aku dpt MC!

tak senang utk dpt MC kan tanpa lakonan yang mantap
tapi smalam aku gelak2 pun dpt 8 hari akakakakkakakakakaka
tq tuan doctor....tapi kalau korang nak tau aku tak suka dpt MC
sebab bosan gila duk umah
tapi lepas dengar ceramah dr mazlan, insap kejap
tak pasal2 aku kena ceramah smalam
kisahnya hari ahad baru2 ni, aku dok ngemas tilam, lepas tepuk2 bantal, aku nak pusing blakang, terus pinggang jem bagai....terus tak leh jalan....uwaaaaaaaaaaaaaaaaa
terus kije anto alyssa ke kelas taekwando pakwe uruskan....kalau tak biasanya dia membute!
aku lak terdampar atas katil kohkohkoh
dah la ada janji nak hi tea buffet kat the zon ngan adik ipar bagai
sakit2 pun degil, pi gak the zon......
balik tu mmg menderita la.....cam org OKU dah gamaknya
nak pi KPJ pun tak guna, bukannya ada pakar bagai pun

pagi tu pi KPJ, pakwe drive
on the way ke KPJ, kat highway, tetiba pakwe sakit pinggang bagai, terus rasa nak muntah
aku suh dia brenti kat tepi hway, bagi emergency signal
dia muntah, dan terus rasa pinggang sakit betul cam aku lak.....katanya dia betul2 tak larat nak drive sebab pinggang dia kena attack dengan sakit gila
OMGGGGGGG sapa nak drive nih kakakakkakakakakakkaka
at last, aku yang drive, diulanggggg AKU DRIVE
seb bek keta auto, dengan kelajuan minimal aku drive....dah la kaki kanan aku kebas......
alhamdulillah sampai gak kat KPJ dengan selamat.......dengan persoalan, mana nak park....parking penuh...parking yang ada pun seberang jalan jauh gila....maka jadilah perbualan begini:

pakwe kata:  "i turunkan u dulu, u duk kat wheel chair, pastu i ckp ngan guard i pun sakit, pastu suh guard tolong parking"
aku:  "eh pak guard tu semua org asing, reti ke dia"
pakwe: "tak pe, u brenti aje kat lobby tu"

makanya sampai kat lobby, aku pun brenti....pakwe pi amik wheel chair, aku kuar dari driver seat duduk kat wheel chair
aku rasa org yang tengok sure ckp pakwe aku kejam, sebab dah la aku sakit sampai berwheel chair, tapi aku lak drive....ah lantak!
tunggu punya tunggu, akhirnya pakwe sendiri park...kesian jauh dia jalan, tapi katanya tak pelah, dia jalan pelan2...tapi tgk gaya dia jalan laju cam nak pi perang je aku tgk!

terus nek tingkat 1, daftar bagai....pas tu direfer ke bilik no, 9
kasi zoom sket nama dr
bila nombor giliran aku sampai pakwe tolak aku masuk ke bilik no, 9 nih

dr:  teruk sangat awak ni, sampai berkerusi roda
aku:  ye le dr, sakit gila, camner nak jalan, kang saya jatuh camner
dr: hahahhaha ni nape ni?
aku:  smalam kemas tilam, bila nak pusing belakang terus tangkap pinggang, terus tak leh jalan, sakit gila nak jalan...cam ala2 slip disc, tapi saya masih bleh jalan, so bukan slip disc kot
dr:  risau ke?
aku:  mesti la risau, tetiba jadi cam ni, abis camner saya nak wat urusan harian
dr:  ala rileks la (poyo kan dr ni) bila jadi camni, baru la kita nak hargai sesuatu, baru la kita realise akan nikmat Allah (tak pasal2 aku kena ceramah kan)...ada kebas2 ke kaki atau apa rasa
aku: kebas2 la kaki saya ni lepas kena, sakit2 sengal
dr:  tak de apa ni, nak wat mri pun schedule penuh kat bawah tuh, susah nak slot in, kalau nak cepat mri, kena masuk wad, saya leh la push mri kasi cepat, tapi wad pun penuh, so saya rasa maybe muscle aje ni, awak tak cukup rehat bagai...so saya rasa start medication, mc saya bagi sampai 29 apr, kalau sakit lagi, awak buat mri ye...awak kije apa?
aku:  oklah dr, kalau itu dr ckp, saya ikut dulu la, saya kije ngadap laptop sepanjang masa, this month memang saya byk abiskan masa saya duduk aje kat opis ngadap laptop sebab byk report nak kena approve, saya rasa itu penyebabnya kot!
dr:  kan dah kata, len kali exercise sket la.....so awak rehat, saya bagi mc sampai 29 apr nih....kalau sakit gak lagi, dtg wat mri, saya dah wat appointment utk mri awak.....time ni la awak nak tunjuk2 aje, nak makan apa, order aje
aku:  saya exercise pe, brisk walking, jogging
dr:  itu lebih utk jantung, tulang belakang kita memang lemah, nak kuatkan tulang rajin2 ke gym, cari hobi, cam saya hobi saya ni, cuba tgk komputer saya (aku tgk terpampang motor besar berjenama BMW dia)
aku:  ooo ye ke....yelah2 (poyo tol, nak tunjuk motor dia rupanya) koh koh koh

tiba2 pakwe mencelah:
pakwe:  dr nak tanya sket, tadi otw pi sini, saya lak kena sakit pinggang cam isteri saya, sampai saya terpakse berhenti kat tepi hway
dr:  eh baru saya tau, penyakit ni berjangkit (rasa nak tampau je dr ni, walau aku laki bini dah gelak bagai nak rak)
pakwe:  betul dr, sampai muntah2 
saya
dr:  tak de apalah tu, muscle attack je tuh 

malas ar layan dr loyar nih, rasa nak lempang pun ada dr ni.......bila dpt dr cam ni, tak siyes suka men2, kita lak rasa cam, dr ni betul ke tak, cam memain jek........
tapi dari satu sudut kita rasa tak la risau sangat, kita rasa selesa, dia buat kita tak rasa risau sangat sakit kita, cuma ikut pe dia ckp, amik medication, rehat kat umah dendiam dan dtg balik pada tarikh yang ditetapkan
so duk umah pun tak la risau mana, kita pun rasa lebih rileks aje!

lepas settle urusan ngan dr, sebelum kuar dari bilik dia sempat aku sound:
aku:  dr, ikan dlm akuarium ni dah mati, kuarkan la, cian ikan ni dah arwah
dr:  haaaa yelah, saya tak sempat tukar tuh

kahkahkah

lepas abis urusan ngan farmasi, kami pun balik ke rumah, pakwe drive....sakit sket la pinggang dia tuh....cuma pakwe kata:
"agaknya i tak leh drive keta u ni kot, sebab tu badan pinggang i sakit"

aku:  pesal drive keta i, drive la keta u kakakkakakakakkaka eksen, tau la keta i cute!
***** pagi ni aku tgk dia pi opis nek keta dia kakakakakkakakakakaka (leh declare ke keta dia, sebab keta tu nama aku, dia je yang bayar kakakakakkaka)

so hari ni hari ke 2 aku MC....
dr bagi aku ubat sapu, ubat lekat2 cam koyok tuh ngan ubat tahan sakit
ubat sapu tu panas la sket, ubat lekat2 tu biasa aku dpt....dan biasa aku guna kalau aku lenguh2 pinggang
ubat tahan sakit?
malas ar aku makan, aku masih leh tahan sakit lagi, kot2 aku tak tahan nanti aku makan la
smalam masih sakit teruk....jalan hodoh gila, tapi hari ni, sket2 dah recover, jalan tak la sehodoh smalam, sakit pun tak la seteruk smalam
pagi ni aku buat exercise ke kedai mamak, sapan kat sana, kakakakkakakakkaa
hopefully, leh recover ngan cepat....aku akan cuba bykkan rehat.....

hari ni bukak laptop, reply urgent2 email, semua email pun urgent sebab aku dlm minggu kecederaan utk submit audit aku....kang mampus lesen petronas aku sangkut
bukan setakat audit, bayaran gaji, overhead, subcon, semua memerlukan verification dan approval yang aku kena uruskan....kesian assistant aku tak brenti2 kena angkat telefon utk bantu aku 
nanti akak blanje lunch ye hiihihihihihihi boss ko ni dah tua nih! tulang dah reput ok!
seb bek boss aku pakwe, so senang la sket aku nak kautim few works (maksud aku tak la perlu aku anto email bagai in formal, aku leh aje ckp direct)
walau boss aku pakwe, aku masih lagi anto apply leave, masuk berpunch card etc cam staff len gak, sebab aku percaya disiplin itu penting, dan jgn amik kesempatan selalu....tak bagus utk kesihatan perniagaan
kikikikikikikiki dlm pekerjaan kita kena saling hormat menghormati, bertanggungjawab, jujur, amanah sebab aku percaya dari situlah dtgnya keberkatan rezeki kita, insya Allah!

isu bosan kat umah?
bosan la gak sebab dah biasa kije kan...stuck kat umah itu bukan aku ok!
tapi aku happy sebab dpt spend time ngan aryan alyssa ngan aira lebih sket dari biasa
aryan mmg amik kesempatan berkepit aje....
men candy crush pun tahap boring dah, dah la tak nek2 level nih, stuck kat level 103 arghhhhhhhhhhhhhh
layan fb?  sesekali oklah, setiap masa pun bosan gak....byk sangat baca post2 politik yang merapu
baca blog.....tak leh duk lama ngadap laptop
nak guna note pun bosan, sebab kecik sangat nak baca, tak puas
buat entry kat blog.....ni la yang aku buat ni, tah brapa kali aku rehat dan membaringkan diri sebelum leh publish entry nih

so aku akan cuba berehat sampai 29 apr ni, cuba utk tak jadi degil .... 
so doakan aku cepat sembuh ye!

Comments

  1. hahahaha..nak tayang motor bmw dia tu...sekali tergolek, dia sendiri sakit pinggang! kah kah kah

    jap, dia buat proper check up tak kat ekau? ada dia buat SLR test? ( sila google). Kalau takde buat basic test ni, stop la jumpo specialist macam ni...ekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de wat test pe pun, dia cuma ckp suh den teruskan medication, pastu dtg balik wat mri....nanti den google ye.....bagus gak kau ckp kat aku!

      Delete
  2. Adoi... senang betul doktor elly tu ye. Bagi ubat dan mc. Syok jug rehat tapi bimbang juga kalau ada apa-apa sebab tak buat mri yg dia kata dah fully pack..

    Harap elly cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau ni kak. Cuma belajar bertenang dulu.

      Delete
  3. Ishh...bagi jer MC bebanyak yer... At least, propose la physiotheraphy ker kan..hehhehehe. Kalau buat physio kat spital kan...rasa macam kat spa tau. Hubby akak ada buat arie tuh. Uishh..besttt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la tu kak. Tgh fikir pesal x check pe pun.

      Delete
  4. Take care sis.
    Lama tu cuti...Kailua Kak su, boleh bikin anak. Eh.

    ReplyDelete
  5. laaa..siannya elly..yg peliknya pakwe elly pun kena jugk..lawak la plak baca part tukar driver n time nk parking tu..moga elly cepat sembuh n rehat cukup2 ye!

    ReplyDelete
  6. Elly...moga cpt sembuh ya. Hr tu zura kena camni. Ni ko plak. Btl2 remind aku utk lbh berwaspada. Btw jgn miss mkn ubat ok

    ReplyDelete
  7. bestnya kemain lama cuti. kakkk bawa bawa lah berehat. semoga cepat sembuh okay! ^^

    ReplyDelete
  8. Get well soon.. Sila buat entry sambil baring ye..!

    ReplyDelete
  9. semoga cpt sembuh...aku penah gak kena gini...azabbb..

    lma btl x sggah...blog sndr pun aku tak jenguk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sal. Bz ngan baby la tu kan. Dh start kije ke?

      Delete
  10. mungkinkah ada batu karang en pakwe itu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru buat batu karang aritu dr. Ntah nape lk kali ni.

      Delete
  11. semoga cepat sembuh ya elly.
    ngeri pulak baca..syukurlah kirang akhirnya sampai kt hospital..dua2 sakit mmg payah.

    apapun nikmati mc tu ya.relax sambil apdet blog.
    ohh lg satu..ada keek tak? ai nak follow :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mamy. Aku xde keek. Hehehe sgt x update kan.

      Delete
  12. uiks...take care yea....eeeh...asal pkwe elly pown kna erk....mesti dua dua org kerja kuat and tak cukup rehat erk...

    take care yea elly...

    ReplyDelete
  13. Salam elly..alahaii tak sihat ye..iyalah dia suruh rehatlah tu..kita ni kalau buat kerja suka lupa diri..takpe..dapat rehat nnti ..insyaallah ..sihatlah tu

    ReplyDelete
  14. get well soon. jaga diri ko bebaik tau.

    ReplyDelete

Post a Comment