mari mengarut di malam hari

di tengah malam yang hening ni, tetiba aku nak mengarut lak!

aku amik keputusan nak cari nursery baru untuk anak2 aku...seems derang mcm tak brapa suka stay kat current nursery nih......aku pun tak brapa berkenan environment nursery nih, bosan sket la!
actually aku tak la kisah sangat nursery tuh, kalau anak2 aku happy, tapi bila aku tanya jawapan derang selalu ala2 tengah2.......cam jawapan selamat la, yang boleh buat aku fikir 2 kali bila derang jawab!

since aryan dah start school kat q dees, same school as aira, aku rasa aku nak appeal la kat nursery yang aku sedikit berkenan hari tu.....nursery tu reject application aku hari tu sebab aryan below 4 years, kuota JKM dia dah penuh utk jaga budak....tapi bila aryan dah start school, derang cuma jaga aryan after school abis jam 12 tengahari till aku balik....so ada baiknya aku try la nasib aku samada derang nak tak terima anak2 aku!
ohhhh cite ttg aryan, aryan bulan september 2013 ni baru 3 tahun, aku startkan dia school lepas dia ngamuk2 dan lepas aku kena tampo ngan dia hari tu, ngamuk nak sekolah kat school aira.....so lepas tanya teacher, teacher terima aje kalau aryan nak school, so aryan is under EDP (early development programme) at Q Dees.......dialah antara anak aku yang paling awal bersekolah, aira dulu time umo 3 tahun sengah sekolah, dan alyssa lak bila 4 tahun baru aku anto sekolah.......tak pelah aryan.....play2 first at school ye!

alhamdulillah, derang terima anak2 aku untuk join centre derang.....so aku amik keputusan tak mo tunggu lama, lusa aku start kot......so, esok adalah hari terakhir anak2 kat current nursery, insya Allah!

so bagi aku list few differences current and new nursery ye.

current:  charges for 3 kids, RM700.00 per month up to 9 pm, siap till dinner, ngaji.
new:  charges for 3 kids, RM495.00 per month up to 8 pm, siap till dinner, ngaji, plus RM100 untuk pendaftaran seumur hidup, overtime after 8 pm at RM5.00/hour/kid

current:  unlicensed
new:  licensed

current:  tambang van, pergi balik sekolah agama, pergi balik sekolah kebangsaan, pergi balik tadika
new:  tambang van, pergi balik sekolah agama, pergi balik tadika, sekolah kebangsaan jalan kaki ngan teacher ramai2 sebab dekat aje ngan sekolah, so ada penjimatan di sini

current:  anak komplen panas, sebab kipas tak de dlm bilik persalinan, ada kat ruang tamu dan dapur aje, which aku pun rasa panas
new:  air conditioned, fan

current:  tak boleh men kat luar kalau duk umah
new:  boleh main kat luar, main bola, beskal dll

current:  hari2 aku tanya makan pe, derang jawab sup ayam + sayur atau sup ikan + sayur
new:  ada fb page, so aku tgk makanan ada la tukar2 jenis, kari, sup, tumis, goreng, mee, meehoon, nasi etc

current:  no activities during school holiday, just stay aje kat nursery
new:  teacher buat activities, for this school holiday derang tgh arrange ticket utk tgk movie

current:  baby sitter ok, so far so good, tak de wat hal, baik2 saja
new:  insya Allah based on review from few people

current:  no extra co-curicular
new:  ada kelas taekwando kalau mau join on friday after maghrib kalau tak silap

so that's few differences la between current and new nursery....dari apa yang aku tau dan dari apa yang member cite....member pun ada 3 org anak dia anto situ hehehehheheheheehe
nak ckp jarak dari rumah, dedua nursery pun sama jaraknya, actually current and new nursery nih jarak dia takla jauh mana, still in the same taman.......

cuma yang membingungkan aku, apa alasan aku nak bagi kat current nursery utk bgtau aku tak mo anto anak2 aku kat situ lagi?
ohhhh jenuh nak fikir nih......tak mo la alasan aku tu nanti di salah ertikan oleh dia plak
tak de cacat celanya nursery dia, dia pun baik aje, tak de hal setakat nih, cumanya anak2 kurang selesa dan aku pun jauh lebih selesa dengan nursery baru rasanya

patutkah aku ckp yang benar?
patutkah aku bohong sunat?
ohhhh tolonggggggggggggggggg!


Comments

  1. Mulakan dgn puji2an, tima kasih segala. Then, bgtau la nak kena jimat sket.. Maklum la 3 org sekaligus, blom masuk q-dees nye fee lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puji2an tu wajib nai.....akkakakakkakakaka memang kena jimatttttt
      jimat membawa berkat!

      Delete
  2. Ya btl...bg alasan utk penjimatan wlupun sbnrnya ko lbh dr mampu. Kira tipu sunat lar..yg penting bg yg terbaik utk anak2. Wei ko tau aku pun pnh kena tampo dgn amal masa dia mengamuk. Pnh kena cubit jgk. Berapi jer rasa huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapi kan teacher wakkakakakakkakaka
      ye ye ye alasan penjimatan adalah sangat bagus

      Delete
  3. cakap je apa2 asal dia tak terasa hati. hahaha...

    p/s: fm tu hage dia rm7 dgn rm10 ikut size.

    ReplyDelete
  4. semoga segalanya berlalu dgn baik.
    dan anak2 awk selesa kt nursery baru tu nnt.

    ReplyDelete
  5. cakap je anak nk join kwn dia kt nursery lagi satu tu, tipu sunatttttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. alasan ko ni la yang aku guna sebenarnya hahahahhahahhaha

      Delete
  6. It is so obvious, go for the new one.

    Be frank to them, cakap aja COST at the new place is much cheaper. That's all. They run a business, and they should be understand.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!
      kumpul kekuatan untuk berterus terang!

      Delete
  7. haaa amik ko...kene tampa ngan anak yeak heheeheh..bagus beb, aku suke semangat aryan nak pi school tu...bagus...die mmg minat nak belajar...aku pun mcm nak try kat dayyan anta awal...tapi kalo pakai pampers lagi qdess terima ke?

    mcm kes akutahun lepas...pening2nak bagi alasan ape...last2 aku tipu sunat jek aku dah nak amik maid huhuhu....doa2 gak tak teserempak mase anta anak kat taska baru tu hahhaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh q dees terima kalau pakai pampers, aryan siap bwk botol susu lagi tau hahahahhahahhaha
      aku pun doa yang sama gak tau, moga tak terserempak, sebab umah nursery lama ngan baru dekat2 je hehehehehehe

      Delete
  8. Apa kata elly suruh mereka baca entri ni utk tahu apa sebabnya ..... hehehe

    ReplyDelete
  9. klu rietta pown, rietta plih yg bru..yang ptg selesa...dan pling best ada lesen yea...errr...bohong sunat jerr la elly...coz kita xtahu hr mendtang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tu rietta, serba salah dibuatnya

      Delete

Post a Comment