cite bibik lari..........tentang bibik dan yang sewaktu dengannya!

01/05/2013 - curi hari buruh

anak2 kata nak tgk ironman....so browse sana sini akhirnya memilih IOI Mall Puchong utk layan ironman sebab seat paling jauh kitorang leh beli....3 baris dari hadapan....kuar umah jam 10 pagi
abis tgk wayang, gi makan....alyssa gasak wat photoshoot....charges fotoshoot RM10 aje...but we all end up at RM130 wakkakakakakka sebab gambar2 semua cun

sampai umah jam 7.30 petang
umah gelap gelita, kain di ampaian masih lagi kat luar
tekan bell, senyap sunyi
tgk selipar bibik....tak ada
dlm hati "lari ke bibik ni"
gate besar tak kunci, grill pintu depan kunci, tapi pintu kayu tak kunci
mana lak kunci umah ni?
the best part, aku kuar tak pernah bwk kunci umah!
suh pakwe skodeng kt belakang, takut gak bibik pengsan ke, sakit ke (aku mmg suka memikirkan kemungkinan yang positif)
panggilan masih lagi x berjawab...senyap sunyi umah
angkat alyssa penakut tu, masuk ikut gril pintu belakang yang kerawang dia agak besar, alyssa leh muat masuk
tapi alyssa penakut......masukkan lak aira
aira yang berani, dpt masuk umah, sebab pintu kayu kat dapur x berkunci
aira amik spare key....dpt la bukak pintu bagai

perkara pertama, check bilik bibik, dibuatnya dia pengsan ke apa?
tak ada......bukak almari baju, semua CLEAR
confirm lari
HP bibik totally off, masuk message....aku call sekali aje, itupun aku pakai no lain....aku tak pakai no handphone biasa aku

langkah seterusnya:
suh pakwe beli mangga pintu baru utk semua pintu.....buat report polis
polis kita sangat tak helpful bila bab report bibik lari....wat derk aje ye!
tak pe, sukati korang la, malas nak sound2 kan!

tau perkara pertama aku buat?
aku amik plastik sampah besar, aku amik semua baki barang2 bibik, aku masukkan dlm plastik sampah besar, dan aku masukkan dlm tong sampah depan umah
tak tau nape, tapi aku nak diagnos tindakan ini sebagai tindakan refleks

stress, marah atau seumpamanya?
tidak sama skali
apa aku rasa?
stress relief!
totally stress relief!!!!!!!!!!!

esoknya, tunggu lori yang selalu memekak "beli tilam baru, jual tilam lama"
tapi tak ada
akhirnya aku mintak pakwe, gi beli tilam single baru, suh kedai anto ke rumah, dan angkat tilam lama tu, sukati derang la nak buat pe!

aku masih dlm MC....masih dlm proses fisioterapi
kerja rumah utk aku totally NO
so aku buat mana yang mampu aje
pakwe dah kata, pedulikan kerja2 rumah....yang penting kesihatan diri

aku apply cuti lagi seminggu utk aku rehat sebenarnya, plus uruskan anak2 dan rumah
amik bibik baru?????????????????????
tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kali ni keputusan yang dibuat adalah totally no to hire another maid
serikkkk?
tak jugak
marah or seumpamanya?????????????
tak jugak

cumanya aku rasa anak2 dah agak besar, aryan hampir 3 tahun, jadi rasanya its time to free from bibik
masa utk mereka ber3 berdikari agaknya

so anak2 camner?
cari nursery kot!
soklannya:  ok ke derang? sebab derang ni tak pernah duk nursery! as a mother, mestilah dok fikir, bleh ke derang adapt semua tuh, nangis tak derang, ke aku yang nangis, ok ke kat nursery, apa derang makan, apa derang buat?
mcm2 ada dlm kepala otak aku nih

kemas umah?
aku leh kemas umah lebih baik dari bibik kemas
aku biasa buat kerja umah, so no problem
cumanya keadaan kesihatan aku skang dan tanggungjawab kerja aku tak memungkinkan aku buat semua tuh
brenti kerja?  ada ckp kat pakwe
tapi pakwe jeling sambil senyum2....jgn nak ngada katanya!
wkakakakakakkakakakka takut lak ye aku brenti! koh koh koh
terus rasa diri ini berharga rupanya

menghitung hari yang tak brapa byk aku nak hitung pun.....byk benda memerlukan keputusan segera......sapa yang perlu uruskan semua tu?
aku la! sapa lagi! pakwe okay aje ngan pilihan aku

so mission survey, cari maklumat, skodeng dijalankan....alhamdulillah dipermudahkan Allah sangat2

so pasal umah, kita amik cleaner,
initial cleaning at RM235.00
every saturday, once a week, at rate RM260 for 4 times (segala bahan cucian, sabun, bagai include in the package).....settle!

nursery:
ada satu nursery tuh.....aku suka, pendekatan nursery yang aku suka sangat2, tapi dia menolak utk aryan diletakkan disitu....bermakna aryan akan berpisah dengan alyssa dan aira....aku kena lak cari nursery len utk aryan....sedikit berat aku rasa utk pisah2kan anak2 aku
sedikit info:  nursery nih di miliki oleh 2 beradik, berkelulusan ijazah.......dia buat betul2 mcm kat rumah, anak2 siap ngaji, mcm2 aktiviti ada kat nursery tuh, ada taekwando, ada tuisyen, ada kelas agama, dan the best part, kalau cuti sekolah siap ada trip bagai ok! gi sekolah rendah cikgu hantar dan amik jalan kaki aje, sebab location memang dekat ngan sekolah rendah.....nursery dia tak mcm nursery, sebijik kita rasa cam kat umah ok!

akhirnya aku memilih satu lagi nursery tak brapa jauh dari rumah, ketiga2 anak aku ditempatkan disitu.....tahap kualiti nursery tu not bad pada aku la.......baby sitter pun okay!
anak2 pun kata ok! aryan biasalah, kalau tanya jawapan dia mmg tak nak
so alyssa transit
aira abis tadika jam 12, terus ke situ
aryan, jam 8.30 pagi baru aku anto
aku amik derang balik lps maghrib, siap mandi, solat, ngaji dan makan!
utk 3 orang RM700.00
pasal charge??????????????????
jgn tanya aku, aku tak tau, dan aku tak survey sangat pasal charge
as long as jaga anak aku elok2, aku tak berkira bab bayaran!

aku abis kije kul 5, opis ke umah dlm 15 minit aje, so aku leh amik derang awal bebila masa aku nak sebenarnya....so no hal la....tapi aku prefer amik derang selepas maghrib, whereby derang siap mandi, ngaji dan makan!
aku pun leh la uruskan umah sket2 dan uruskan diri sendiri before amik derang
so sampai umah bleh terus buat homework dan lepak sama2

selepas seminggu berlalu.....

camner anak2 kat nursery?
alyssa:
okay aje...dia leh adapt dengan cepat kt mana saja aku letak dia
aira:
memula ok....pastu bosan, sebab lepas zuhur aje, baby sitter suh dia tido....that is not her actually....dia jarang tido siang kecuali penat...in fact semua anak2 aku cam tu
biasanya derang habiskan masa balik sekolah tu dengan baca buku, tgk tv atau main toys.....nangis2 dia cite kat aku yang dia kena paksa tido
aryan:
lom apa2 dah sound "mama jgn tinggal aryan ye"
sadis gila ok dengar dia ckp cam tu
apa nak buat....tetiap pagi anto, dia melalak
keringkan dan cekalkan hati aje
bila alyssa balik sekolah agama, dia mandi ngan alyssa, bila alyssa nak ke sekolah kebangsaan lak, nangis2 dia balik langsir skodeng alyssa tunggu van.....kesian lak alyssa, setiap kali balik sekolah agama kena mandikan aryan......alyssa balik sekolah je mesti aryan nangis peluk2 dia ckp nak mama...gitulah aryan hari2

kerja rumah?
as usual, cleaner once a week
baju aku basuh hari2...so tak de le tambunan baju....gosok ikut masa senggang....begitu juga dengan kemas baju dlm almari

masak?
janji anak2 dpt makan, dah cukup baik....kalau tak sempat sangat, masak kat kedai ajelah!

emosi physically and mentally?
sedikit penat, tapi aku tak la stress seperti sebelum ni
pakwe pun tak la nanah tinger dengar aku bebelkan bibik aje
aku buat sekadar mampu, sebab aku pun under fisio kan

btw tq utk semua yang membantu dari segi fizikal dan mental
mak ayah aku stay hampir seminggu ngan aku, bantu aku apa yang patut
mak mertua stay semalam aje...sempat la tgkkan anak2 time aku pi fisio
utk mereka2 yang menyebabkan bibik aku lari, tq juga, semoga Allah aje membalas perbuatan ko!
u just ruin everything, so kalau aku tak seperti dulu ngan ko, sorry la, actually you ask for it!
tak paham apa yang ko dengki sangat bila jiran2 ada bibik....dulu aku dengar cite aje dr jiran2 yang maid dia lari...tapi bila skang kena batang idong aku...tak de kata2 yang mampu aku lafazkan kat sini, cuma sekalung doa, semoga ko berubah, ko dah tua ok, bebawak la bertaubat dan jgn sibuk sangat jaga tepi kain org, tepi kain ko tu elok la ko jaga dengan lebih baik
tak payah nyibuk pasal bibik org, ko nak nyibuk, amik la bibik sendiri.....this is not the first time dia buat bibik aku cam ni, bibik dulu2 pun dia pernah buat, tapi aku masih mampu kawal, tapi bila bibik ni lari dengan bantuan dia, aku nampak dia sangat kecik, dan aku rasa nak tajang2 aje muka dia
seb bek la ko dah tua......kalau tak kerana aku ada sekelumit rasa hormat kat ko, lama dah aku tajang dan parangkan ko!

so, as for me, this is not the end of my life!
byk lagi cabaran di luar sana, dan Allah tak akan turunkan dugaan yang kita sendiri tak mampu nak lalui.....itulah kebesaran Allah.....
ada hikmahnya semua ini.....
anak2 lebih berdikari....derang lebih menghargai ikatan adik beradik

so, selain dari report polis, kitorang kena gak report kat imigration
batalkan permit
OMG kena denda lagi RM250!
aku masih lagi waras dan masih lagi menghormati privasi org tanpa mempublishkan gambar, details dan passport ko ye bibik!
celakalah ke atas kamu (sorry, aku type dengan sedikit emosi)





Comments

  1. aku faham sangat dengan situasi nih. erm, bibik aku pun tengah bercuti sebulan (dan aku harap dia tak lari lah) sejak dia duduk dengan kami 2 tahun. dia kata nak balik indon sebab nak uruskan family dia kat semarang bagai etc etc.

    yang sekarang ni, isteri aku pun tengah stress sebab tugas rumah kami semua kena handle balik. bukan tak biasa, tapi bila kerja kat hospital melambak nak balik urus rumah balik memang penat tahap nak mati lah.

    muka memasing berkerut2 jer macam stress.

    ini semua dugaan. hari ini bini aku oncall. aku cross finger, dan kena balik kerja aawal.

    Ya Allah permudahkan urusan.

    dan kamu, selamat berkenalan, dan banyak bersabar ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 bibik ko akan muncul semula....ko ada call dia tak? kalau tak de, sila la call sesekali....bukan apa, history speaked!
      ramai kawan2 aku, bibik dia tak muncul2 kembali tau! so best of luck!
      mmg susah tak de bibik, bila komitmen kerja kita len dari org len....aku rasa sangat susah, tapi ntah la, aku dengan penuh semangat will give a try first!
      salam kenal utk kamu, kamu juga byk sabar ye tunggu bibik kamu kembali! harap2 dipermudahkan utk kamu juga!

      Delete
  2. ooo..kira ada jiran yang hasut bibik supaya lari ya sis? dugaan...semoga dipermudahkan segala urusan dan tabah menjalani hidip tanpa bibik..

    ReplyDelete
  3. boleh bagi no telefon cleaner tu? umah baru saya perlu di cuci nampaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cinta alam services sdn bhd: 0389266798, sila berhubung dengan cik ayu. atau ko leh gak google syarikat pro cleaners, neighbour depan umah guna syarikat tuh!

      Delete
    2. dah call, RM330 untuk basuh rumah. cancel. basih sendiri je la. huhu

      Delete
    3. Eh pehal ko dpt mahal? Umah gua double story lagi, 24 x 75 tau?

      Delete
  4. salam kenal. nmpak link kat blog daddy ziyad. bibik saya pun lari. sy tau dia kat mana. tapi tak nak dia lagi dah. no more bibik. tak pernah kena leter, apalagi tinggi suara kat dia, bilik bibik mcm bilik famili, bedding dia je pun queen size dgn tilam 1 kaki stgh. kol 10 mlm dah boleh tidur. duk aprtment je, bkn banglo so keja x byk. duit gaji dia 100% dia boleh simpan sbb sume ditanggung. bkn nk ngungkit tp manusia mmg xtau bersyukur kan.. semoga dipermudahkan Allah segala urusan akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam!
      itulah dasar tak sedar diuntung, diberi betis nak peha
      akak pun tak ingin dia kembali ke rumah kalau berjumpa kembali.....semoga Allah aje yang mampu membalas apa yang dia buat kat kami!
      tq dik atas doa!

      Delete
  5. Allahu robbi akhirnya elly kena rasa seperti yg kakak pernah rasa tapi kakak tak serik ambik juga yg baru elly sebab anak punya pasal. Bila anak bongsu 7 tahun baru kakak tak ambil lagi... guna mak zah yg dah pencen lagi senang sekarang.

    Moga dipermudahkan dalam membesarkan anak-anak. Ujian memang ada. Tapi kena kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cakap serik tak gak kak, tapi ntah la, tawar hati suda nak amik bibik!
      apa pun tq kak for the support!

      Delete
  6. babe,
    sabar k.. aku pun now dh tak sabar nk tunggu next yr. coz bibik dh cukup 2 thn, dia nak balik.
    aku now ni pun ada bibik mcm takde je rupa dia.
    byk benda yg bila buat sendiri lagi cepat and kemas.
    tapi for the sake of si kecik tu, kami sabarkan je lah. yerlah ko.. org tua kan. semua kerja sgt le sopan santun.

    aku pun ingat pasni no more new bibik kot.
    let see howlah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnnnnnnnnnnnnnn cam menanggung biawak hidup kekdahnya!
      best of luck hirda......best of luck utk diri aku gak.....no more bibik....lets see how long i can stand!

      Delete
  7. gila panjang! nanti den baca :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada kelapangan baca la, its just luahan hati aje!

      Delete
  8. Alahaiii sian kp..aq prefer kemas umsh sendiri..so far ansk aq sorang tu cost $450 kot permnth fill day care..ni kira dh ok sgt psl $700 jaa..newsy moga ko sabar k..ikhtifar byk2..cheers babeh..:)

    ReplyDelete
  9. Celakalah atas dia...
    Aku bab2 ni mmg sakit jiwa.. Dlm banyak2 bibik aku, ada sorang yg jd tukang hasut & larikan bibik org, makan komisyen terang2an.

    ReplyDelete
  10. Susah jugak bila ada bibik buat perangai mcmni.. sudahnya kita yg susah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang, dasar tak tau diuntung cam ni la!

      Delete
  11. Ooo ada dalang lar pulak... mmg kurang ajar. Aku dah rasa situasi ko ni. Fizikal mmg letih tp hati tenang tak terkata hahaha...rasa lepas satu beban menanggung biawak hidup. Pasal anak2 tu..trust me dia akan ok dlm semggu ke dua mggu. Selebihnya...marilah kita bersama2 enjoy jadi mak utk kumpul saham akhirat byk2 :)

    ReplyDelete
  12. Mmg penat melayan hal bibik nih. 5 kali ada bibik, sungguh la serik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pun begini? hahahahhaha kesian kita majikan kan!

      Delete
  13. pesal la bibik ko tu. tak apa la elly. dah bahagian ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, bahagian aku, redha atas ujian darinya!

      Delete
  14. Assalamualaikum,
    Malang betul dapat jiran mcm tu...semoga dia sempat insaf dan taubat

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam anyss
      apa nak buat, aku redha atas apa jua yang terjadi
      as i said, this is not the end of my life!

      Delete

Post a Comment