apa la yang bz sangat tu ye

bz bagai nak nak dibuatnya
pepagi dah bangun, uruskan alyssa nak ke sekolah agama cam biasa
pastu kejut aira awal2 sebab hari ni aku nak ke KL
perghhhh rasanya hari ni rekod paling awal aira ke sekolah hehehehehhee
kalau tak, memanjang lewat aje!

akibat kesalahan diri sendiri, buat dokumen company len, aku cop guna cop company len
terpaksa pi opis dulu amik cop....rasa nak lempang diri sendiri je!

pakwe ajak makan dulu, memandangkan dah lewat dah....punyalah sakan nak makan roti canai, 3 kedai pi, semua tak niaga roti canai hari ni, apa la malang nasib kitorang....penyudahnya aku minum teh tarik aje, pakwe lak order apple jus suam.....order roti bakar 2 set pun, dia hantar 1 set, rasa nak bakar je kepala waiter tu!

lepas settle terus pi office company secretary dulu....dulu aku kije sini....7 tahun aku kije sini tau!
sesekali dtg lagi opis nih, yelah opis ni pun bossnya pakcik aku kuikuikui
staff kat sini pun dah cam adik bradik, kitorang rapat sampai la skang....dan ada few staff kat sini pun sedara mara aku gak kikikiki (but we are professional ok! no tiket for sedara mara)

ni signboard lama....skang dah jadi Green Team Consultant Sdn Bhd!
location:  taman permata, ulu klang....
so sapa2 nak khidmat company secretary, account & taxation, bleh roger2 ye
nostalgia sungguh, ni meja aku masa aku kije sini dulu........dah makin cun....hehehehehhehe 
sempat lagi bergambar ngan office mate lama....belah kanan tu mak buyong tuh....tak lama lagi meletop.....
yang belah kiri tu adik pada mak buyong, dah kawin dah PJJ ngan cik abang dia, dah sebelah aku tu plak tunangan org....hahahahha semua tak available!
lepas settle urusan dan sakan borak bagai nak rak, aku pi lak office auditor dan tax agent .....Salihin
location:  sri gombak
macam2 service dia ada, bleh je request!
settle hal ngan auditor dan tax agent, terus gerak ke USJ dengan satu tujuan
berjumpa dengan seorang hamba Allah utk beli ubat tradisional nih.....kidney stone breaker
dah kata kan, pakwe aku tu dr google!
katanya mau cuba kaedah tradisional
aku tak kisah dia nak try, as long as ok, cuma aku tau hari khamis ni, dia kena jumpa dr balik kat Kajang Plaza Medical Centre....kalau tak pi siap!
packaging sangat la professional dan kemas....so try satu set ni dulu!
korang ingat bila dah sampai ke USJ aku nak balik begitu sahaja?
nehiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
aku singgah ke restoran favourite aku yang gila lama aku tak pi 
byk kali aku pi, kat branch len, dia tutup
sebab operation dia kalau tak silap from 12.00 to 2.30 ptg, pastu dia rehat dan bukak balik dlm kul 4.30 petang sampai 10.30 malam (if i'm not mistaken la)
jom layankan few pic dlm kedai!



tgk pe la dia citer pasal makanan dia
nak tau lelebih bleh click kat   SINI


orange jus utk aku:  RM6.50
apple + pear utk pakwe:  RM16.90 sebab imported
yang ni free
starter ni sedap gila! full of cheese! 
ni aku order .... sedap sebab dah lama teringin nak makan

Chimichanga:  Crisp fried tortilla bursting with plenty of cheese,minced beef or chicken & topped with enchilada sauce guacamole and sour cream
Harga:  RM26.90


bila potong, nampak daging ngan cheese tu bersatu ngan best skali
pakwe lak order nih.....dia suka la makan cam ni

Enchiladas - two corn tortillas rolled & filled with minced beef or chicken, relish, oven baked and topped with cheese, guacamole & sour cream
Harga RM26.90
burpppp
alhamdulillah kenyang betul makan
komen aku:  sedap, sangat sedap!  kalau aku nak makan mexican, restoran ni lah aku cari sejak dulu!

saja kali ni aku letakkan harga makanan, sebab dok baca few entry hari ni, few blogger cite pasal harga makanan  hehehehhehehehe
nak kongsi sket benda pasal makanan dan minuman ngan korang:
  1. dulu pakwe pernah berniaga dan bukak restoran kat taman permata, restoran biasa aje.....dan sepanjang berniaga tuh, paling buat untung adalah air.....tapi aku tak la jual mahal, harga standard restoran aje ...... air pun bancuh kat cawan biasa aje, so ada la untung tapi tak la byk kan.....tapi utk air sebenarnya, kita bleh untung lebih 100% kalau kena ngan cara presentation dan branding kedai dan branding minuman itu sendiri.....sebab tu sesetengah kedai, harga air mahal....plus lokasi kedai yang kita makan tuh, bila sewa mahal, makan automatic harga makanan akan jadi mahal.....dan lagi satu, bila dia franchise, harga akan standard ye, so mana2 pi, memang harga tak akan berubah!
  2. pernah jaga gerai jual air utk badan kebajikan, perghhhhh memang untung air ni, berganda2 untung....cukup la sekadar beli air kotak dan tin secara pukal, kita jual balik....nak2 lagi yang guna kordial bancuh, pastu jual balik....untung berganda2...tak caya try korang berniaga pada malam tahun baru atau bila2 ada keramaian, pesta dsb di KL....ko bawak la keta ke van, wat muka selamba niaga tepi jalan....korang akan tau untung atau tidak, tapi kalau korang kena perambat aku tak jamin la kan wkakakakakakkakakakakakkakakakka
  3. 9/10 rezeki adalah dari perniagaan....apa pun perniagaan, bertabahlah dan bersabarlah, insya Allah 9/10 akan jadi milik kita....cepat atau lambat saja!
  4. makanan yang dijual cam standard restoran chillis, TGIF, dan yang sewaktu dengannya, derang ada standard bila proses penghantaran bahan mentah....dulu aku pernah join satu company fast food dari saudi...perghhhh proses pembelian bahan mentah cerewet ok!  contohnya lada benggala....ada standard saiz dan tahap kesegaran....tak capai tahap yang ditetapkan reject ok! carrot pun bukan leh sebarang saiz, salah mau kena reject....sebab tu harga makanan kat kedai2 begini agak sedikit mahal, dan kadang2 kita rasa tak logik kat akal
  5. aku pernah wat praktikal kat satu fast food jugak...kualiti makanan sangatlah tinggi....ko tau ayam dia nak panggang tuh, masa basuh, kena basuh ngan air campur ais ok.....rasa nak koma tangan aku masa basuh ayam tuh....proses marination bagai adalah dalam bilik beku ok....dah rasa cam org eskimo aku masa marinate ayam tuh.....pas tu sayur dia pun kena dibasuh dengan air yang sama suhu dlm bilik sejuk tuh.....makanan yang dimasak lak, bila abis tempoh dia akan buang....contohnya kalau sayur tu lepas masak, standard masa dia cuma sejam kat tray, sejam berlalu, sayur tu tak abis, sayur tu terus dibuang dan akan dibuat yang baru....sebab tu kedai2 begini harga makanan agak mahal, samada kita dont dare to know or kita memang tak tahu.....
so secara praktiknya, makanan yang mahal dan murah ada sebab dan musabab, aku tak menyebelahi mana2 pihak either penjual makanan/minuman atau pengguna, sebab aku skang adalah pengguna wkakakakkakakakakkakakaka
dan tak dinafikan ada gak peniaga makanan/minuman yang memang sengaja atau cari kesempatan untuk charge tah apa2, makanan dan minuman derang pun tah apa2......tu yang kadang2 rasa nak tajang lelaju je bila pi makan kena cam ni! 

hihihihihi sedikit perkongsian dari aku .... sesapa nak share u are most welcome!



Comments

  1. lepas baca ke bizi-an awk
    mata terus segar tgk makanan yg mabeles ittew.
    tak dapat roti canai pun tak pelah berbalas mknan lazat begitu elly ;P hehe..

    pastu terus teringin pulak nak try berniaga air hewhew..untung boleh iols g holiday ke vietnam pulaks ekekeke

    ReplyDelete
  2. apa apa pun, harga air sampai belas2 ringgit segelas bagi den mmg too much..Tapi peniaga apa kesah, ramai lagi yg selamba bayar..ada demand ada la supply, betoi dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demand bersepah sbb tu la, walau harga berbelas hengget, kedai tu penuh jekkkkkkk

      Delete
  3. Replies
    1. hehehehehhehehehe baik ye beb....wei ko pesal blog tak berupdate?

      Delete
  4. Rata2 ramai rakyat Malaysia tidak berapa kisah sangat tentang harga, asalkan rasa makanan yang dihidangkan tu sedap dan lazat.

    ReplyDelete

Post a Comment