aryan oh aryan

pada satu petang ahad
aryan men beskal kat jalan raya depan umah, ramai2 ngan anak2 jiran
sedang dia corner maut, tiba2 dia jatuh
terus melalak uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
maka mama aryan yang gelabah terus berlari mendapatkan aryan
mama aryan tgk bahagian bawah hidung dan bibir berdarah sudah
tenangkan aryan dari tangisan kesakitan

pelan2 ajak dia masuk umah sebab menghampiri jam 7 malam
terus aryan mintak susu
masa aryan nak minum susu mama aryan perasan gigi aryan berdarah
eh nape lak darah?
skali mama aryan tgk..............................
OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
gigi dia berdarah, pecah dan goyang
oh gigi rabbit aryan mengalami kerosakan teknikal 

makanya, mama aryan yang gelabah ini, selepas aje waktu maghrib bergegas cari klinik gigi di area bangi walau hakikatnya dia tau klinik gigi pada hari ahad, tak de yang bukak
tapi demi anak yang tercinta, dia pi gak cari seluruh bangi
(aku rasa hampir semua ibu ada rasa yang sama ngan aku, akan buat apa aje demi anak2)

selepas sejam pusing bangi, satu klinik gigi pun tak de yang bukak, 5 klinik gigi mama aryan redah
akhirnya mama aryan akur, yang hanya mampu ke klinik gigi esok hari
masih tak puas hati
mama aryan, bawak aryan pi klinik biasa yang dia bawak aryan utk dptkan nasihat doktor 

doktor kata gigi bukan bidang dia, cuma dia bleh bagi antibiotik dengan ubat tahan sakit
huhuhuhuhu
maka pulanglah aryan dan mama dia berbekalkan ubat2 itu

keesokan harinya mama aryan bangun pagi2 nak bawak aryan jumpa dentist
mama aryan decide nak bawak ke klinik kesihatan kat umah aje, ada klinik gigi kat situ
awal2 mama aryan dah kena sound ngan staff kat situ, katanya klinik gigi utk budak2 hari jumaat
mama aryan rasa nak sekel aje, sebab mama aryan tak la bebal mana sebab masih belom buta huruf, tau baca, cumanya mama aryan dh bgtau awal2, aryan jatuh beskal, ada effect gigi sket, so nak refer doctor

lama gak tunggu, keadaan biasa di hospital kerajaan.... so tak de masalah, mama aryan dah biasa
akhirnya nama aryan di panggil
doktor perempuan yang agak lewat usianya
ohhhh sangat tak mesra kanak2
soklan aku tanya pun di jawab seperti aku ni student dia
sedikit terkilan di situ

akhirnya dinasihati agar gigi aryan dicabut
kasi injection, dan cabut
aryan meraung bagai nak gila, meronta cam apa
adehhhh abis mama aryan kena tajang bagai ngan aryan
doktor lak tak de inisiatif nak pujuk or amik hati aryan
treat aryan cam treat adult
akhirnya tercabut jua gigi aryan
sorry  la aryan, mama lupa nak bawak balik gigi aryan tuh

pujuk aryan ngan aiskrim
bukan 1 aiskrim, 5 aiskrim ok!
satu utk aryan, pastu lagi utk alyssa, aira, atuk dan nenek juga

sampai kat umah masih lagi mengamuk2 
mintak susu plak dan nak baring peluk mama
akhirnya tertido
kesian aryan, kasi snap sket pic gusi yang gigi dah ilang tuh
uwaaaaaaaaaaaaaaaa gigi dah ilang, pagar dah runtuh satu nampaknya

sebagai mama, aku rasa sedikit terkilan, jauh disudut hati aku rasa sangat bersalah atas kehilangan gigi aryan.
ntah la, tak bagi main kat luar, itulah fitrah kanak2 kan....mmg melalui bermain la derang belajar
bagi main kat luar, inilah jadinya
takkan la mama nak follow montot aryan bila aryan men beskal
ntah la, tak tau la mama aryan ni, nak salahkan diri sendiri lagi atau tidak
apa pun mama redha, mama rasa mama dah jaga aryan sebaik mungkin, masa aryan main, mama ada kat situ teman, cuma mama tak la follow montot aryan masa aryan men beskal tu
aryan jatuh depan mata mama, tak de sapa usik or apa2, mmg dah ditakdirkan nasib aryan jadi begini

maafkan mama aryan, syukurlah gigi rabbit itu adalah gigi susu, tapi masih mengambil masa sekurang2nya 4 tahun nak tumbuh gigi baru memandangkan aryan baru aje berumur 2 tahun 9 bulan
apa pun mama sayang aryan walau gigi aryan dah kurang 1
mama sayang semua anak2 mama, sebagai bukti, tgk ajelah aira

seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee walau pagar depan abis runtuh, mama tetap sayang
hahahahhahahahha

Comments

  1. Nnt dah besar..bg aryan baca blk apa yg mama dia tulis ni. Mesti touching habis. Keee tak??? Sbb budak lelaki ni biasanya xde pun nak touching2 sgt huhu...wlu dah hilang 1 pagar..aryan tetap comel :-)

    ReplyDelete
  2. semoga aryan cepat sembuh.

    aryan dapat MC tak? .... ehhh

    ReplyDelete
  3. Kesiannya... anak kakak no. 2 dulu macam Aryan juga patah masa usia kecik (masa baru mula berjalan -ligat) main lompat-lompat atas katil tak tahu macam mana bibik jaga terjatuh kat situ juga giginya tanggal. Masa tadika 6 tahun baru tumbuh tau elly.

    Harap Aryan cepat sembuhlah yg luka tu...

    ReplyDelete
  4. gigi patah comel sebenarnya. utk budak kecik lah, utk budak dah besor ni kompom malu tkmo klua rumah. tp saya suka jugak tgk org tua2 yang takde gigi.comel!

    ReplyDelete
  5. Hahahahhaa..ya ampun....Aira tu apa ke hal abis rongak?

    Dentist gomen mmg RAMAI (bukan semua) macam puaka! wakakaka

    ReplyDelete
  6. Alaaa....sianye anak teruna sorg tu....xpe xpe....nnti tumbuh gg asal...mama dah buat yg terbaek....semua mama sygkan anknye....moga aryan cepat sembuh...

    ReplyDelete

Post a Comment