. aku pun suka sarang semut. muahaha...

    ReplyDelete
  9. ko tau elly, mknn ni semua favo aku hehe...maklumlah org kampung, tekak pun kampung sgt!

    ReplyDelete
  10. rietta: tak pe, kita share info....wah merentas desa, kalau aku mau semput....lama dah tinggalkan acara olahraga!
    sal: tak la tradisi sangat.....amboi, watkan sebalang...aku punya sengah balang pun tak de, nak watkan ko sebalang ek wakkakakakkaka
    teacherazimah: wah tekak kampung, sama la!

    ReplyDelete

Post a Comment