dating with bff

lama betul plan bagai
konon2 nak bercuti 2 hari 1 malam, suami masing2 dah bagi green light
bleh borak sampai lebam
bff okay aje anytime
tapi aku laaaaaaaaaaaaaaa
gua tak free, schedule very2 tight till end of the month
tak nampak hari yang aku free, hari2 aku nampak tambunan kerja dan dateline aje!
sadisnya!

akhirnya aku rasa sangat bersalah!
cuba slot in masa dlm schedule yang padat
makanya, dpt pi dating ngan bff hari sabtu baru2 nih!
bff kata mana mau pi?
movie, massage, facial, window shopping bla bla bla
aku kata:
"jom la kita pi hi tea buffet this saturday, i dont have much time....i really wanna have all my time chit chat aje ngan you....so many stories to share la....if we choose to do all the activities, end up we cannot chat much tau....so what say you? you choose rennaissance hotel or the zon, i blanje....sorry la, i can afford only few hours with you......i hope you understand....we will plan our trip after may ya!"
gitulah antara butir2 ayat aku ngan bff aku.....dia ni speaking memang berabuk, so kalau ckp BM ngan dia memang dia selalu blur hahahahhahahahhahaha dah duk states berkurun, gitulah jadinya!

so aku amik keputusan, utk spend time ngan dia hari sabtu tuh
janji pick up dia kat KL sentral at 11 am...aku rasa aku better pick up dia kat KL sentral sebelum dia sesat pi ntah mana2 budak nih....bff aku ni stay kat bkt subang shah alam!

aku dan bff bertemu tepat jam 11 pagi....aku memang tak suka org tak menepati masa, bff aku dah cukup masak ngan perangai aku, so dia memang akan on time punya hahahhahahahahhahah
lepas pick up dia, terus ke Rennaissance Hotel, tak mo singgah mana2 sebab tak mo trap dlm traffice bila org balik kije jam 12 tengahari.....11.30 am sampai kat Rennaissance.....lantak la parking rate mahal...janji aku boleh dating ngan best dan selamat!

Rennaissance hari sabtu ahad, dia buat long lunch buffet dari jam 12.30 pm till 4.30 pm.....harga long lunch buffet jangan tanya aku, sebab aku tak tau....aku guna free voucher ye tuan2 dan puan2 kikikikiki......pakwe belikan voucher satu buku, aku pi enjoy kikikikikikiki

sampai awal, so lepak kat lobi borak2 bla bla....borak non stop sampai tak dulik keadaan sekeliling
aku ngan bff ni memang 40 hari 40 malam pun tak abis cite ok!

malas nak snap pic hotel bagai tau
sempat snap sekeping aje
ini lobby rennaissance hotel ye
dan tak tau kenapa aku dok snap gambar lampu hotel ni bagai nak rak wkakakakakakkakakaka

kami yang sengal
tak tau nak suh sapa snapkan pic....so guna ajelah cermin yang ada ye!
so nilah bff aku yang bernama wan amira
kengkawan panggil amy
tapi aku panggil dia ama ramayana....marah betul dia bila dia tau aku save nama tu kat handphone aku
tapi sebab dia sedikit ngok, dia gagal tukar nama tu kat handphone aku wkakakakakakkakaka
masuk terus duduk, pastu tak reti2 nak tawaf tgk makanan??????
area dlm tempat dining wakkakakakaka small area aje pun
jom tgk pe yang aku sempat snap ye!
segan plak nak snap pic bagai, sebab ramai sgt staff dia wakkakakakakakaka
inipun wat muka sardin penyek aje sambil snap pic bagai

mcm2 roti berinti tuna, cheese, egg etc.....
puff yang mcm2 dia sumbat dlm tu
minah ni gila betul bergambar, kalau bleh setiap sudut dia nak amik gambar
bff aku ni penggila dessert
buah2 yang ada, jambu air saiz besar dan manis, mata kucing, nangka, belimbing, epal, oren, nenas, honey dew, strawberry fresh dan ada satu buah tu aku tak tau la apa nama dia
cake apa tah....penuh buah-buahan
cheese cake...sedap betul cake ni....penuh buah strawberry
aku pun tak taulah, agaknya hotel ni ada ladang strawberry, penuh buah strawberry dan hari tu aku makan strawberry byk gila!
ni counter dessert...chocolate pie tu sangat sedap...penuh ngan kekacang, carrot cake pun sedap!
ni cake lagi.....strawberry cheese cake
aku suka donut dia punya display.....menarik....nanti bebila ada majlis makan kat umah, nak buat camni la!
seafood kat sini sangat fresh......sedapppppppppppppppp

sushi kaunter....sapa gila salmon makan la sampai pengsan ye....ujung2 tu kaunter salad bagai......
ko tgk....ikan lagi...salmon sana sini
salad etc bla bla bla
salmon....layan ngan lemon sauce....gosh!
byk lagi la makanan, nasi, pasta, lauk pauk bagai, aku malas la nak snap pic
tapi semua sedap2 la
sebab kitorang pompuan yang ayu, ko snap pic aku, aku snap pic ko!
segan aih nak suh org snapkan pic!
silap2 suh org snapkan,  ngan handphone aku kena bedal!
nehiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

kitorang lepak sini sampai abis buffet time, which is 4.30 pm
kakakkakakakkakakakka
perut = sangat full

review:  aku suka makanan dan surrounding dia.....makanan sedap2 dan aku pastinya akan repeat lagi makan kat sini sebab nak bawak pakwe....lagipun satu buku voucher tu, aku baru pakai sekeping aje kikikikikikiki......highly recommended ye!

kuar dari sini, kitorang pi duk kat lobi sambung bla bla bla
dlm kul 5.30 ptg, bff nak blanje tgk wayang ekekekkekekekekekkekeke
katanya lets go to KLCC

masukkan tiket parking, tu dia RM30 ye parking rate
duit kecik2 tak cukup, makanya pi la management parking office bayar kat situ
ternampak signboard
missing ticket RM25
bff kata, baik declare ticket ilang dari bayar parking RM30 kakakakkakakakakkaka
makcik jaga parking tu tanya:  "mana adik pergi sampai RM30 ni?"
aku:  "pi makan makcik, pastu lepak2 borak kat lobby"
makcik:  "kenapa tak endorse"
aku:  "eh bleh ye.....mana la saya tau"
makcik:  "takpelah, makcik charge RM8 ajelah, sian plak kat adik"
eh eh makcik, i love u lah makcik......semoga makcik dirahmati
mula2 aku plan bayar ajelah, tak kose nak menapak balik ke tempat makan tu sebab jauh la nak jalan....lagipun aku bleh claim parking tu kat boss akkakakakkakakakakkakak
tapi bila makcik tu ckp camtu, terus i love u makcik! hehehehehhehehehehhe

teruskan perjalanan ke KLCC......
tengah naik tangga dari parking area baru terus tanya BFF:  "eh kita parking kat level mana ar tadi, aku lupa tgk"
bff kata:  "turun tangga 2 kali ye"
aku:  "ok!"

so kitorang decide tgk cite nih.....
not bad la cite nih.....menarik! tak rugi tgk!
sementara tunggu jam 10 malam, suami bff pick dia kat KLCC, kitorang jalan2 window shopping
lama tak window shopping ngan bff
kitorang mmg kaki berjalan ok!
tetiba aku rasa sakit kepala yang teruk, thats where aku punya migrain start
pi pharmacy beli ubat, sebab ubat aku lupa bwk (ni sebab suka tukar2 handbag, gini la jadi, semua brg tertinggal)
menghampiri jam 10 mlm, bff decide suh aku balik dulu, sementara dia tunggu suami dia sampai.....
dia teman aku pi ke parking area, takut aku apa2
turun2 parking area.......
alamak mana la keta aku ni???????
tak jumpa keta ok!
mmg dah turun tangga 2 kali, confirm parking kat P2
panic bila tak jumpa keta....pi level P1 dan P3....masih tak jumpa keta
cuak ok!
cari pak guard yang bermotor suh dia carikan keta
kepala makin berdenyut!
akhirnya pakguard yang baik hati bersuara:
"puan, keta puan kat tingkat bawah ye, P3, staff kita tunggu puan kat pintu parking, nanti dia bawa puan ke kereta puan"
aku:  "terima kasih byk2 encik"

haishhhhh gelak besar aku ngan bff, dan aku ckp kat bff, aku rasa nak sekel kepala dia sebab dia kata turun 2 tangga, padahal 3 tangga
kakakakakka ntah la nape hari tu, selalu aku akan tgk blok dan level parking, hari tu mungkin excited dating ngan bff sampai lupa segalanya

anyway, aku really spend quality time together my bff....lama betul kitorang tak kuar cam ni...looking forward  utk pergi bercuti ngan bff, dpt 2 hari 1 malam pun jadilah...nearby pun ok! as long as we hv time together

rentetan perkenalan kami:
dia kawan aku kenal sejak aku memulakan pengajian diploma kat itm melaka, aku bukanlah roomate ngan dia, tapi classmate ngan dia.....dia byk bantu aku dlm english, aku byk bantu dia dlm bm
aku dari keluarga yang susah, dia dari keluarga yang agak senang...dia banyak bantu aku dr segala segi, tapi dengan roomate dia, belom tentu dia bantu seperti dia bantu aku.....aku pun byk bantu dia dari apa segi yang aku mampu, hatta 3 segi, 4 segi, 8 segi dan segi2 yang lain wkakakakkakakkakakakka
kami sama2 dpt sambung degree, same class and sama2 grad.....with flying colours together
masa aku start degree aku stay ngan family dia, family dia anggap aku cam anak sendiri, pergi balik class berhantar berambil, makan siap bermasak, kain siap dibasuh....byk kali pesan biar aku basuh baju aku sendiri, tapi balik kelas aje semua dah settle (auntie and uncle, i miss u both....so so much, thank you so much for what u've given so far, only Allah knows best)
masa semester ke 2, parents dia semua balik ke Machang Kelantan sebab father dia dpt jadi dekan fakulti art and design kat itm machang....makanya tinggal la kami kat umah tu dengan segala kelengkapan umah yang sempurna....mak ayah kitorang tak pernah susah hati tinggalkan kami, sebab uncle and auntie kami semua rajin visit kami kat umah......kitorang selalu buat study group 3 bulan before final...group kami 3 perempuan, 5 lelaki, setiap kali buat study group, kami inform jiran sebelah, sebab ada bebudak lelaki (umah   kami flat tingkat bawah).....jiran kami pesan suh bukak pintu....so tak de la org syak bukan2....mak ayah pun selalu dtg gilir2 jenguk2 kitorang....alhamdulillah group kami grad dengan cemerlang...one from our group is best student masa convocation! 
lepas grad, aku kerja, masih lagi stay kat rumah tu...walau masa tuh bff dah nikah.....hubby dia duduk situ on and off atas sebab2 tertentu (dlm bahasa yang mudah nikah gantung la, mak ayah tak bagi duk skali, aku dok cover derang)
segan gak duk situ, byk kali nak pindah, tapi mak ayah dia tak bagi, dia suh aku duk situ sampai aku nikah wkakakakkakakakka
akhirnya, sebaik sahaja aku menikah, aku keluar dari rumah tu.....kakakakakkakakakkakaka....auntie and uncle, tq so much, sebab masih lagi jaga anak auntie  and uncle yang nakal ni sampai dia selamat bernikah!
parents kami kenal antara satu sama lain, kami kenal keseluruhan keluarga masing2.....alhamdulillah, jalinan keluarga itu kekal sampai sekarang, dan aku harap hubungan ini berkekalan sehingga ke akhir hayat!

amy, tq for everything, knowing you is one of the miracle in my life!
syukur padamu ya Allah kerana mengurniakan seorang sahabat bernama WAN AMIRA WAN AHMAD
semoga persahabatan kita berkekalan utk selamanya!
kelebihan dan kekurangan kitalah menjadikan kita mampu kekal sehingga ke hari ini!

alhamdulillah!




Comments

  1. Sedih la aku baca entry neh..! Anyways, len kali sila guna Valet Parking, ye sedari.. ^_^ Bab2 buku voucher neh aku mmg paham.. Heheheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh den yang menaip ni pun sedey gak....
      bukan tak mo parking valet, takut derang tak sudi, den bawak keta cute....hari tu kat mid valley dah kena, derang tak mo keta den diparking kat valet ok, sedey den!

      Delete
  2. perghhhh entry terbaik dr elly. tak sangka wei elly ni teror gak menulis yer. klu aku jd wan amira tu, baca entry ko ni, mau meleleh2 air mata jatuh ke pipi hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. koh koh koh terbaik ke TA wakakkakakak ntah la aku pun terkagum ngan apa aku type, mimpi apa agaknya menaip bagai nak rak.....eh2 jgn la nangis wei

      Delete
  3. bestnye ada bff yg mcm tu...rietta plak xde sorg bff...kitorg men angkat geng....susah nk kompul....huhuhu....makanan dia mmg bayk erk...rietta nnti ke regency jerr...ada kerja kat sna...secret mission lagik...ekekeke...

    psss....rietta pernah gak terjadi salah floor parking...hehehe...

    psssss....take care yea....obat jgn lpa mam yea...babap kang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. men angkat geng tu apa rietta?
      secret mission???? i like!
      tq rietta, alhamdulillah dah makin baik sakit kepala nih!

      Delete
  4. wuwuwuwuw sweetnya korang. susah nak jumpa sahabat yang macam ni. moga friendship korang berkekalan! ^^

    ReplyDelete
  5. Best! Best! Kalo aku kat sane mmg aku x gi tempat lain dah...ulang alik kat area salmon tu je hah hahahahaah....aku mmg hantu salmon wey!!!

    Betul ckp ko...aku pun suke aktiviti gini....makan2 lepak2 chit chat kan?..kalo buat aktiviti2 tu semua dah2 nak chit chat terbatas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lieya, masa makan, mmg ingat kat ko jek tau...sebab tau ko penggila salmon!

      Delete
  6. Food quality di Renaissance memang x pernah mengecewakan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? first time ke sana, tapi memang best!

      Delete
  7. cerita ke karangan ko buat ni elly? hahaha...

    ReplyDelete
  8. Ya Allah makanan... sedap2... adoi... semua nak makan... berapa agaknya harga buffet ni...

    ReplyDelete

Post a Comment