cerita tentang alyssa

anak sulong aku nama NUR ALYSSA MYRA
aku panggil dia ALYSSA
dia ni agak adventure orgnya, sebijik cam mama dia, yang membezakan alyssa ngan mama dia hanya satu, alyssa terror nek beskal, mama dia hampeh tak reti bwk beskal
kakakkakakakakkaka
masa alyssa berumur 2 tahun sengah, atuk ngan nenek belikan beskal

skang umo alyssa dah 8 tahun, so dah 6 tahun usia beskal nih
sangat berjasa dan byk kenangan antara alyssa ngan beskal nih
dari ada roda 4, tinggal 2 roda aje
pada satu petang, sedang alyssa gasak nek beskal.....
dia pun wat la corner maut
tiba-tiba
prakkkkkkkkkkkkk
abis rim beskal jadi lagu nih
wakkakakakkakaka 

aku bantai gelak
alyssa pun join gelak
mmg arwah la beskal ni, yelah umo pun dah 6 tahun kan
makanya aku park la beskal alyssa kat tepi tempayan hikmat
beskal mmg out la, tak leh pakai dah, so aku pikir kt mana aku nak buang rangka beskal ni sebab harap lori sampah memang tak akan angkat tau!
pusing2 punya pusing kat area bangi lama ngan alyssa, aira dan aryan, aku jumpa tempat recycle
brenti dan jual beskal alyssa kat sini
tatapan terakhir alyssa kat beskal dia
sayu hati melepaskan beskal lama dia
dia nangis meleleh air mata ok sepanjang perjalanan
tacing sungguh anak dara aku nih
aryan pun nampak sangat tacing, begitu juga aira
hasil jualan beskal, dapatlah RM4.50 kakakkakakka
kedekut tol la!
teruskan perjalanan jumpa doktor gigi, tampal gigi aira (meraung bagai nak rak, akhirnya aku suh dr inject aje), pas tu aira tuntut tutti fruitti.....pas tu terus ke nilai 3, cari beskal baru
hari sebelumnya aku dah survey, so terus tuju kedai yang aku rasa agak reasonable
so alyssa pilih beskal warna pink nih....anak pompuan lagu ni la, semua nak kaler pink!
tak lupa, aryan pun test gak beskal.....tak padan budak kenit nih, ada ke patut dia nak beli motor harga 300 hengget, mau terkejut papa ko nanti aryan!
test kemain si aryan ni, abis satu kedai dia tawaf
akhirnya bawak balik 2 beskal, 1 scooter
beskal alyssa harga RM239, dapat RM199
beskal aryan dpt RM160
scooter aira dpt la RM61
total semua RM420....kopak mama korang
sampai umah terus nak men beskal....alahai anak2 mama nih

rentetan dari kisah jual beskal lama alyssa yang dah jahanam tuh, kisah beli beskal baru, aku mengalami gangguan mental beberapa hari, kesan dari panggilan telefon yang alyssa buat dari rumah ke handphone aku masa aku kije.....antara ayat2 alyssa utk aku yang buat aku terkedu:

"mama, kakak rindu la beskal lama kakak....kakak sedeyyyyyyy"
"mama, boleh tak kakak nak amik balik beskal lama tuh, kakak nak simpan la kat umah ni, kakak sayang beskal tuh"
"mama, dari tadi kakak nangis, sebab asyik ingat je kat beskal tuh"
"mama, boleh tak kita pusing2 nek keta kat tempat kita jual beskal, saja kakak nak tengok tempat tuh, mana tau nampak beskal kakak"

aduhaiiii siyes aku terganggu ngan ayat2 kat atas
akhirnya aku jawab begini:
"alyssa, beskal alyssa tu dah rosak, tak leh naik pun....so better kita jual, nanti org tu akan lebur balik besi beskal kakak, dia buat beskal baru utk org len.....bila org len beli, kakak dpt pahala....kakak ni pun beli beskal hasil dari leburan beskal org len yang rosak....so kakak tak yah la nangis2, kan dpt pahala kan, Allah pun sayang kita tak membazir, sekurang2nya kita tak buang sampah merata2"

itulah jawapan aku utk alyssa, dan setakat hari ni, aku tak de lagi menerima gangguan telefon dari alyssa
aku rasa dia dah redha....insya Allah!

tapi kata pakwe:
"u ni pun....beskal tu sentimental value utk dia, kot ye pun nak jual, jual la lambat sket, ni terus jual....u dulu pun masa kecik cam tu gak kan"

hishhhhh aku gak kena!
aku bukan pe, malas nak buat semak kat umah!  itu aje!
kakakakakakkakakakkakakakakkakakakka
tacing rupanya anak dara aku ni!

eleh tgk cite kat tv pun bleh meleleh......bayangkan la berpisah ngan beskal kesayangan dia tu!
huhuhuhu

Comments

  1. penyayang dan tahu menghargai Alyssa ni.

    Dapat RM4.50, keluar RM420.00 - tu dia! Anak2 punya pasal, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pelah kakcik as long derang happy, cukup wat saya happy gak, permintaan yang tak brapa nak melampau oklah kalau nak dipenuhi

      Delete
  2. Anak pompuan mesti touching lbh kan....anak aku yg sulung ni pun sket2 nangis...sket2 nangis...raja air mata sungguh. Tp yg nom 2 nmpk keras hati plak hahaha...marah camne pun dia selamba jer hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap anak mesti tak sama pangai kan.....anak aku no 2 pun keras hati tau

      Delete
  3. belikan moto terus patutnya... ehhhh

    ReplyDelete
  4. Anak perempuan sentimental sikit elly. Apa lagi dia guna sejak usia 2 tahun...

    ReplyDelete
  5. Pergh!!! Bijak beb anak ko!!! Alyssa sampai leh teringat2 walo dah dpt ganti yg lagi cantik kan....bagus beb anak ko, die seorg yg pandai menghargai sesuatu ....jarang tau budak2 baye die boleh fikir mcm tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tuh, terlebih bijak ni, jenuh aku nak jawab wei

      Delete
  6. Alamak ai.. Syahdu nya kata2 itiew.. Sibbaik ko pandai korner, beb..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku memang selalu korner kalau bab2 nih

      Delete
  7. tapi mmg tacing la alyssa...sweetnye...mesti dia jadik ibu penyayang cam elly nnti...hmm...pndainye mama dia jwpsoklan dia...eeh aira nek scooter? terrornya anak dara sorg tu...klu rietta, maw masuk longkang...

    ReplyDelete
  8. ahah tacing jugak dengar jawapan dia...tak sangka ganas2 dia pun lembut hatinya kikikiki ahah, beskal aira elok lagi, so tak la beli beskal baru utk dia, so beli 1 scooter, share 3 org, saja nak suh derang belajar share!

    ReplyDelete
  9. laaa kesiannya alyssa,kalau kita,kita pun nangis.6 tahun hidup bersama cewahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkkkkkkk jgn la gitu, serba salah mama alyssa dah!

      Delete
  10. kalau si alyssa buat karangan " Saya sebuah basikal", mesti dapat A++++

    ~hahaha

    ReplyDelete
  11. alahai. sian gak kat alyssa..syg sgt kt beskal lama tu..nama anak akak yg no 4 NUR ALISA SYAIRAH yg dpt result spm baru ni..panggail Ica/Lisa xpun Ca saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak, cian lak, nanti weekend ajak dia lalu depan kedai recycle tuh, kasi dia lepas rindu kikikiki eh sama la nama panggilan tuh!

      Delete
  12. teringat beskal anak bujang kat rumah..pancit tayarnya xde masa nak bawak ke kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bawak cecepat tu, cian dia nanti

      Delete

Post a Comment