Bday Bash Preparation

standard ar, bday bash dah berlalu, baru nak update cite sket2 kan.......
layankan ajelah ye....
aku ni memang segala mak nenek suka buat sendiri, sebab aku rasa puas hati dan aku rasa original idea lagi best kalau kita dpt realisasikan.....
utk bday kali ni, anak aku memilih tema,
barbie for alyssa, princess for aira dan ben 10 for aryan!
so kaler adalah combination of pink & green!

so mama dia yang gigih ni, sedaya upaya buat preparation bagai nak rak.....
5 khemah depan umah bukan satu perkara yang mudah utk aku membuat hiasan kat khemah, depan beranda rumah dan dalam rumah!
jika diukur dengan 5 buah khemas, majlis kali ni agak besar.....menyenaraikan hampir 400 org tetamu.....
itupun hanyalah kaum keluarga, saudara mara jauh dan dekat, jiran2, kawan sekolah alyssa dan aira, dan juga kawan2 rapat!

ok board ni aku buat sendiri, memilih board berlatar belakang kaler pink....aku lekatkan gambar alyssa, aira dan aryan sejak derang lahir sampai la umo derang skang.....sgt simple dan sweet.....
benda ni akan diletakkan di bahagian beranda rumah! ditambah dengan sedikit  hiasan riben dan kipas buatan sendiri ye!

so ni plak adalah frame gambar....aku suka design nih....yang mana kaki pi ikea tau la kan.....
aku beli kat ikea....so sama gak, aku letakkan combination of picture alyssa, aira dan aryan yang akan aku gantung kat satu tempat!




yang ni plak aku buatkan board utk each of them.....
letak gambar masing2, nama dan umur masing2......
so princess for aira!
sepatutnya ben 10 utk aryan...tapi tak jumpa frame utk ben 10, so aku amik gambar cars la.....oklah, utk bday boy!
dan tema barbie utk alyssa plak!
aku buat benda alah ni masa kat opis.....curi2 masa time lunch....see dah siap....kalau kat umah mau derang menyibuk, dan aku rasa tak surprise lak bila derang tau semua pe aku nak buatkan utk derang.....
they like surprises....so do i.....so better derang tak tau, and make them surpise on the day itself!
so, segalanya ditampal kat benda alah nih.......
so benda ni akan diletakkan di bahagian beranda rumah sebagai props hiasan berdekatan dengan board yang ada gambar derang dari kecik sampai besar!


everything is there!
ni plak, preparation utk candy buffet!

asalnya utk amik aje servis candy buffet tu, nak call aje pakar buat candy buffet....tapi bila call charge start at RM500.....
OMG mahalnya
akhirnya aku decide nak wat sendiri aje candy buffet!
aku paksa kawan baik aku si reen teman aku pi NSK Selayang, dengan kos RM500 aku dpt setroli penuh ok!
apa aku dpt dengan RM500?????
macam2 ko:
gula2 pelbagai perisa, marshmallow mcm2 fesyen, lollipop dlm berbagai bentuk (star, love,bulat, bear, empat segi), coklat nips, coklat cadbury, coklat crispy, asam keping buat kek masam manis yang biasanya panggil haw flakes tuh,  bubble gum, candy yang mcm2 jenis dan kaler, paper cup, paper plate, 2 bday banner, 60 biji soft ball, jelly, jelly beans, mentos, coklat duit.......seeeeeeeeeeeee mcm2 kan......sampaikan kawan aku tu kata, balik dari party aku nanti sure kena kencing manis!
wakkakakakakakkakakakakakkakaka
meh layankan few gambar candy bagai yang aku beli kat NSK tuh....tapi gambar ni aku amik dari hasil google la sebab aku yang poyo ni lupa lak nak snap gambar2 tuh semua

nilah NSK selayang
 ni kedai dia ye....lot paling hujung!


 aku dah beli yang ni, baru aku jumpa yang kipas warna kilat2 tuh......stress tau!


 




marshmallow ni aku beli secara individual pack, panjang marshmallow ni ... adalah dlm 30 cm panjang dia!



 ni bubble gums......sedap wei! kunyah2 lumba wat belon sapa paling besar wkakakakakakkaka
jelly beans....wat baling org pun best!

tq pada google ye.....semua pic hasil google aje!

semua bekas2 glass tu aku beli, aku hias sendiri ok!
sedikit terkilan sebab gambar utk meja candy buffet aku lupa snap, bz ya amat, sebab segalanya aku buat sendiri, pakwe tak de, outstation, so semua benda aku kena la uruskan sendiri tanpa bantuan sesapa kecuali utk pembelian brg2 cam goodies, candy2 aku ajak kawan baik aku si reen teman....
aku paksa dia teman ok!
wakakkakakakkaka gelak jahat sebab dpt gunakan kuasa veto!

coklat ni adalah pemberian my auntie...tq auntie, awal2 dah anto kat umah....luv u mak uda!
bagi siap dah cucuk2 dan hias...aku tinggal letak kat table aje.......sayang berganda2 kat mak uda nih!


dan juga aku buat few bunga ni dari kertas creep utk hiasan di meja candy buffet ye.....sangat cantik aku rasa!
dan malam tu juga cam nak pengsan kitorang tiup belon....walau tiup pakai pam tangan dan pam kaki, tapi semput weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
itulah serba sket cite preparation utk bday bash anak2 ....
byk lagi props hiasan yang aku buat, yang aku gantung sepanjang khemah, aku selang selikan antara barbie/princess ngan gambar ben 10....pas tu ada lagi aku beli ala2 langsir yang aku gantung kt khemah.......kipas berpusing, signboard etc wakkakakakakak tapi semua tak de gambar ye!
will update on the bday bash day later ye
entry tu aku akan pastikan entry terpanjang aku dalam blog aku dan harap2 korang tak kisah wakkakakakakakkakakakaka

Comments

  1. Mak ai... Rajinnya you... Kelas gitiew!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg suka susahkan diri sesekali, janji puas!

      Delete
  2. perghhhh..meriah gila, siap dengan khemah...sok anak kawin, entah macam mana busy nya kan?? agagagagaga...

    bagos jugak entri ni, dah tau dah wujudnya kedai jual jajan penyebab diabetes kat selayang tu...wakakakakakaka..Boleh la terjah..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gini la biasanya, suka buat sbb leh jumpa ramai sedara dan kawan2
      Siot je ko kan! Baik ko terjah aje kilang gula tu!

      Delete
  3. Rajin nyer..bertuah anak2 dpt merasa semua ni..tak sabar nak tunggu next n3..mesti cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur atas rezeki, dpt share ramai2

      Delete
  4. kreatf la elly..bertuah anak2..suka tengok!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. memang seronok dan seronok juga bila penat wakakakakkakakakak tak cukup tido beb!

      Delete
  6. buat sendiri semua ni..kreatif la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah, semua buat sendiri....browse google gak, cari idea bila stuck

      Delete
  7. salam...tumpang tanya kat mana beli balang kaca berpenutup tu...kat NSK juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli dekat kedai jual brg2 kawin, kat nilai 3 tak silap, ada juga yang lain2 tu saya beli kat ikea aje

      Delete

Post a Comment