Aktiviti Sabtu dan Ahad: I am FULL

minggu yang sungguh mencabar....
dah la pakwe tak ada, kena uruskan sendiri...rasakan ko!

pepagi buta hari sabtu aku drive ke yong peng johor....
bersama alyssa ngan aira, pas tu paksa adik lelaki aku teman wakkakakakakka
kuasa veto di situ nampaknya!  ala aku tau, adik aku baik, dia mesti teman aku punyalah!
nak tgk progress umah kat sana....patut dah last stage.....delay hampir 2 bulan, ni yang aku nak meroyan aje nih!
bila projek delay, schedule aku totally terganggu
so masa aku dtg tuh, derang tengah siapkan anti septic tank...tgh korek dan kambus balik, pas tu proses penambakan tanah.....hampir 200 lori dan berbaki dalam 15 lori lagi....phewwwwwwwwwww
batu gravel pun dah start letak.....pas tu dah ready utk tanam rumput!

ni back hoe ni settlekan kerja2 anti septic tank dan memampatkan tanah!

aku yang dah sedikit penat....belakang berbaju putih tu ayah aku, dia la yg byk monitor projek buat umah nih.......pas tu dia la mata2 utk aku, report kalau kerja2 tak betul dan derang tak dtg kije
kasi pose sket depan umah pusaka, agak usang, tapi masih boleh diduduki
ngan mak aku, cian dia demam teruk, suara pun len...tapi tetap masakkan kitorang sambal goreng ngan ayam kicap...tq mak, kenyang kitorang, alhamdulillah.....rasa cam tgh picnic dlm ladang sawit ko!
anak dara 2 org ni, tak abis2 men parit, pas tu kerja derang asyik kejar ayam jek, sampai fobia ayam tu aku tgk, skali derang pi kacau mak ayam....amik ko, mak ayam attack derang balik wakakkakakakakakka
nilah dia bila budak tak biasa duk kampung, balik kampung abis derang explore
belakang tu la projek rumah kitorang, cukuplah utk berteduh!
will update more on the house in different entry ye......
rumah ni actually dibuat saja2 aje....mak ayah suka lepak kampung, so bleh la derang lepak sini nanti, ada gak hajat nak jadikan dia homestay....tu yang nanti nak wat interior cun sket.....nak wat ala2 hotel
perghhhhh berangan serahkan kat aku wkakakakakakakkakaka

plan abis je tgk projek ni, nak terus je kezassssssssss balik KL...tetiba je rasa nak singgah umah mak lak kejap.....
pastu mak ayah ajak pi air hitam....layan murtabak special
menarik gak tuh!

so nilah dia kedai murtabak special tuh....terletak di belah kiri ...kalau dari pekan air hitam, jalan menghala ke JB ikut jalan lama
tukang tebar pompuan ok!
amacam???????????
terliur tak tengok!
korang leh order extra bahan kalau korang nak, nak extra telo ke, extra daging ke....so request aje!
semua bisa di atur!
aku amik murtabak special nih, RM15 hengget, 4 org makan, kenyang nak matik!
tebal gila, isi pun penuh!
layan ngan sos dan timun nih!
perghhhh terangkat
telo pindang pun ada kalau nak
dah kenyang jom merayau2 sat, alyssa ngan aira nak beli patung katanya
si aira nak mr bean, alyssa nak sponge bob, dan derang nak belikan aryan boboi boy
kena pau lagi!

layankan suasana kat pekan air hitam
kerepek macam2 ada....pandai2 la tawar



buah pun ada mcm2
seb bek aku tgh batuk, kalau tak selamat dah aku bedal pulasan, manggis wakakkakakakaka
mangga itu sungguh tempting
keladi utk goreng, wat pengat, batang keladi wat sayur, cempedak....perghhhhhhh
nenas mcm2 spesies ada
buah naga, petai, durian belanda, duku, limau, jambu, just name it!


nampak tu, mcm2 patung dan bantal ada


abis meronda, terus singgah umah mak ayah, mandi manda, borak2, lepak2....tetiba malas ya amat nak drive balik KL....tapi mengenangkan aryan kat KL ngan bibik, terus aku drive balik KL jam 9 malam.....sempat lagi mak ayah bg sebijik cempedak....bau dia perghhhhhhhhhh mengancam
dari kluang sampai KL, aku hidu bau cempedak je dlm keta!
sampai umah hampir jam 12 malam......itu pun aku brenti kat yong peng, kat pagoh wakkakakakakakkakak
seb bek malam, leh la bawak laju sket
sampai umah terus pengsan la kekdahnya
esok pagi bangun, sorry la nak masak, masak utk bebudak jek!
aku ajak adik lelaki aku pi bangi, katanya ada sale kat living depot......nak pi cari brg utk umah yong peng tuh
memang murah la sale tuh, abis aku borong.....hajat di hati tak mo beli apa2, so bawak la keta kiut aku tuh, end up aku memborong, dah ngalahkan sardin keta aku dibuatnya.....
tgh2 bz menyopping, ada lak member ajak pi melaka melantak seafood......jam dah kul 3, nak bertolak dr umah aku kul 5......
apa ada hal....the plan is on!
wakkakakakkakakkakakakka
terkejar2 balik umah, mandi manda bagai, tunggu derang pick up
aku angkut alyssa aira ngan aryan skali hehehehheheheheheheh
maka ke melaka lah kita.....ke portuguese settlement utk melantak seafood
ko jgn tak tau, member aku si hans tu, ada kat ijok masa aku call ajak dia join, sanggup dia u turn nak join kitorang hehehehehhehe

kami yang sentiasa bersama wat plan2 last minute ikut suka

tempat makan sangat selesa, berangin sebab tepi pantai
kitorang makan gerai no. 7....kedai ni superb!
boleh call in advance utk book tempat
pas tu nasi goreng dia sedap, tapi kalau nak makan nasi goreng, ada 2 pilihan, samada dtg awal, atau booking sehari awal
kalau lambat dtg, telan air liur ajelah, termasuklah aku yang terpaksa menelan air liur
pemilik kedai no. 7 ni kata, dia buat nasi goreng guna nasi yang di masak semalam....dia tak guna nasi yang baru di masak...itu rahsia nasi goreng dia hehehehehehehehhe

ni kedai jus manggo terbaekkkkk...campuran mangga muda dan masak, letak asam boi....terangkat beb
again, sila dtg awal, kalau tak abis ye....seb bek aku sempat rasa, order utk kali ke 2 dah abis....rasa nak nangis ok!

sedap gila ok!
coconut shake dia pun ok!
makanan pilihan kami malam tuh
ni telo dadar anak2 aku hehehehehehhehehe derang kan pencinta telo
sebab lambat sampai, makan nasi putih aje, jgn nak demand nasi goreng yang dah abis
jenahak portuguese style
deep fried sotong
ni paling kebabom.....ketam telo asin
keseluruhan semua sedap...licin kitorang bedal....semua ni hanya RM140 hengget.....tak termasuk air jus mangga dan coconut shake....anak2 aku amik chrysanthemum tea
yang aku tau, tetiba derang dah bayar....alhamdulillah rezeki betul, dah la pi beramik berantar, ada org drive lak, makan pun derang belanja....otw balik, aku leh tido lagi dlm keta
tq kawan2, semoga Allah murahkan rezeki korang lagi.....

skang korang paham nape aku ngantuk dan penat di pagi isnin????????????????????
wakkakakakakkakakaakkakakakaka
sila salahkan diri sendiri.....pangggggggggggg!

Comments

  1. perghhhh entry terpanjang elly hehehe...ko sumbat semua cerita dlm 1 entry ya.
    elly...besarnya rumah ko. plg best tanah sendiri so mmg luas gila...mcm2 blh buat. jeles i! berapa bilik ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhe malas ar wat entry byk2, wat satu suda...hehehehe tapi jenuh la korang nak baca kan, tapi aku tau ko baca sampai abis kan kan kan
      takla besar mana umah tu teacher, cukup la untuk berteduh....tanah memang luas, leh buah lagi 4 bijik umah in future....3 bilik 2 bilik air jek teacher

      Delete
  2. Bestnye....tpi klu rietta pown senin tu flat dh....suka la umah kmpung yg kayu tu....sgt suka...itu klu jd homestay pown ok gak..ada dua plihan, umah moden ngn umah tradisional....haaa...rietta plih umah kayu....bestnye sopping...maw rietta angkut pat lima ekor teddy bear....melaka punya seafood mmg yummy lah...xpe...ada rezki, rietta nk terjah sna....

    ReplyDelete
    Replies
    1. umah tu umah pusaka, dari kecik balik kampung itulah umah yang kitorang stay....tapi sejak arwah embah (panggilan atuk nenek utk org jawa) meninggal, umah tu kosong, sampai la ayah dpt mewarisi tapak umah dan tanah area belakang tuh....tanah tu dah pecah2, some of the area tanah tu ayah yang beli dari adik bradik hehehehehehhehe
      teddy bear memang byk kat air hitam, tapi kat umah pun dan melambak bebudak nih beli........seafood dia memang terbaekkk rietta, elly first time pergi perkampungan portugis nih, memang sedap, tak rugi dtg

      Delete
  3. salam ziarah firtly orang kampung.

    muhhhhhhaaahahh...

    like!.
    menjadi blogger mmg best. onsemmmm.
    sambil syer cerita kisah kita. pastinya syer sesuatu ilmiah u kengkawan.

    walahhh.. bab makan2 mmg best. lagilah pi ayer itam. awat xlayan putu bambu juriah.. y dekat balai polis tu.. sedap kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhe org kampung!
      putu bambu tu?????????????? selalu pi, cuma kali ni tak pi sebab dah kenyang makan murtabak tuh

      Delete
  4. Amboi..... Kasik panass jek tgk makan2 tu... Heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring, tak dpt kongsi ajak makan sama, dpt share tempat makan pun jadilah (tapi niat memang saja nak bikin panas nak2 kat nai wakkakakakakkak)

      Delete
  5. den dah lamo tak lalu Air Hitam...hujung bulan ni balik JB, nak exit air Hitam la...nak try murtabak yg ekau promote ni...;)

    rahsia nasik goreng tu den pun tau...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak ada highway ramai antara kita dah abaikan pekan yang agak sibuk satu masa dulu, hehehehehhehehe still meriah tau pekan lama nih....ko try la, parking senang aje, sebab jalan dan dibesarkan!

      Delete
  6. dh lama tak pergi air hitam...sedara semua ada kat Kluang... plan last mjnit pun menjadi...sunnguh hebat,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la ema, abis terisi aktiviti jd padat

      Delete

Post a Comment