DIY - Bunga Telur Crepe

ni bunga telur yang aku buatkan utk adik aku kawin hari tuh
aku pilih untuk buat bunga telur guna kertas crepe
dulu kertas ni masa aku kecik2 aku guna utk buat bunga manggar ok!
zaman skang bunga manggar tinggal cucuk je, tak yah buat2 dah!

mula2 aku beli gunting nih...supaya bila gunting kertas crepe tuh akan ada gigi2 tepi kertas tuh!
nampak tak gigi kat gunting tuh!
pas tu kertas crepe tuh aku potong2 ikut saiz yang aku nak....
utk sehelai kertas crepe tuh aku leh dpt 10 helai  = 2 kuntum bunga
nampak tak tepi kertas tu bergigi 
pas tu amik seketul mutira putih dan ikat ngan dawai putih.....saja nak tambah aksesori
aku guna 5 lapis kertas crepe tadi aku lipat ala2 kipas pas tu aku ikat pakai dawai yang aku letak mutira putih tadi....jadilah cam ni ye

ni plak, untuk letakkan telo
mak pesan suh guna uncang ni aje, so apa saiz telo leh muat, kang aku guna kain net, tak muat la, terkecik la, terbesar la, pas tu nak potong lagi, buang masa katanya
ikut pesan org tua, jangan lawan ye wkakakakakakakkakakkaka
so kertas crepe yang dah dilipat2 tuh, letak ngan uncang untuk letak telo, campur ngan riben sana sini, maka jadilah cam ni!
jenuh nak cari combination biru ngan dark brown ok!
organza dark brown susah tul nak dpt, so bantai jelah kaler tuh, janji masuk!
buat banyak2 simpan elok2 dalam kotak, nanti menjelang majlis baru kita kembangkan bunga crepe tuh!
yang ni untuk bahagian kepala 
okay, aku gunakan kaedah tradisional di sini
sebab ni permintaan mak, jadi jgn lawan ckp org tua ok! ekekekekekekkekekeke
buli ayah amikkan batang pisang......yang sama besar dan sama tinggi.....
cucukkan di tengah2 pahar tuh, btg pisang tu dibalut guna kertas aluminium, so nampak la cantik sket ok!
ni btg pisang la.....dulu kelas pendidikan seni, mesti kena bawak btg pisang, pas tu letak kaler air kat btg pisang, kita wat cop2 kat kertas.....rindu lak nak wat cam tu!
pas tu, kita cucuk la bunga telo tuh kat batang pisang......
see bahagian atas warna dark brown dan bahagian bawah warna blue
see bunga crepe yang kuncup dan dikembangkan....nampak cantik bila dah kembang!
cucuk2 dan jadi cam ni....nampak rimbun sangat!
bahagian atas!
bila dah kembang jadi cam ni la

dan telo, mak kata dia nak telo masin....so sila jgn lawan lagi, ikut aje permintaan dan hajat mak!

so senang aje nak buat bunga telo.....
aku tengok kat kedai yang simple dari ni, dia nak RM4.90 per piece ok!
dah la riben pun tah apa2 aje, so buat sendiri sangat berbaloi dan jimat
aku dpt buah 100 batang bunga telo ni, siap tak sampai 2 bulan.....
balik kije aku wat sket2....kalau aku tetiba rajin, kdg2 sampai jam 3 pagi gak aku layan wat bunga telo nih
ralit gitu.....
tak sangka, last aku wat bunga telo adalah 11 tahun yang lalu ketika aku kawin, hahahahahhahaha
bunga telo aku pun masih lagi ada dlm simpanan aku....bila tgk balik, tak sangka terror gak aku buat wakakkakakakkakakaka
gila ar bangga ngan diri sendiri!

Comments

  1. Mmg gigih la..hahaha
    Baru tau wujud gunting spesel tu...igtkan selama ni org yg buat design bergerigi kat kertas tu sangat terror & gigih gunting bentuk2 kat tepi kertas tu! bahahahaha..

    Guna batang pisang ke utk cucuk bunga telur ni? Ni pun 1st time den tau..wakakakaka..selalu tgk org cucuk kat atas gabus/polisterin aja...

    PS: gila gigih mengomen ala ala essay STPM kat entri den pasal doctor-patient tu! wakakakakaa...bagus! bagus! den suko! Thanks.... dulu sakit apa yg GP tu miss sampai nasib baik tak menemui ajal tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ko aje baru tau, aku pun baru tau pasal gunting ni time nak buat bunga nih wakkakakakakakka
      eh aku sejak kecik makcik pakcik kawin memang guna btg pisang, zaman skang aje pakai gabus dsb hehehehhehehehehe
      p/s: aku memang gigih beb....nanti aku cite sambung kat comment tuh ye

      Delete
  2. Aku ingat durian jer ada durian crepe... bunga telo pun ada crepe ya hahaha...
    Tp serius tabik spring kat u elly sbb sgt rajin dan kreatif buat bunga telo sendiri di zmn it ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh teacher....jgn ingat durian aje nak crepe, bunga telo pun nak crepe gak......
      hhehehehe kena rajin dan kreatif sebab tak brapa suka yang jual kat kedai....kalau nak yang cantik, memang mahal nak matik!

      Delete
  3. rajin gigih awk nihh..kagum kagum.
    tp tulah kan kalau dah hasil tangan sendiri mmg puas hati!biar penat janji dpt hasil gempak.
    nak nak ramai yg suka..mesti hilang penat.

    coklat dgn biru warna kegemara sayer..jd bila tgk bunga telur tu lawaaaaa sgt tauuu dimataku ini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena gigih la mamy kalau nak jimat hehehehhehehehe tapi memang puas hati, thats call self satisfaction....eh sama la warna kegemaran kita!

      Delete
  4. antara rajin dengan malas je kan. next time blh buat hiasan dalam rumah. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul setuju ngan ko beb.....kalau rajin semua leh jadi dan masa tu ada aje utk buat kan kan kan

      Delete
  5. tanteknyeeeee. actly xnak pun buat bunge telor tp mak mintak gak soh buat n sy plak jenis klo bleh SEMUA nak DIY..hihih..bkn ape, puas ati kan..

    eh? terbebel panjang plak. hehe btw thanks for this idea!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq yana, buat sendiri lebih puas gitu

      Delete
  6. cantik lah...agak2 baper budget sume ni ek.. nk DIY jugak lah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. budget less than 200 for 100 pcs....mmg murah!
      tapi kalau nak guna riben yang cun dan kelas sket, mahal la kosnya

      Delete
  7. cantik juga bila dah kembang bunga tu ya

    ReplyDelete

Post a Comment