sapa org banjar? angkat tangan cepat

okay semua, aku nak mulakan hari ni ngan cite salah satu kuih favourite aku dari suku kaum banjar
masa balik kampung last week, mak buat kenduri selamat sempena mak, ayah & mak mertua nak pi umrah
so mak long dtg la umah mak.....sila la jgn sia2kan waktu bila mak long ada
terus wat muka ala2 ayu bagi pesanan direct kat mak long:
 "mak long esok nak sapan kuih untok" kikikiki

kuih untok ni adalah kuih dari suku kaum banjar ye!
mak org banjar, ayah aku org jawa, tapi sebab aku sekolah rendah dan duk ngan nenek, makanya aku lebih pada banjar la........jawa sila jgn tanya, memang hampeh aku bab speaking jawa nih!

maka dengan gigihnya aku bgn pagi utk pastikan mak long buat kuih untok
kikikikiki bangun je, mak long dah siap uli pun.....
bahan dia rasa2nya tepung, air, gula sket, garam sket, telo tak pasti letak ke tak, pastu yis ye!
camner la aku nak tau bahan2 dia, bangun je mak long dah siap uli ko!

lepas uli, kena biarkan dia naik gebu dulu....dah agak2 naik, baru la kita bentukkan begini ye!
buat la ikut saiz dan bentuk ko suka ye!

tapi biasanya kitorang buat bentuk cam ni aje
lepas bentukkan biarkan dlm beberapa minit kasi dia naik gebu
pas tu boleh la goreng
dah goreng jadi la cam ni
makan ngan sambal ....perghhhhhhhhhhhhhh kebabom ko!
ni la rupa sambal tuh....kekdahnya dia sama je ngan sambal kicap, cuma sambal ni ada sedikit beza
kalau sambal kicap, kita pakai cili padi, tapi sambal ni, kita pakai cili kering
cili kering campur bawang putih, air asam, gula, kicap dan bagi balancekan rasa....pastu masak sampai mendidih....sambal ni leh simpan berbulan dlm fridge ok!
mak aku terror buat sambal ni, dah berkurun aku tak buat sambal ni sendiri, sebab memanjang mak tolong buatkan....air tangan mak memang sedap, sapa pun x leh lawan ok!
sambal ni bila siap rasanya tak la pedas mana, sebab mak kasi well balanced!
anak2 aku pun makan sambal ni selamba je!
untok yang dah siap digoreng tadi di belah ala2 pau sambal, pastu sumbatkan aje sambal kt dalam
pastu leh ngap la....takkan itu pun aku nak tunjuk gambar kan
kuih ni, masa makan tak ingat, ngap bukan main, lepas tu bila ko minum air, dia kembang dlm perut, masa tu la ko akan rasa perut ko nak meletup....aku je bedal 10 ketul kuikuikuikui

Comments

  1. lawakla last part tu elly..hehe..ini rupanya kuih untok..cam roti goreng..

    ReplyDelete
  2. hehehehe sis, tu la makan tak ingat, bila perut nak meletop baru tau kikikikikiki

    ReplyDelete
  3. along ! tak aci. nak jugak. dah lama tak makan !

    ReplyDelete
  4. akk..lama tau x mkn burger pedas tue..dlu msa sekolah rendah2..ari2 bli kt kantin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu burger pedas dik, ni untok dik...burger pedas pakai sambal tumis, ni pakai sambal len kikikiki

      Delete
  5. Oh nama dia kuih untok. Abang ipar kakak org banjar dan masih kekalkan bahasanya pada anak-anak. Kami memang tak bagi ianya hilang. Sayang. Apa-apa yg tradisi kalau boleh kekalkan.

    Kakak nak cuba buat sambal kicap yg Elly buat utk kuih untok ini. Makan dgn pisang goreng pun sedap kakak rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak, saya sesekali bertutur bahasa banjar, sebab saya duk ngan atuk nenek, jadi agak baik bertutur bahasa banjar....memang sayang kak kalau tak belajar....silakan cuba kak, semoga berjaya wat sambal tuh....makan ngan pisang goreng, keledek goreng, keladi goreng, keropok pun sedap

      Delete
  6. nama kuih nih kuih untok ye...nmpk sedap...leh try nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah, mmg sedap, kalau dah 10 ketul aku bedal, sedap la tuh

      Delete
  7. gebunya kuih untok tu elly..
    geram menengoknya..
    kalau dpt mkn lagilahhh hilang kata2..
    dapnyaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat2, gebu sangat2 perut aku pun dah menggebu2 nih

      Delete
  8. Ooooo untok namanya, ya? Selama arini selalu gak tgk, tapi x taw nama.. Btw, aku tak angkat tgn tadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe nai....tak angkat tangan tanda nai bukan org banjar hihihihi

      Delete
  9. eh dah mcm beger malaysia kan...atau pun name saintifiknye pau goreng heheeheh...mungkin beza pada sambal tu...lain betul bahan2 sambal tu ....mmg unik....

    wey, lain kali bangun awal sikit, pastu dok stenbai kat dapur ...haa baru leh salin resepi, balik umah sendiri, buat pastu panggil aku rase wahaahahahaahah...(alasan aku jek tu wey)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahhaa tu la tu kan, bilik sebelah dapur pun bangun lambat kekdahnya....hihihi....memang lama dah nak blajar wat kuih nih, tapi sampai la dok makan je tau!

      Delete
  10. akak bukan org banjar tp kawan2 sekolah ramai banjar (bagan serai) he he so dulu sama2 duk asrama selalu belajar bahasa banjar ni dgn diorg
    mcm cucur kembubg nama kat kg akak

    ReplyDelete
  11. Yummy...rietta xtaw lgsg kueh nie....rietta pling terror pown ckp melayu jer....hehehe....suke bila dgr kwn kwn ckp jawa, ckp banjar....bunyi lebih kurang jew rietta dgr, tp rietta mmg xpham lew....tingin gak nk bajar....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah asal usul kita, kena belajar sket2 heheheheh tak la mati adat katanya

      Delete

Post a Comment