korang tau ke menda alah nih

mesti tak tau kan
aku tau sebab byk benda alah ni masa duk kampung dulu2
kalau time balik sekolah or time cuti mmg benda alah ni la di cari2

aku panggil buah letup2
uniknya ada pelindung di luar tuh....tak tajam ye...lembut aje pelindung tuh


nampak tu yang warna hijau tuh, tu lom masak lagi, kalau dah masak dia akan jadi hijau lebih lembut dan kadang2 menghampiri warna kuning
lembut aje kulit luar tu
letupkan dan makan isi kat dalam tuh
rasanya?
ada yang manis ada yang masam
ni aku jumpa kat depan deretan kedai berhampiran office aku
kebetulan semua buah letup2 ni tak masak lagi, muda2 lagi
rasa nak pi lagi next week area tu untuk dptkan buah letup2 yang dah masak lak
hahahahhahaha dasar kurang kije!

Comments

  1. anak saya ingatkan tu adalah ulat bulu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah, ulat bulu?????????????
      terus nak ajak dr singa dtg mai tgk sendiri hehehehhehehehe

      Delete
    2. terus join daddy ziyyad gelak wakkakakakakkaka

      Delete
  2. masa kecik dulu selalu cari buah letup ni..pas kutip makan laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn sama gak masa kecik byk buah ni kat kampung

      Delete
  3. Kenal sgt! Buah letup2... Byk nostalgia ni hehe...
    Emm budak2 zaman skrng blm tentu kenal...kan? Yg depa lbh kenal angry bird dan pou huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah, pokok ni kena rajin jalan2 baru jumpa, dah mcm kat hutan2 or kebun or semak2 aje ada kan

      Delete
  4. Eeehhhh bleh mkan ke?rietta biasa tgk kt kampung...paggil buah letup jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhhh pas ni gi makan kalau jumpa

      Delete
  5. tahu, kita panggil buah letup
    sedap makan yg masak2 kuning
    rasa masam2 manis berbiji-biji isinya
    biasa le kita ank kg he heee zaman kanak2 semua buah makan asalkan yg tak beracun hihiikk
    tp kat KL pun ada pokok ni tumbuh tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah budak kampung inilah makanan kita kan, best sangat2, berebut2 nak makan kalau jumpa

      Delete
  6. isi warna oren kubing kan.. pernah try rasa.. sedap. hehe. ahan panggil pun buah letup2. :)

    ReplyDelete
  7. Hahahahah...inilah buah 'bulu' yang di sebut dalam novel Melur Jelita tu kan...heheheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppsss miss that novel kak hehehehhehehe

      Delete
  8. Eh, den pun baru 1st time tgk buah ni...konpiden aja ekau makan kak? kang mabok kang..wakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku makan dengan konfiden tanpa mempedulikan ko ye
      tak pernah lagi aku mabuk makan buah nih

      Delete
  9. Macam cherry kaler ijo, hehehe.

    ReplyDelete
  10. serious rare buah ni..x penah tgk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rare utk anak kampung seperti aku hehehehehhe

      Delete

Post a Comment