Susulan WW 26/12/12

lembab betul nak kasi follow up sama WW 26/12/12
aku sungguh pasti yang aku bz bagai nak rak!

catatan ni aku jumpa dlm satu beg....beg tu alyssa buat letak semua bear2 dia, so tetiba aku jumpa sehelai kertas ni terselit antara celahan2 bear dia

tak padan kenit, kagum aku ngan apa yang dia ekspresi!
rupanya budak kecik pun pandai bergossip...tulis2 kat kertas cam ni!
yang paling best tu, ia adalah rentetan komunikasi alyssa dan seorang kawan dia!
and i suppose this is her best friend where she can share cite la kan!


basically apa yang alyssa tulis tu semua betul.....cant deny any of it.....
alyssa ni anak sulong, so masa dia sorang, aku tak pernah amik maid....aku hantar dia kat baby sitter yang jaga dia sorang aje...so baby sitter ni memang jaga dia dengan baik sangat.....
bila mengandungkan aira, baby sitter yang jaga alyssa ni pun mengandung gak....terus aku gelabah bagai nak rak, sapa nak jaga alyssa dan aira
sebab baby sitter kata, jaga alyssa ok, tapi jaga aira ada problem sket, sebab anak dia pun sebaya aira!
ohhhhh terus pening.....
memandangkan anak dah 2, aku pun kerja tak tentu, pakwe lak kdg2 outstation, maka kitorang amik keputusan utk amik maid!
bergolok bergadai la jugak utk amik maid, serasa cam tgh sediakan duit hantaran ok!

akhirnya maid yang ditunggu tiba 2 minggu sebelum aku bersalinkan aira, tapi maid ni port kat umah mak aku kt kg dulu sebab alyssa duduk kat kg.....
bila aku dah bersalin, baru la mak ayah aku bawak maid dtg umah aku.....review dari mak ayah aku utk maid tu tak berapa bagus sebab mak ayah aku memang sangat cerewet wakkakakakkakak so do i!
2/3 hari kat umah aku, aku rasa bukan aku yang bersalin, aku rasa maid tu yang bersalin, jalan ngalahkan aku yang dlm pantang nih....buat kije sangat bingai....ajar sampai berbuih mulut, result tetap sama....pintu belakang bukak, tak kunci, bukak pintu depan....aduhaiiiiiii
dan kesabaran aku sampai ke kemuncak bila dia kantoi ngan aku basuh lampin anak aku pakai berus jamban!
plotakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
terus aku angin bagai nak rak, sampai mak terkejut aku jerit kat maid tuh.....
esok terus aku pulang kat agen!
cant stand la!

tunggu maid ganti maid sengal tuh, memakan masa 3 bulan gak....dlm 3 bulan tu, mak la yang jagakan anak aku......alhamdulillah mak sentiasa ada utk aku
maid ganti sampai bila aku dah mula kije....otw balik umah dari office, memang sangat dup dap....ntah camner la maid ganti nih.....
sampai aje umah, aku masuk, maid baru tuh, tgh dukung aira...air muka sangat meyakinkan dan aku tgk pun cam ok!
memang dia sangat ok! jaga aira sangat superb....just imagine masa aira umur setahun lebih tido ngan dia, tak mo tido ngan aku....dia memang manjakan aira gila2, sayang aira bagai nak rak......
tapi maid ni permit dia tak lepas .... ada sket masalah kesihatan, tapi sebab dia baik dan bagus, makanya aku   bagi la supplement apa yang patut......so kesihatan dia sangat la terkawal!
dia dtg utk 2 tahun aje....katanya nak balik kampung dulu, kemudian dtg balik sini....so sementara dia balik sebulan, mak offer utk jaga anak aku la.....
aku ngan pakwe hantar dia balik sampai umah dia ok.....dari johor melalui port kat setulang, sebab dia ni balik under PATI punya program...johor ke batam aku nek bot, pas tu dari batam ke surabaya aku nek flight, dari surabaya ke kampung dia nek keta
hampir 5 jam ok nek keta sampai umah dia.....caya tak caya 2 malam aku duk tido umah dia....hahahahhaha....abis sedara mara dia, adik bradik dia punya umah aku visit wakkakakakakaka aku tak risau sebab keluarga dia banyak jadi polis, anak buah dia pun sorang tuh ada jadi mata2 gelap, so mana2 aku pi aku tak risau, sebab ada polis aje menemani 
maid aku ni agak berada, mak mertua dia tokey jati, tapi bila banjir melanda, abis stok jati dia....kerugian besar, tu yang dia nak cover rugi tu dtg msia kije cari duit....umah dia pun besar ..... dari pinggan mangkuk pun aku leh tau dia dari golongan yang berada......perabot umah semua jati.....bilik air tiles ok!
kalau sapa2 yang biasa ke indonesia, menyusuri kampung2, majoriti lantai masih lagi tanah.
apa aku buat 3 hari 2 mlm kat sana???????? abis umah sedara mara, adik bradik dia aku tawaf.....mak mertua maid aku ni niaga gerai makan, perghhhhhh masakan dia memang sedap kebabom ok!
aku pi jenjalan, tgk kampung, memang totally different dari cara hidup kita kat sini....sungguh menginsafkan!
pulang ke malaysia, dengan harapan maid kembali selepas sebulan......
menghampiri sebulan tanpa khabar berita, aku call akhirnya dia kata tak jadi kije balik
memang rasa nak lempang, tapi dia jauh, camner aku nak lempang kan!

mak lagi sekali jaga anak aku!
sepanjang mak aku jaga anak aku kat umah ni, org tua kan rajin petang2 jalan2 gossip....oh terkantoi satu cite pasal maid aku
maid aku pernah kirim beli barang kat jiran aku, RM30 nilai brg tu menggunakan duit syiling 50 sen
maid aku kata dpt duit 50 sen tu byk sebab balik kampung, uncle and auntie aku bagi.....
mak aku kata, tak pernah lagi keluarga aku bg duit syiling kat maid, paling kokak pun 10 hengget!

bila aku tau, cepat2 aku tgk bakul duit syiling aku yang setambun tuh....
ohhhhh tinggal duit seposen, dua posen, lima sen, satu sen....yang 50 sen????????????????? semua dah lenyap dan pupus dlm bakul tuh.....

tak kusangka, maid yang aku jaga ngan baik, tak berkira sesen pun, sanggup buat aku cam ni.....tetiba aku rasa cam bingai ok!

2 bulan lepas tuh, aku dpt maid ...... yang ni, terbaekkkkkkkkkkk
pandai membaca, menulis, mengira, pandai english lagi......
kerja....sangat bagus, sebab dah biasa kerja ngan cina
masak?????????? pandai...aku selalu suh dia buat sambal belacan...sedap!
makcik2 ngan cousin2 aku kalau dtg umah aku, mesti bibik dah siapkan sambal belacan, siap buat extra utk derang bawak balik umah
anak2 aku tak suka sangat maid ni sebab dia tegas, pas tu selalu report kat aku kalau ada yang tak kena....which aku suka wakkakaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
yang paling aku bersyukur, dialah yang banyak ajar aku pasal breastfeeding.....aryan breastfeed, so dia pesan siap2, few weeks before kije, pump byk2
tak yah ajar, dia tau camner nak bagi susu yang aku pump kat baby tuh.....alhamdulillah, aku berjaya susukan aryan selama setahun sebulan
aku brenti breastfeed pun sebab susu dah ala2 kering, disebabkan aku outstation dan perjalanan yang memakan masa lebih 10 jam utk sampai destinasi
tapi dia nak kije 2 tahun je.....abis 2 tahun dia balik.............maid ni very independent, dia balik kampung sendiri, aku anto sampai airport je
baru2 ni pakwe ke sana, dia singgah umah bibik nih....sebab ada brg2 dia lagi tinggal kat umah aku, sebab luggage dia hari tu terlebey suda!
carilah majikan yang tlg anto brg kat maid kat kampung.....ada???????????????????????
sampai ke hari ni, maid ni masih bersms aku, wish aku bday, anniversary, new year, hari raya....dia leh ingat semua tarikh2 tuh ok!
dia balik masa aryan umo setahun sengah....dan aryan pandai baca doa makan berkat usaha dia ajar, walaupun pelat2 aryan baca!

2 weeks before maid terbaekkkkkkk ni balik, aku dpt maid utk ganti dia, dia la train maid baru tuh...katanya maid baru tuh sengal sket wakkakakakakakka
memang sengal ok! dah hampir setahun kerja ngan aku pun masih sengal!

memandangkan kesukaran nak dptkan maid, aku redha ajelah walau dia sengal....selagi dia jaga anak aku ngan baik, anak aku cukup makan kat umah, terjaga kebajikan turun naik van sekolah, tak pukul anak aku, tak lari dari umah, tak wat hal2 kronik, itu dah cukup baik
alah, maid ni pun manusia gak cam kita, jauh dari sempurna, so aku terima seadanya, cuma dia kenalah ada kemahuan utk belajar dan berubah, dah kije ngan kita, kenalah ikut cara kita kan!
aku ni memang cerewet tahap gaban.......so sapa jadi maid aku kenalah mempunyai daya ketahanan yang tinggi utk tadah tinga kena bebel tanpa henti wakkakakakakakkaka
anak2 pun, kalau aku ada umah, tak mo derang ngan bibik tuh......kiranya bibik aku memang rileks la......
tak de la teruk sangat dia kerja wakkakakakakkakakakakkakaka 
tapi maid ni pun, kadang2 kesian gak, pengorbanan derang jauh dari keluarga, bukanlah mudah, so as majikan kita pun kena la amik kira faktor tu....aku lebih senang anggap maid as part of the family, so hubungan tu akan jadi lebih mesra, baik dan berkesan
tapi tetap aku nak kata maid ni nasih, sebab nasib baik, dpt lah kita maid yang baik, nasib tak baik, dptlah yang hampeh....mcm2 cite kita dengar kan....baik buruk dan ntah apa2, kdg2 tak terjangkau di akal

memang susah nak dpt maid, ntah sampai bila la nak bergantung harap maid dari seberang....alangkah indahnya dpt maid dr warganegara kita sendiri, aku sanggup bayar lebih, tapi adakah calon yang sudi??????????????????????
hidup tanpa maid???????????
aku lom bersedia memandangkan komitmen kerja aku yang tak menentu, pakwe lak mmg most of the time ada di indonesia.....aku tak mo susahkan mak lagi....cian lak kat mak....ini masa utk dia berehat.....bermain ngan cucu, bukan jaga cucu lagi......

semoga segalanya dipermudahkan utk aku.....
what u give u get back....semoga 2013 memberikan kebahagiaan, kemudahan, keberkatan, rahmat, kejayaan dan aura positif utk kami sekeluarga dan kita semua
azam????????????????????
lama dah tak tanam azam....cuma sentiasa cuba utk menjadi yang lebih baik dari tahun2 yang sebelumnya!
tapi tahun ni, aku menanam satu azam....dan aku akan pastikan azam itu tercapai!
apa dia azam aku?????????????????
rahsiaaaaaaaaaaaaaaa will reveal kalau ianya tercapai, dan kalau tak tercapai2 gak, aku forward on the following year wakkakakakak insya Allah jika diizinkannya, panjang umo, insya Allah!

sambutan tahun baru????????????
tak de pe, aku rasa sama seperti hari2 yang biasa, cumanya kita berganjak dari 2012 ke 2013
malam tu pun aku stay kat umah aje, tak kemana pun
so, yang pasti hari ni anak2 mula bersekolah...aku pun bercuti utk pastikan alyssa dan aira pi sekolah ngan cara yang betul....skodeng sket2 wakkakakakak alyssa dah darjah 2 pun aku masih lagi risau....wakakkakakak dasar naluri ibu yang sentiasa risaukan anak2
tu la dulu ngata mak aku bz dok risaukan aku wat pe, skang kena batang hidung sendiri padan muka!


pssst:  lom berkesempatan bw secara aktif.....sorry guys!  nanti ada masa visit korang ye!

Comments

  1. Perghhhh..mmg pjg entry ko psl maid..aq x der maid psl nnt aq jeles kak kt maid..krg dia ngorat laki aq..kahkah...:-)

    Mmg mcm ko ckp..hv to give n take n treat maid as a part of family kan..but hv to beware la..krg pijak kepala kita lak..can't imagine cmna sound sistem ko increase bila ko betempik..ekekeke...:-)

    Beb..sm cm aq..x sempat bw..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal maid aku semua age 35 - 40, totally no yang age 20 - 34 akaakkakakakaka
      yelah beb, kita masing2 bz, nak wat camner kan, tak pelah, ada masa kita BW later2 ye

      Delete
  2. tak apa la beb. nak buat mcm mana. bahagian ko kena upah maid bagai. mcm aku jaga sendiri je. ada jugak rasa nak kerja tp mengenangkan budak2 ni besar dgn aku, rasa sayang pulak nak tinggalkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau anak dok berkepit ngan kita sepanjang masa, memang sayang nak tinggal wei....aku pun kalau cuti lama, pas tu nak pi kije pun liat gila...apatah lagi cam ko

      Delete
  3. btul tu...maid nie nasib...nasib ada kwn rietta.maid dia sangat bauk n rajin...xreti duduk diam...siap p tolong umah sedara lg...smpaikan dorg bg dia lesen international ngan moto sebijik utk dia grak ke rumah rumah sedara...tapi kakak yang sorg lgik...maid asik wt pangai...ada yang lari, ada yang mencuri, siap mencuri barang orang kat kampung lgi...

    pss....moga tahun ini menjadikan kita lebih baik dr tahun yang terdahulu...AMIN....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah rietta, memang nasib la.....untung sabut timbul, untung batu tenggelam .....

      Delete
  4. begitulah cerpen tentang hidup bersama bibik...sekian kekekeke best! best! aku ada gak pengalaman dgn bibik sengal ni. berak pun tak kunci toilet. terkejut mak aku huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitulah cerpen simple yang mampu ku karang wakkakakakak siot la ko nih....eh teacher dah start school kan, mesti bz

      Delete
  5. hahahaaa memacam jugak eh perangai bibik2 nii.

    ReplyDelete
  6. -memang lambat gila ekau update pasal WW tu! dah berkurun den tunggu tau! wakakakaa..

    panjang betol essay ekau ni...ni dah bukan tahap STPM, ni tahap Master...hahaha..den baru baca 40%..malam kang den masuk sambung baca yo

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ko tunggu ek wakakakkaka bz la beb....byk beno keja ngalahkan perdana menteri
      siot la perli aku....wah pas ni aku leh sambung phd la ye

      Delete
  7. ema tak pernah ambil maid...tapi adik ipar dah masuk kali kelima..ada yang buat onar ada yg baik..bila yg baik si suami pula dah tak kasi dtg ke Malaysia balik..tp yg buat onar..paling teruk tinggalkan anak masa majikan pergi kerja..nasib baik ada jiran kat sebelah bila dgr anak menangis tak henti-henti...dan skrg baru dpt minggu lepas....tapi nak kena ajar satu2..banyak yg tak faham..hehehe

    ReplyDelete
  8. itulah cite2 pasal maid ema...mcm2 perangai ada, pening kepala kadang2 tuh

    ReplyDelete

Post a Comment