mari mengenal buah sawit


sapa tak pernah tgk nih?

nilah buah kelapa sawit....tapi ni lom masak lagi la......
sebagai cucu peneroka felda, aku dah lali ngan buah sawit nih....sebab ngan buah sawit ni lah atuk ngan nenek hidup!



weekend atau cuti sekolah, aku tolong atuk nenek pi kutip buah sawit yang peroi2 tuh...
time buah melawas, aku bawak balik daun kelapa sawit, raut pakai pisau, jadikan penyapu lidi.....
kadang2 time buah melawas, aku pi cabut rumput, cantikkan kebun sawit....
tapi yang paling best, men air parit.......pas tu kan kat parit tu, ada banyak tanah liat, aku amik bawak balik umah, pas tu buat pasu!

skang ada???????
aku rasa susah nak ada tanah liat.....
dulu2 masa sekolah, time pendidikan seni mesti ada cikgu suh bawak tanah liat ke sekolah, buat pasu ko!
maka bergasaklah kitorang pi cari tanah liat dlm kebun sawit....berlumba2 cari tanah yang paling halus, kurang pasir, supaya nanti pasu cantik dan halus buatannya!
seronok kalau dikenang!

skang????????
mau tak kuar2 dari kebun sawit, silap2 ilang terus kalau pi cari tanah liat cam dulu2.....dulu2 aku selamba je pi sensorang...tak de pun yang buruk2 didengar bila masuk kebun sorang2....tah kebun sapa pun, aku bantai je masuk akakkakakakakkakakakakkaka

oh lupa, bila buah sawit ni dah masak, dia akan berwarna kemerah2an keoren2an tau....pastu kitorang ramai2 bako....perghhhhh bau dia sedap wei.....pas tu isi dalam dia kitorang makan....ekekekkekekekekeke
ni resepi kreatif ko, master chef pun tak de ok!


apa pun, pengalaman sangat mendewasakan....bersyukur masih lagi bernafas utk merasai warna2 kehidupan!
alhamdulillah!

Comments

  1. Tiap2 pergi keja lalu kiri kanan ladang kelapa sawit *LCCT*

    ReplyDelete
  2. ohh awk beginikah rupa sawit..kesian ai tau baru ni dpt tgk wajah sebenar sawit selama ni ni tau tau dah jadik minyak.

    ReplyDelete
  3. Aku membesar dgn hasil sawit jgk...:-)

    ReplyDelete
  4. aksk pn pernah pi kutip buah klapa sawit dulu..bau buah yg dibakar mmg sedap!

    ReplyDelete
  5. buah kelapa aku biasa la tgk. sawit ni on the way ke johor ke kl biasa tgk tepi2 jalan je.

    ReplyDelete

Post a Comment