sesi mengenal tumbuhan

jom aku bawak kenal2 ngan flora lagi

kali ni pokok pucuk manis....tak tau la korang panggil pe nama pokok nih!
biasanya dimasak tumis ngan cili api atau masak lemak......tambah labu sket, pas tu ikan masin....bertambah2 makan tau!

yang aku biasa masak daun dia la....part2 len pokok ni aku abaikan time masak ye!
ko nampak bunga kecik2 warna dark purple tuh....masa kecik2 dulu, aku selalu buat jadi anting2 time main kawin2.....cute aje bila letak kat tinga!
tak caya korang try ye! cute ok!
wakkakakakakkakakakakakakkakaka

buah dia tu, aku selalu wat baling2 je......lepas baling sembunyi tangan adalah standard procedure ye!





penuh ngan bunga dark purple, ni leh wat stock anting2 sebulan nih...akakkakakakkakaka
so korang selalu wat pe ngan pokok ni?????????
hiasan?
wat bodo?
bagi makan ayam?
masak 10 rasa?
jual kat pasar?
bagi kat jiran sebelah?
blur tak tau wat mende?
atauuuuuuuuu
ntah apa2 la labuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Comments

  1. ni yg syg kt awk..
    sbb selalu kenalkan sy yg buta nama dan rupa tumbuh-tumbuhan nih..hehe

    biasanya jumpa pucuk manis nih dah siap sedia masak..ini first time tgk pokok pucuk manis nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh geng ngan daddyziyyad ko nih wkakakakkakakaka harap2 dia tak perasan aku tgh kutuk dia....lupa lak nak amik gambar pokok dia in full hehehehehehehhe

      Delete
  2. Kalau elly nak jadikan subang boleh juga bunga tu hihi...

    Kakak org kampung dan ada kampung mestilah ada pokok pucuk manis ini. Kalau balik dari kg satu daripada yg kakak bawa balik inilah dia.

    Kakak suka sayur bening aje (tahu tak sayur bening tu apa?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course la tau sayur bening....ayah org jawa, mak org banjar....sayur bening selalu masak, favourite ayah ngan anak2 hehehehehhehe

      Delete
  3. masak mmg xla...kitorg panggil cekur manis...bunga dia buat anting anting...shape dia macam bunga mawar...man lew nk cr pokok nie skank...kat kampung pown dah xdo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rietta, amik btg dia cucuk je kat tanah, bleh hidup tau! senang je nak jaga pokok nih!

      Delete
  4. alar elly....aku x masuk lnsg kategori tu semua sbbbbb aku tak png tgk live pokok ni! hahaha

    ReplyDelete
  5. dah lama tak tengok pokok ni..dulu selalu gk mkn mak buat masak tumis air..kita panggil cekur manis klu x silap.

    ReplyDelete
  6. Masa kecik2 dulu abah tanam kat belakang rumah.. Mak nak masak just petik je..

    ReplyDelete
  7. masak lemak cili padi dgn pucuk manis ni mmg sedap. eh, ko main kawin2 ek masa kecik. sesuai ke ko jdk pengantin? ke sebab dah tak ada pilihan tu yg dia org ambik jgk ko jadk pengantin tu? muahaha...

    ReplyDelete

Post a Comment