happy monday everyone!

24 dec suda....lagi seminggu masuk tahun baru!
aku tgk ramai yang dah mula cuti sana sini, ngabiskan saki baki cuti, clearkan baki cuti, pi holiday, lepak umah, beli brg2 sekolah anak2, pi sekolah uruskan hal2 yang berkaitan persekolahan anak2 dan macam2 la jalan pepagi pun clear ajekan..
tgk kat fb ramai tul yang enjoy pi kije tanpa jem sana sini selalu
perjalanan yang selalunya sejam lebey dah jadi sengah jam aje kuikuikui
aku???????????????????????
tak leh cuti sebab kije byk, padan muka aku
lagi pun awal2 start sekolah nanti aku nak amik cuti, nak tgk anak2 kat sekolah....takut lak apa2, yelah si alyssa pun baru nak masuk darjah 2, takut lak apa2 nanti kat sekolah kan!
(mama yang risau tah apa2, anak cool aje)
see.....

weekend yang baru2 ni, wedding non stop....perghhhh penat perut kena wat proses pencernaan secara overtime
bercerita bab wedding nih, korang tau kisah sarang keruk???????????
family aku dan kebanyakan org johor panggil sarang keruk
ala, yang kalau kita pi wedding, kita salam ngan tuan umah beserta sedikit angpow tuh
keluarga aku dan kebanyakan org johor panggil sarang keruk....ekekekekekek
tah la korang lak panggil apa!
heheheehehhehee aku memang sejak kecik dididik ngan proses sarang keruk  nih, biasanya kalau org yang bagi tu, bagi byk, maka kita pun balas dengan level yang lebey kurang sama
dulu, sarung duit tu tak de la dilabel ngan nama2 or apa, tapi skang ni aku tgk ramai lak yang letak nama kat sampul surat tu bersama ucapan dan doa2 utk tuan umah dan mempelai sekeluarga
tak tau la trend ke apa, tapi itulah hakikatnya!
dan yang paling menarik perhatian aku, adalah cenderahati yang kita dpt bila attend wedding, bermacam2 cenderahati yang kita dpt dari tuan umah.....tu yang kadang2 tak tergamak nak bagi sarang keruk sket kat tuan umah
kalau dulu2 masa aku kecik, hanyalah sebijik telo yang dibalut pakai kertas tisu, so bila makan, telo kita makan ngan nasi, tisu tu kita wat lap tangan dan mulut....jimat sangat
zaman skang????? mana cukup ngan sehelai tisu tuh......
even masa adik aku kawin pun mak aku bagi sebiji mangkuk melamine, 2 bungkus biskut coklat, buku doa dan sebotol air mineral diletakkan dalam plastik
tapi yang paling aku terkejut, kat kampung aku koooooooooooo
dpt sebungkus beso biskut
dan yang paling best setin tuna
juga setin baked beans
ohhhhhhhh tu lom campur bermacam2 jajan
poupouri, kadang2 utk bebudak alat tulis
tu lom campur kerepek2, kek2
dan ada juga rankingnya
kalau kita dari kalangan adik bradik atau org2 spesel
bleh dpt sepasang baju, kain ela kdg2, perghhhhhhh
masa adik aku kawin, utk adik bradik mak ayah, aku tempahkan jewellery box dari kayu jati import spesel dari indonesia...ekekekkekeke....aku sendiri pi tempat asli dia proses (later aku upkan cite nih)
apa pun, aku memang kagum la kalau pi wedding zaman skang sebab mcm2 tuan umah dan keluarga buat demi utk memeriahkan majlis itu sendiri, apa pun alhamdulillah dan tahniah utk masjid yang baru dibina, semoga berkekalan sampai ke syurga!
amin!

Comments

  1. Kalau kakak sebut salam keruk elly.

    Betul sekarang cenderahati semakin canggih. Suat jemputan yg sekadar membari tahu pun dah canggih semacam elly. Anak kita kelak entah macam mana agaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah la kak, salam keruk, baru tanya mak tadi wkakakakakkaka
      memang canggih2, mcm2 stail skang

      Delete
  2. kita panggil SALAM KERUK. not sarang hehehe..
    wahhhh anak2 you pakai make up yer??? adoi...ni jeles ni takde baby girl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakkakakaka ye teacher, dah wat ralat dah wakkakakakakakka
      cepat sket usaha dpt baby girl, kang penuh bunga dan riben la baby girl tu nanti

      Delete
  3. Tu la weh, pelik gak.. Salam keruk biasanya org gelor.. Hehehe. Xpe la, redha aje la keralatan itiew.. Anak2 you gojes la, especially rambut dorang...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la nai, masa menaip entry tuh, fikiran dok ntah mana2, byk sangat nak fikir, tapi buat entry tetap buat wkakakakkakakaka
      tq auntie nai, rambut derang nih, derang yang pilih cutting sendiri, yang alyssa kata nak mcm ala2 posh, tapi bila dh start panjang ala2 posh dah ilang, yang aira plak nak cutting ala2 cute gitu...yg aryan mmg gonjeng aje cam tu ekekekekekekekkekeke

      Delete
  4. haah....macam macam skank org kasi dalam goodies bag tu....kdg kdg ngalahkan bdk kecik...xsabar nak tgk apa isi kandungannya...

    ReplyDelete

Post a Comment