Ramadhan 1434H, buffet @ Traders Hotel Muar, with tok abah & co

sapa tok abah?
itulah pak mertua aku

aktiviti biasa before raya
buka pose + visit abah sekeluarga
bertolak dari KL sedikit lewat jumaat baru2 ni sempena cuti nuzul quran, sebab kain jemuran kena hujan, jadi aku kena basuh balik semua kain2 tu sebelum bertolak pulang ke muar
pak mertua ku tinggal di muar bersama isteri mudanya
hehehehhee aku ada 3 mak mertua ok!
what a beautiful and big family kan

just nice sampai umah abah few minutes before buke pose
tak sempat ke bazar nyopping makanan cam biasa
so aku ngan pakwe singgah aje kedai ntah mana2 tapau mee bandung, mee goreng, sedikit kuih muih dan murtabak singapore
murtabak singapore dia terbaekkkkkk ko, len kali blk muar gua nak repeat itu murtabak hahahhahahahahahha
time to buke pose with abah and co
memang awal2 dah pesan kat abah tak yah sesusah masak, kitorang tapau aje, masak nasi je sudah
syukur atas nikmat kurniaan Allah, dpt berbuka bersama2, mmg jarang balik ke muar ni, bagus gak bawak anak2 dtg sini, biar derang belajar bersyukur sket dan biar derang belajar erti perkongsian
perkongsian dari sudut positf aje ye
aku tau pakwe baca blog aku,
so pakwe tersayang, perkongsian tu bukan poligami ye
panggggggggggggggggg!

aryan gasak main kucing
kesian kucing tuh
aku tgk dah cam ala2 reda aje apa aryan buat kat dia
ni anak abah yang ke 6, baru 4 tahun
hahahaha aryan pakcik ko tua setahun aje dari ko...dah cam kawan aku tgk
derang berdua ni ligat main kucing lari sana sini
selesai berbuka, kami berundur diri
tak tido kat umah abah
kitorang check in kat muar traders hotel, tak jauh dari umah abah
reception kat level 6
meh tgk bilik dia
beso gak bilik dia, interior dont expect much la kan
 room rates:  deluxe room with 2 balcony RM175 + RM50 (extra bed)
see luas kan, puas anak2 berlari
balcony 1 facing bandar muar
balcony 2 facing sungai muar
bilik air, tak de bath tub ye

lepas check in, kitorang kuar balik
meronda2 kat tg mas
meriah gak malam2

 3 org ulat nangka ni mmg pau benda alah nih
 bleh tahan si aryan control keta
 ada jualan juga
 dah puas nek keta, pusing tepi sungai
aryan sempat pau aku bajak
tak abis2 beli bajak
pas tu lepak kat area gerai tepi bus stand bentayan
motif nak layan nasi goreng ayam berlado hahahahhahahahaha
 amacam?
nasi goreng ayam berlado
tapi lom sengah aku makan, si alyssa dah ajak balik hotel sebab nak berak
potong stim la ko alyssa
sekel kang

peristiwa tragik terjadi masa kejut alyssa sahur
aku mmg tingin betul nak pi buffet sahur kat hotel
sebab tak pernah seumur hidup pi buffet sahur tau
so kejut alyssa kul 4 pagi, payahnya nak bgn
kata ngantuk la, penat la
akibat tido jam 1 pagi
penyudahnya aku tak pi sebab aku takut kuar bilik sensorang pi makan
jam 9 pagi, alyssa kejut aku bangun ajak sahur
OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
tadi mama ko kejut, ko siap duduk kata ngantuk penat la, pastu ko minum air masak, ko tido balik ye
bleh dia kata apa tau kat aku:
"mama, tu alyssa mimpi la, alyssa tak sedar"
rasa nak panggggggggggggggg sedas aje tau tak
yang si pakwe lak, bleh ckp pesal tak kejut dia, padahal seingat aku dia kata tak mo sahur
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa stressssssssssssssssssss
tido balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

so plan hari ni berbuka bersama abah and co secara buffet kat hotel aje
sesekali bawak derang kan
abah dan auntie bersama 7 anak mereka
yang bungsu baru 7 bulan, yang sulong form 6
auntie muda lagi hehehehehe sebaya ngan pakwe 
phewwwwwwwwwwwwww


time to buka puasa

fokus pada pinggan alyssa
belom lagi waktu berbuka
dia dh siap2 kacau nasi ngan kuah2 dan ready nak makan
wakakkakakak sebijik perangai aku masa kecik wakkakakakkakaka
meh layan apa yang ada di buffet muar traders hotel
harga RM39 net for adults, RM15 for kids
tapi aku amik gambar masa jam 8 malam

so ni ulam2, laksa, kerabu, tom yam kung
nasi putih, mee goreng, daging kicap, ayam hainan, ikan asam pedas, sayur kailan, perut masak lemak


kambing panggang pun ada ye
roti arab, roti canai
ikan bakar, kuih lepat pisang, agar2
tembikai, puding mangga
pinggan aku
pastinya kambing sepinggan hahahahahhaha
kambing
hehehhehehe air mcm2 ada, sirap, air kopi o, teh o, kopi tarik, teh tarik, cendol, nana de coco dll
bagi aku harga ngan pilihan makanan sangat berbaloi, dan makanan dia pun sedap2

tengahari tadi
aryan ngan aira tak puasa
kena teman derang makan kat kfc
berapi aje alyssa bau kfc hahahahhaha
pusing tg mas, tgk monyet2 yang banyak
nampak tak monyet2 tu?
tak nampak tanda korang rabun hahahahhaa
nak naik bot
tapi katanya penumpang tak cukup tak leh jalan
frusttttttttttttttt
nampak bot tu?
dari balkoni bilik hotel, leh saksikan view yang sangat cantik
ni snap guna note II  dan blackberry Q10 aje
kamera dslr lama dah terperap dlm almari hahahahhahaha
view waktu malam
kalau guna dslr lagi gempak hasilnya
terus tingat kat dr singa, daddy ziyyad yang aku selalu tgk pic derang kat blog
jambatan muar

bandar muar
sesak malam2, sebab ada bazar ramadhan tak jauh dari hotel

view di siang hari
hujung tu dah laut
masjid
jambatan muar

area belakang hotel


matahari jam 6 ptg
tak leh adjust la note II aku
so hasil original la gambar2 aku
tak de sapa nak tangkap gambar aku
aku snap sendiri
pakwe pi pick up abah, auntie dan adik2 time ni
muka kami sama tak?
sunset yang sempat aku snap jam 7 ptg +++ dari tingkat 3 muar traders hotel

peace for dr singa!
nak pesan kat dr singa:
kalau nak tembak sunset kat sini, dari bilik yang aku stay dah cukup baik juga, sebab leh tembak matahari terbit dan matahari terbenam ye
kalau tak mo check in, bleh aje naik ke tingkat 3, mintak kebenaran utk amik gambar dari balkoni restaurant dia
atau pergi aje area belakang hotel pun leh tembak sunset
sunset dia cantik gak utk acara tembak menembak, so kalau ke muar, amik la peluang sambil layan mee bandung, rojak petis, nasi goreng ayam berlado, sate, yong tau fu dll wakkakakakkakakakakkakaka

oh lupa lak 
sebelum bertolak ke KL, sempat lagi mengopi 
arau lak baru muar dari KL, nak berpuasa ngan keluarga mertua katanya
so ajak arau sefamily mengopi sat

 kedai dia cantik dan cozy sangat



 pakwe pilih cappucino
 anak2 aiskrim
 dan aku setia pada latte
sekian


Comments

  1. - den takmau komen pasal makanan buffet tu...hahaha...Den cuma nak komen pasal FIL ekau kak...wakakakakaka..hebat!!!!!!!

    Jaga jaga tau, poligami ni ada unsur genetic.Kah kah kah

    -Kedai kopi tu pun kak muar ke kak? Nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakkakaka cam siot la ko!
      kedai kopi tu kat muar, memula nak pi 434 tu, tapi tutup, kalau nak pi, dari jambatan muar tu, ko belok kiri, nampak 7e belok kanan, terus nampak kedai dia yang penuh lampu....pilihan makanan byk, price reasonable

      Delete
  2. Nice....meriah. Akak pernah 2 kali buffet sahur di hotel. Sekali di Sandakan sebab buat recruitment di bulan poser. And sekali lagi di The Zon JB sebab buat recruitment juga. Nice juga..aman damai jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho bestnya.......tunggu la pose next year kalau panjang umo

      Delete
  3. mak ai panjangnya entry mcm karangan bergambar hahaha...apapun best tgk korang, semua happy2 jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali kasi korang terapi wakakkakakakaka

      Delete
  4. Boleh tahan juga FIL elly ye. 7 lagi anak dari isteri mudanya. Hebat!! So berapa semua anak dia ada? mesti meriah:)

    Kakak kalau Tg Mas tu selalu pergi elly. Pergi malamlah kalau siang panas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bleh tahan
      suami saya anak tunggal dari isteri pertama
      isteri ke 2 ada 2 anak perempuan
      isteri ke 3 dah cerai tanpa anak
      isteri ke 4 nilah 7 org kak hehehhehehe

      Delete
  5. bestnye....rietta dah lamer xtrun muar...tpi dalm sebulan dua lgik nk trun tangkak...yeyyyy...

    psss....sian elly, bdk bdk ngn bapak bdk xmo magun...rietta pernah sekali jerr sahr buffet, sebabnye ada kursus...ekekeke...

    ReplyDelete
  6. wahhh...mcm2 ada kat muar yer..tgk buffet hotel tu terus mengidam nak makan kambing bakar..sedapnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 ada liza, kambing bakar mmg sedap kan!

      Delete
  7. kahkahkahhhh!!

    tak bole blah komen DakFaiz!!
    serammm tak baca!!?

    gud idea tu.. numpang kat restoren tu nak ambik gambar!! aku tak terpikir lak..
    biasanya aku gi seberang sana.. kat jeti kat situ ambik gambar matahari naik..
    sunset,, aku gi Tanjong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak seram langsung la baca komen dak faiz tuh
      ko gi la, as return beli la air ke apa kat situ hahahhahahahahaha

      Delete
  8. Saya rasa nak try Hotel Trader lepas ni.
    Jemu duduk homestay aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh try ye, saya suka sebab senang parking kat sini, pastu dekat ngan bandar, tg mas, umah pak mertua dsb, pastu leh tgk aktiviti kat sungai

      Delete

Post a Comment