apa cerita umah kat kampung ye!

rasa lama tul tak upload pe jadi ngan projek umah kat kampung tuh
actually dah delay hampir 2 bulan, rasa nak sekel2 je contractor nih!
so aku mula la jadi sedikit tegas dengan hold part payment.....sapa suh memain wat kije!

so hari ni decide nak balik tgk pe jadi kat sana.....
sepatutnya by next week semua patut siap seperti yang dijanjikan ngan aku.....so aku pi balik hari ajelah, memandangkan si aryan pun tak brapa sihat lagi, bibik pun belom fully recover, so lebih baik dia duk umah dendiam...biar aku je yang pi......
aku ajak adik lelaki aku, si Pyan tu teman....angkut skali alyssa ngan aira.....duk umah kang gado je ngan aryan!

so this is the update beberapa hari yang lepas....

proses tambak tanah yang berbaki dan lom settle adalah di kawasan tepi2 sempadan tanah.....dari area jambatan masuk sampai ke tapak umah aje....tak cover keseluruhan tanah....ini pun tanah hampir 100 lori untuk tambak .... hari tu before naik umah nak tinggikan tapak pun dah 100 lori, so 200 lori gak untuk tambak tanah......ini pun dah cukup wat budget lari!

ni jalan masuk dari depan ke tapak umah.....proses akhir kena tambak ngan batu gravel sebab nanti lecak cam ni leceh ar kan!
tanah sedang diratakan....more or less akan sama level ngan sempadan batu tuh.....sempadan batu tuh adalah sempadan tanah aku ngan tuan tanah sebelah which is tanah my uncle heheheheheh
proses pemasangan akhir benda2 dalam umah





ni plak rumah yang tinggal sket2 je lagi nak disiapkan katanya




patutnya aku sampai, derang dah siap tambak tanah, longkang besar dah settle, rumput dah tanam dan batu gravel sudah diletakkan.....better siap la semua tu before aku sampai, kang len lak jadinya......semoga dipermudahkan perjalanan dan urusanku...pakwe tak de, so makin rumit, leceh dan makin bertambah la tanggungjawabku.......ekekekekkekekekekekekek
memang penat balik hari, mak tanya tido tak umah dia, tapi nak wat camner, mak anakanda kamu ni balik hari, kita jumpa kat kampung nanti ye.....mak lak tengah demam, kesian dia, dengar suara dia cam demam teruk....semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik, bulan depan nak pi umrah....harap semuanya berjalan ngan lancar utk mak dan ayah jua!

Comments

  1. Syabas!! pikul tanggungjawan dgn baik. Bagi semuanya setel dgn segera agar memudahkan buat semua. Memang tak bolehlah buat fullpayment elly. Nanti payment settle tapi kerja tak langsai. Apa-apa pun kena hold sikit till semua settle barulah bayar..

    Besat tu rumah yg dibina. Puas kalau dah siap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak, ala2 design umah rakyat je. Cukuplah utk wat duduk kg hehehe kalau siap mmg kerap la blk nanti, buatkan utk mak ayah sebenarnya sbb umah pusaka tu dah uzur, mak ayah dh tua2 ni suka duk kg katanya! Apa2 janji derang happy!

      Delete
  2. Berapa bilik rumah ni? Den mmg la tak geti bab bab nak buat rumah/tambak tanah ni...So bajet bila siap rumah ni? Boleh sambut raya cina kat rumah baru ni tak? wakakakaka

    ReplyDelete
  3. 3 bilik 2 bilik air je. Ni final stage, tgh tambak baki tanah, wat anti septic tank, ltk baki batu gravel, ngan touch up umah, siap semua baru fikir grill, langsir, interior decor dsb, before end of this mth siap la!

    ReplyDelete
  4. Beb..besar banglo ko..best kan bila dok umah atas land ni..mcm2leh tanam nnt...ni umah utk pencen nnt kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb bkn banglo beb, ala2 umah rakyat yg aku alter sket design dia kasi nampak modern look. Buat utk parents yg nk spend masa tua kt kg, lelebey pun nk wat homestay

      Delete
  5. Chantek....mmg bg rietta kira bagloo lew tu....moga siap seperti yg dijadualkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq rietta, insya Allah sama2 kita doa ye

      Delete
  6. Replies
    1. time aku reply komen ko, dah siap dan dah bleh duduk umah ni, alhamdulillah

      Delete
  7. bagus juga kalau buat homestay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu cadangnya supaya kami bleh gak duduk situ bebila nak, kalau disewakan terus, langsung tak leh duduk lak kan

      Delete
  8. salam, bro kos tambak tanah? rumah mertua kt kampung pun pattern sama.. br jer siap tp contractor kuat keje x siap.. tgkp tandas x ada.. dinding bertompok.. geram plak rase..

    ReplyDelete

Post a Comment