makan makanan makan dan makan

berjumpa kita lagi dengan segmen jalan2 cari makan
akakkakakakaka

pada satu hari pi umah blogger
sapa2 berminat ngan pengajian agama dari pelbagai sudut dan cara bleh pi blog dato' ye
actually nak amik pyrex yang aku booked aritu....skali dia siapkan roti boom ko
makan ngan sambal home made datin ok!
roti sedap lembut dan tak berminyak, sambal pun sedap!
 tq dato' dan datin
we feel so welcome tau, cam umah sendiri anak2 aku buat
dengan pesanan nak mai umah atuk ngan nenek ni lagi sebab luas dan mcm2 ada

ni actually ruangan penjaja bergerak
dekat bandar baru bangi, roundabout uniten tu
sapa2 pernah mai, mcm2 ada kan jual
meriah ko!
ni murtabak legend...perghhhh highly recommended!
sorry la, gambar gerai je, gambar murtabak tak dak

 waktu lunch hour, ramai wei, ada gerai yang siapkan kusi meja, so bleh aje makan kat situ
 haaaa seeeeeeeeeeeeee mcm2 ada
just name it




 nasi lemak sedap
R n R serdang hala ke KL
RM1.20 sebungkus nasi lemak biasa
aku suka nasi lemak nih.....kdg2 before pi office aku pi makan nasi lemak kat sini dulu 
jauh dari opis????????????
kalau bab makan, mana de jauh kan
 ni lamb noodles dari kedai mee tarik warisan
lokasi, lake fields sungai besi
cerita 1 sept 2013
sempena kenduri doa selamat mak ayah nak pi haji
lauk kenduri
mak masak:  urap (sedap wei, ni specialitiy mak aku) dan jugak mak masak ikan masin campur cili, cili api, bawang merah, bawang putih, air asam etc (ni pun speciality mak aku)
jgn tanya resepi sebab aku tau makan jek
caterer masak:  kambing masak beriani, labu lemak, sambal tumis udang, ayam merah, sambal goreng, sambal belacan, buah limau, air oren, nasi putih

ni hidangan dlm umah spesel sket ada lauk home made
nilah rupa urap mak aku, taugeh, kacang panjang, daun ulam pe tah mak aku letak (sorry la lupa nama dia, tapi ada tanam kt belakang umah aku) kelapa yang dah di sangan bersama2 ngan bahan2 len 
ni menu dlm umah gak
ubi rebus, layan ngan sambal udang
menu dlm umah sahaja, kambing beriani
menu kat luar umah pulak:  mestilah nasi kan
labu masak lemak
sambal belacan
daging masak kari
ayam masak merah
sambal goreng
walau majlis doa selamat sempena parents nak pi umah, mak ayah pacak 3 khemah siap kusi meja bagai
hidangan dh siap 
sepanjang majlis berlangsung, hujan tanpa henti
alhamdulillah ramai betul yang dtg
bila tgk jumlah tetamu yang dtg, baru aku faham kenapa mak ayah pasang 3 buah khemah
kalau tak pasang, aku tak tau la kt mana tetamu nak duduk makan
rezeki mak ayah, ramai betul yang dtg
in fact few days before kenduri ni, keluarga angkat aku dari kota bharu pun dtg ziarah
kawan2 dan sedara mara yang jauh pun ramai dtg
sepanjang aku stay kat umah mak ayah, hari2 ada je tetamu
sampai aku ckp kat adik aku gini:
"ko tau, ramai tul tetamu, aku tak brenti buat teh o panas, sampai aku rasa kembung perut aku, sebab setiap kali buat air teh o aku kena rasa tawar ke manis"
kihkihkih
alhamdulillah syukur atas kunjungan tetamu tanpa henti, aku suka sangat2 dpt jumpa ramai org



ni beranda depan umah mak ayah, masa ni tetamu dah surut
syukur sangat2 ngan kehadiran tetamu masa kenduri doa selamat,
semoga doa2 mereka ini mengiringi pemergian mak ayah ke sana

kita ke melaka plak
lokasi portuguese settlement
perghhhhh jus mangga nih, sekali cuba, berkali2 mau ok
sebab apa?
ko tgk dia guna mangga apa
mangga muda campur mangga masak, letak asam boi 
mengences aku time menaip ni
amacam?
yang putih tu coconut shake
makan plak
ikan bakar portuguese style
ayam masak masam manis kot
lupa plak akibat overdose makan
menu wajib
telo dadar
sotong goreng tepung
kita ke bandar baru bangi lak
restoran Nu In
dekat ngan opis
yang ada straw kuning tu
air dia sedap
wajib cuba
ko pernah makan aiskrim yang warna hijau rasa lemon pastu ada vanilla ice cream dlm
cam tu la rasa air nih
menu wajib koay teow dia weiiiii
dan kuih ni
eh lupa la nama kuih ni
kuih asal negeri perak
makan ngan sambal
perghhhhhhhh
ke bangsar plak
restoran rebung by chef ismail
tempat cun
aku dtg time lunch
bleh pilih ala carte
or buffet
aku pilih buffet
actually bukan aku pilih la.....aku pi ngan pakwe ngan kawan dia, tetiba tanya pakwe kata dia amik buffet
apa lagi, bedal ajelah
mcm2 ada wei
aku dtg lewat sket dari waktu puncak lunch, jadi keadaan restoran dah lengang 
dan ada few menu yang dah abis





tetiba aku lupa nak snap pic makanan bagai
hahahhaha
ni je yang sempat snap
sagu gula melaka favourite aku
pulut durian i tell u
favourite aku gak
kerabu mangga, favourite aku gak
caya tak....3 pic je yang aku snap wakkakakakakakkakak
haaaaaaaaaaaaaaaa
ni nasi goreng kat mana tah aku dah lupa
tapi aku ingat nasi goreng ni sedap
ko ingat aku makan kat restoran2 yang best aje ke
gerai tepi jalan pun aku layan ok!
ni dekat ngan opis
nasi kukus makcik ni mmg terbaik ko
tak caya?
tgk nihhhhhhhhhhhhhhh
nampak je bodo
tapi rasa dia perghhhhhhhhhhhhhhhh
hari ni makan, esok pi lagi beli ok kat gerai dia
layan kedai mamak kt warta time lunch
tandori with nan cheese

budak yang umo dah 37 tahun baru reti layan makanan jepun
pastu dia mabuk tingin nak makan jepun
pakwe dia tak de
dia sanggup pi sushi king sensorang 
order mixed bento
menu favourite sepanjang zaman
maggie goreng tak mo sayur 
spesel dari kedai mamak hahahahhaha
gi kg baru pekena ikan keli bakar
keli bakar terbaik pernah aku makan
lokasi dekat ngan pintu gerbang

 layan sama nasi panas
sambal belacan, sambal tempoyak, sambal mempelam
sebelah kedai ikan bakar ni ada gerai buah
pelam epal
mangga
langsat
takkan tak tau
pisang la
mata kucing
sila jgn confuse
ni rambai ye
dah abis cite 
jgn salahkan aku kalau ngences ok!
bluwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Comments

  1. wei, kau ni kan. dari atas sampai ke bawah, semua gambar makanan. kau tau tak aku tak sarapan pagi tadi? aku lapar nihhhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakkakakakka bluwekkkkkkkkkkkkkkk

      Delete
    2. awat? kau makan banyak sangat eh, sampai muntah?


      hahahahahha

      Delete
    3. hoi, ni gambar bukan sehari la wei, ko ingat aku ni kije makan ke? ada gak kena sekel si tata ni kang!
      aku pemakan luar yang tegar sebab tu aku tak pandai masak kihkihkih

      Delete
  2. aku tak sempat nak baca ayat-ayat tu. mata aku dok juling tengok makanan. hahahaha


    wei, kau tak reti masak ke? seriyes? salute la kau, berani ye ngaku tak reti masak.


    aku pun tak reti masak sebenarnya.


    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakkakakak ngek gak ko ni kan
      aku reti la masak sket2 contohnya masak air
      wakkakakakakakakka
      eh ko tak reti masak gak?
      wakkakakakakkakaka bleh geng wei!

      Delete
    2. wei. air tu kategori masak ke? kalau setakat air aku lagi terror. dah siap masak air, pastu tukar air tu jadi kaler-kaler. kaler coklat, merah, oren, hitam lagi.

      kiranya aku lagi terror masak dari kau.

      hahahaha

      Delete
    3. HAHHAHAHAHHA ngok!
      aku bukan setakat bleh tukar kaler wei, bleh wat air tu jadi sejuk, suam, panas menggelegak lagi bahahahhahahahhaha
      amacam?
      kagum tak ngan skill masak aku!

      Delete
    4. den selamba aja masak ikan kerapu 3 rasa..walaupun den tak pernah mendapat pendidikan formal dlm bidang masakan, tapi genetic hebat memasak tu memang mengalir dalam tubuh badan den ni haaa...wakakakakaka

      Delete
    5. elly, aku memang sangat kagum pada skill kau. tapi yang ni mesti kau tak dapat nak lawan aku punya. kemahiran untuk..










      menghabiskan air warna-warna yang dimasak sejuk berasap!

      haa terror tak??

      Delete
    6. eleh tata, itu pun wa bley weyyyyyyyyyyyy la, amacam mau buat pertandingan tak?
      sapa kalah dia masak megi

      Delete
    7. wei daddyziyyad....eleh setakat kerapu 3 rasa pejam mata je wa masak.....
      wa pejam, wa sebut je kerapu 3 rasa siap dlm beberapa minit, spesel dari dapur kedai makan siam ok!
      takjub x?

      Delete
    8. tak nak. siapa kalah dia kena habiskan megi orang yang menang tu masak.

      ha.. amacam?

      Delete
    9. Perghhhh dh la ko x reti masak, dibuatnya aku kalah, kena makan lak megi ko masak, mau cirit 3 hari kang

      Delete
    10. hahahaha... itu nama nya nasib.

      Delete
  3. Ya Allah elly betul-betul nak tunjuk betapa banyaknya makanan Allah kurniakan buat kita di Malaysia ni kan... alhamdulillah.

    Kenduri tu tanda mak/ayah ramai yg sayang.. syukur padaNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak, kita ni mmg patut bersyukur, mcm2 makanan bleh dinikmati, tapi kena jaga2 gak, dlm pada menikmati makanan tu kena gak tgk2 kesihatan diri sendiri, kang overdose lak ..... selain tu ingat kat mereka2 yang susah di luar sana, yang tak de nikmat begini ... alhamdulillah kita dpt semua ni
      alhamdulillah kak, syukur betul, amin!

      Delete
  4. Den nak try la gi umah Dato pagi2..nak jugak roti bommmmm....bahahahahha

    Weh,so sekarang ekau dah jadi " specialist buah teh o" la eh kak? wakakakakakaka

    Restoren Rebung tu yg dia share dgn sheikh muzapar pelacong angkasa tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wei, aku pi petang la umah dato...wakakkakakakka kalau pagi maybe nasi lemak kot wkakakakakkakaka
      aku tak tau la restoren rebung dia dia share ngan sapa, yang penting, aku tau makan wkakakakakkakakak
      specialish buah teo o apa plak ni, confuse sat

      Delete
    2. ok ok dah faham .....skang gua dah jd specialist buat air teh o, sebab selepas beberapa kali buat air teh o, gua tak yah rasa dah, gua dah tau, teko mak gua tu brapa sudu gula gua kena letak hahahahahhahaha

      Delete
  5. ya ampun kak oii..banyaknya makanan ..penat tau...sebab terliur kat sini..tk dpt pun nak makan...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ampun ema wakkakakakakkakaa ko layankan aje akak ko ni

      Delete
  6. Mkn byk2 pun ko tetap maintain slim. Jeles.

    ReplyDelete
  7. Ko mmg tak patut buat entry pasal makanan secara buffet Ramadan cenggini...! Aku mmg nak pi cubit pipi ko..! ^_^

    ReplyDelete
  8. nah .. tu dia.. sampai bekocak perut ni.. lyan gmbaq ni..

    ReplyDelete
  9. tang nasi lemak bungkus daun pisang tu paling x menahan..terliur! anyway, selamat menunaikan ibadah haji buat parents sis yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau balut daun pisang mmg sedap la liza...anyway, tq liza!

      Delete
  10. tu diaaa!
    hambik kau!!
    berlambak makanan!!!

    segala pelesuk dia pergi!!
    aku .. gi uniten.. ambik gambo semejid..je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko segala pelesuk (pelesuk ke pelusuk wei) amik gambar
      aku lak makan dan makan
      hahahhahahhaa

      Delete

Post a Comment