sapa tau?

kita mulakan hari ni dengan mari mengenal tumbuhan
korang tau ke ni pokok pe?

nilah bunga pokok roselle......bila dah matang, dia akan berwarna merah cam ni......

kelopak dia amik dan ditanggalkan, lepas dibersihkan, maka rebuslah kelopak tu ngan air.....maka terhasillah air roselle yang berwarna merah cam kelopak nih.....dan berasa masam2 ala2 ribena
ko tapi airnya, kelopak tu buang la
pas tu air tu ko letak gula......dan boleh la diminum!
sedap oooooo
tanam pokok ni senang aje......guna biji dia.....tabur aje, tumbuh la anak pokok roselle
ko tgk pokok ni....subur tuh........
aku tanam depan umah aje dulu....lumayan gak wat air roselle!
amacam??????
ada brani????????

Comments

  1. X pernah minum lg..tp air dr pokok nie mmg dicommercial kan?..:-)

    ReplyDelete
  2. Tau2..dulu kecik2 suka jerk main pokok nie :D

    ReplyDelete
  3. Rietta suka air dia...dlu dorg tnm kt stor..skank dh xde....eeeh bleh tnm dr bji erk? Nk cuba lew....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan air dia, gi la cuba tanam pakai biji, tabur je

      Delete
  4. Suka gak.. Len kali bleh la amik dpn rmh u... Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak umah skang dah tak de tanam wakkakakkaka pokok yang i capture ni kat umah mak long kat kampung ekekekekekekkee

      Delete
  5. last week p cameroon nmpk yg kering je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhh yang kering tu dia wat pe lak ye

      Delete
  6. masa kecik2 selalu je aku tgk org tanam pokok ni. bila dah besar dah tak jmp dah pokoknya.

    p/s: aku pernah mtk ko buang word verification ko tu. mst tak abca komen aku tu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca la weiiiii, cumanya kalau dah dasar buta IT, godek2 pun masih ngok lagi wakakkakakakkakaka

      Delete

Post a Comment