Selamat Hari Guru 2013

sapa2 pun leh jadi guru
tak semestinya yang ngajar kat sekolah secara formal aje ok!
tapi tidaklah menidakkan hak mereka secara mutlak.....derang adalah guru2 yang diiktiraf dari segi undang2
mereka cukup dengan ilmu secara formal dan informal etc

berbanding aku....aku ada gak ilmu begitu, boleh gak mengajar, kelayakan lom pasti huhuhu
aku ada keinginan nak jadi guru....byk kali aku apply KPLI....pi interview, pi amik test, dptnya tak gak
hahahhahaha mungkin bukan rezeki aku utk bergelar cikgu
tak pelah rezeki aku ditempat len ku kira.....
tapi aku rasa kalau aku jadi cikgu, mesti garang gila kan wkakakakakkaka

menghargai jasa guru2 anak2 aku, makanya, aku yang bz tahap mengkarung sarat nak bersalin, tak sempat nak beli present bagai......so aku cuba buat apa yang termampu menggunakan apa yang ada dirumah

so ni adalah kad hari guru utk guru favourite alyssa, guru kelas sekolah agama, guru kelas sekolah kebangsaan dan satu  lagi guru yang mengajar dia matematik.....dlm kad tu, aku letak 2 bijik soft brooch!
yang ni plak, aku sediakan utk teacher aira
sebab aira sekolah tadika 5 tahun, jadi aku wat benda cute sket
kreatif la sket kan wkakakakakkakaka budget diri kreatif konon
kad tu aira tulis sendiri, pas tu aku lekat kat batang aiskrim
pas tu aku pack 2 bijik soft brooch lekat kat batang aiskrim tu skali
lekat riben dan letak sebijik kumbang kat situ
dah ala2 bunga telo lak aku tgk wakkakakakakkakakak
so kt school aira ada 5 teacher.....so dia bagi teacher dia sorang satu!
ni aku buatkan utk aryan bagi kat teacher dia, 
aryan kan attend kelas every saturday
aku yang tuliskan tuh....aryan lom 3 tahun, mana leh tulis kan
tapi kad ni tak bagi pun kat teacher tadi sebab kena air liur aryan pagi tadi
wakkakakakakakkakakakakka
so jom layan aksi anak2 dengan kera stangan mama derang
sila abaikan memek muka derang yang suka memain bila aku nak amik gambar
dan sila abaikan gambar yang bergegar sebab mama derang ni normal, tapi kdg2 amik gambar cam parkinson lak







tak pasal2 gua kena tampo ngan aryan pagi tadi kat school aira
 sebab dia melalak nak school, tak mo pi nursery katanya
dah tanya teacher bleh tak aryan school, teacher kata ok
so insya Allah esok aryan  mula bersekolah
see how la in a week!

so teachers out there, enjoy ur day
berbanggalah anda mempunyai hari yang istimewa utk meraikan profesion anda, berbanding profesion aku.....aku terpaksa berkongsi hari dengan  pelbagai profesion len pada 1 MAY tau!

pada semua yang pernah bergelar guru pada diri ini...
tak dpt aku nak mention nama sensorang sebab ramai sangat!
hanya Allah dpt balas jasa kalian, semoga usaha anda mendapat berkat dan rahmat darinya....tq atas semua usaha dan sokongan sehingga saya berada pada tahap ini hari ini
insya Allah jasa kalian sentiasa aku kenang!

jom layan random picture!
amaran:  sila jgn gelak ye, senyum dan tak perlu kata apa2

guru sekolah rendah aku
sek keb sungai sayong, kulai, johor
ada yang telah meninggalkan aku....semoga ditempatkan dikalangan mereka2 yang beriman, amin!
cikgu kelas darjah 1 sekolah agama aku
ustazah juriah.....garang tapi dia ajar best!
takyah teka2, aku barisan tengah, no. 2 dari kanan
gambar masa darjah 5
sekolah kebangsaan sungai sayong, kulai johor
masa ni darjah 5 hahahahhaha
aku barisan ke 2 dari depan, no 1 dari kiri hehehehhehehehehe
masih ingat nama mereka, cikgu hamid, cikgu latifah, cikgu simah, ustazah fauzanah, guru besar cikgu tarmudi
tq cikgu, aku selalu kena lempang, piat dan rotan ngan cikgu latipah, dia garang, tapi dia ajar aku sampai pandai, plus dia guru perpustakaan, aku lak pengawas perpustakaan, memanjang kena denda sebab sampai perpustakaan lewat
ni masa darjah 6 hehhehehehhehe
aku row tengah, no. 6 dari kanan...
wajib la belakang cikgu kelas sebab aku penolong ketua kelas wkakakakakakkakakaka
cikgu hamid cikgu kelas aku..... 
ni plak masa tingkatan 1
sek men canossion convent kluang, johor
aku baris belakang, no 8 dari belah kiri
tetiba rindu kat cikgu dan kawan2
ni plak masa form 3
68 hari lagi nak SRP
cikgu rahman cikgu BM kitorang
cikgu pujaan tuh
cikgu rozie cikgu english kitorang, cute gila cikgu ni, baik tau
mintak ampun byk2 cikgu, aku mmg nakal masa sekolah dulu
hehehehhehehe jasa cikgu saya sentiasa kenang hingga ke akhir hayat, rindu nak jumpa cikgu2 semua
ada yang aku dpt jumpa, alhamdulillah
ada yang tak dpt jumpa terus, semoga cikgu aman dan tenang di sana

tadi tengahari, cikgu sekolah alyssa tetiba call bgtau alyssa muntah2 kat sekolah
takut dehydrate, aku terus bergegas ke sekolah, pinjam keta office mate sebab hari ni dtg share keta ngan pakwe, pakwe lak pi meeting kat luar
dah la alyssa tengah exam, abis jawab, terus melepek
aku tanya alyssa senang biasa ke senang senang
alyssa jawab:  senang kacang
wakkakakakakkakakak
nampaknya dia miss paper agama utk hari ni......tak pelah kesihatan lebih penting kan
dah bawak alyssa jumpa dr, harap2 dia ok....lepak kat opis, tido kat bilik papa dia
tq so much teacher, tindakan awal teacher telah mengurangkan kadar dehydrate anak saya

cite dah mengarut2 nampaknya, kalau ikut hati ramai lagi cikgu2 aku, kang aku letak pic byk2 muntah ijau lak korang tgk dan baca pe aku type nih
abis sekolah, aku ke ITM, pas tu ke UIA, pas tu ke FTMS College.....kalau nak cite satu2, mau brapa hari aku nak menaip nih

tapi bagi aku, cikgu aku yang terbaik adalah mak dan ayah aku sendiri!
so sebenarnya kita semua boleh jadi cikgu dlm situasi dan keadaan yang berbeza!
so lets celebrate!

Comments

  1. Lama x menulis ye kak elly.. welkam back

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    Fuyoooooooo keras tangan tu mmg comeyyyy!

    ReplyDelete
  3. kan dah cakap elly mmg kreatif..sure seronok teachers dorang dapat kad tuu...rupa aryan cam mama dia...tq for the wish sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. u are most welcome!
      anak mama mestilah sama kan rupa hehehehhehe

      Delete
  4. How thoughtful.. Bertuah anak2 ko dpt mak mcm nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq nai! aku bertuah dpt mereka bertiga juga! syukur!

      Delete
  5. huhu saya pun dah lost contact dengan cikgu2 ni semua :(

    ya Allah berkatilah ilmu2 mu ini

    ReplyDelete
  6. hahahaha..ekau kali jadi cikgu, mmg ekau layak pegang potfolio cikgu disiplin...:)

    Cikgu Rahman tu hensem kaaa sampai jadi pojaaan? hahaha

    Eh, ekau sekolah rendah tu mmg kat tempat Ayu Citarasa Rinduan punya kawasan kedai makan eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm siot ko kan!
      cikgu rahman tu handsome, baik hati, tinggi....pastu lembut je mengajar, kita pun sejuk je hati bila dia ajar hehehhehehehehe
      aku lahir kat situ la, sekolah pun kat situ, duk ngan nenek, so aku cucu manja atuk nenek ye......so tempat ayu citarasa rinduan tu memang la tak yah kelentong, ujung kuku den aje!

      Delete
  7. Kreatifnye elly buat kad siap letak batang eskem....comei bunga ros biru kt kad aryan....smpan lg gmbo zaman skulah dlu...hmmm...ntah gmbar rietta masih ada ke x kt kg tu....chantek skulah convent tu....rietta suka suana yg mcm tu...moga anak dara elly cpat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq rietta, sesekali layan DIY......sekolah convent tu memang best, cantik je, byk pokok dan rumput, tapi skang dah ada bangunan baru, so pokok dah kurang la

      Delete
  8. kreatif ko babe...cantik...dah mcm icecream card gitu....hepi anak2 ko tgk kad lain dari yg lain tu...sure excited masing2 bile bagi cikgu kan.....

    suke tgk pic sekolah ko...elok lagi hah....nostalgia tu ....aku punye kene korek2 laa gamaknye...tu pun kalo ade lagi huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kreatif ye hihihihi tq beb
      elok beb, mmg aku jaga elok2, tu je kenangan yang ada apun

      Delete
  9. seronok jadik cikgu ni. tp sekarang dah tak berapa seronok sebab cikgu sekarang banyak kerja der...

    ReplyDelete

Post a Comment