bila anak sakit

paling payah bila anak sakit
rabu malam 02/10/13, nampak bintik sebijik kat bibir belah atas, kanan aira
terus check kaki, tangan, dlm mulut aira dan decide nak jumpa doktor
confirm hfmd
tapi aira tak demam
oh risaunyaa.....seb bek ulser dlm mulut masih lagi terkawal
kena kuarantin budak nih
risau lak jangkit kat alyssa ngan aryan

aku amik keputusan apply emergency leave
terus sms mr chairman
dia reply ngan mcm2 soklan termasuklah apa itu hfmd?
lepas jawab semua soklan mr chairman, aku bleh cuti sampai aira recover

bermula ngan satu bintik kat bibir atas belah kanan
satu aje ok!
kaki
lutut
tangan
tak banyak bintik2nya
so senang la nak jaga sket
doktor pun bagi krim sapu aje ngan gel utk letak dlm mulut sebab aira tak demam
dlm dok camtu, dia leh request mcm2 benda suh aku masak

alyssa aku anto ke transit sebab nak kurangkan kadar jangkitan
hanya aira ngan aryan je kat umah
hari pertama kat umah, hari khamis, aku tak masak
sebab tak de benda nak masak, so aku tapau nasi ayam jek
petang tu pi pasar malam, beli brg2 basah utk masak next day
aira sendiri pilih sayur, ayam, ikan dan udang utk suh aku masak
wakakakkakaka gila lama aku tak masak weiiiiii

hari jumaat
alyssa kata:
"tak aci la aira ngan aryan duk umah, derang bleh makan apa mama masak, hari ni kakak nak mama ambik kakak kat transit awal, kakak nak mandi kat umah, nak dinner kat umah mama masak"
kahkahkah

menu pertama aira request:  masak lemak labu letak kacang panjang
telo dadar
ikan goreng
ni menu ni aku yang punya
cili api + gula + kicap
makan ngan jambu ni
perghhhhhhhhhhhh tangkap leleh wa ckp sama lu
hari sabtu
alyssa ada extra class kt q dees
aku order nasi lemak ni
tanda sokongan aku pada sahabat yang baru memulakan perniagaan
(wei ni bukan alasan malas ok!)
ni nasi lemaknya
sedapppppppppppppppppp
nanti aku wat review nasi lemak ni kat entry len
for lunch, derang request ayam masak kicap
 aku letak skali telo burung puyoh
nak masak sayur bagai bebudak kata tak nak, derang nak makan ayam kicap jek

hari ahad
alyssa ada kelas taekwando
terpaksa kuar dari schedule kuarantin
inilah susahnya bila papa derang tak de

alhamdulillah alyssa lulus grading last week
dari tali pinggang hijau 1, naik ke hijau 2
lepas grading, derang nak makan roti canai lak
mcm2 lak, dah la korang ni patut kuarantin kan
tapi mengenangkan bintik2 dah kering, layankan ajelah

pastu utk lunch, aku tak masak 
sebab pinggang sakit gila
uwaaaaaaaaaaaaaa
ngadu kat pakwe, dia plak kata, sapa suh masak? i dah pesan jgn buat kije sangat
abis, camner nak kuar kan....kan kena kuarantin uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
yelah bila duk umah, ada la nyapu sket2, angkat brg2 sket, mop sket2 kan
no choice what

aku bg alyssa pilih mana dia nak makan,  as a reward lulus grading taekwando
 3 bradik sepakat pilih nak makan pizza hut
maka ke nilai la kami makan pizza
confident sebab bintik2 aira tu dah kering
dikutil2nya plak, abis la kulit ko tak cantik nanti tau
pastu sambil makan suh aku amik gambar derang bbm kat papa derang



nasib la papa
anak2 u mmg camni, kalau bleh semua benda derang buat, disuruh mama ni amik gambar dan bbm kat u
aduhaiiiiiiii

ni aktiviti aryan masa tunggu makanan tak sampai2 lagi
main tanah liat
kalau korang nak tau, skang ni, kalau aku bgn tido, bila turun tingkat bawah mesti ada kesan gelekan tanah liat cam ni kat lantai, kadang2 celah kusi, kadang2 tepi meja, kadang2 tepi pintu
sukati ko jek ye aryan!

itulah cerita bila anak sakit 
sekian


p/s:  harap si TATA tak terkujat baca entry nih
       sebab dia tau gua reti masak air jek wakkakakakakakakaka

      
hari ni gua pamer lagi skill gua
esok ada makan2 utk jalan umah gua.....concept bbq....dengan sporting tahap gaban, aku setuju utk sponsor 3 jenis cold side dish....akakakakkakakakkaa
ada 40 buah rumah, tapi yang join makan2 ni cuma 25 umah aje
aku nak prepare coleslaw, potato salad dan tuna makaroni salad
hahahahahha harap2 sedap!

Comments

  1. wahahahaha.. aku baru nak cakap, "Kau masa ke elly? aku sungguh tak caya la!"

    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. weiii!!!!!

      coleslaw, potato salad dan tuna makaroni salad. TAK RETI MASAK KONON!!!!

      geramm nyerr aku!!!

      Delete
    2. rileks la tata, dulu aku praktikal kat kenny rogers la wei, tu yang terror sket je pun kihkihkih
      ko gila tak ikut prosedur dan segala resepi mak nenek kenny rogers tu, mau gagal praktikal aku wei

      Delete
    3. beb jgn la geram2 wkakakakakka peace!

      Delete
    4. ok. ok. ye la, kau tahu masak.

      Delete
    5. hilang kawan yang sama-sama tak reti masak.

      huhuh. sedey.

      Delete
    6. ala beb, tu gua masak selepas lebih 6 bulan gantung kuali tau

      Delete
    7. eh tak hilang kawan la, ko leh kawan ngan adik pompuan bungsu aku, dia pun sama tak reti masak, ingat lagi masa mak aku balik umrah, aku masa tu mak mertua balik umrah gak, ko tau aku siap amik caterer siap2 masak hari2 sebab adik aku tak reti masak hahahahhahahahha tak pe beb, masak tu kita bleh belajar pelan2, aku dulu pun gitu, tak reti masak, alhamdulillah, dah kawin dah ada anak ni dari tak reti tetiba jadi reti, cam magic lak kadang2 tu

      Delete
    8. wah, panjang tazkirah pagi Jumaat kau eh? hahahah

      ye la, ye la. lepas kawen karang aku experimen la masak. hahaha

      Delete
    9. kihkihkih bleh blaja beb, yang penting awal2 bgtau pakwe ko yang ko mmg tak reti masak cam aku wakkakakakakaka
      pastu bila aku nak masak, laki aku kata, u masak 2 jam, I makan 10 minit aje tau....penyudahnya itu yang aku jarang masak sebab dia lebih suka aku spend time ngan anak2 dan dia dari spend time berjam masak.....tapi sesekali aku masak gak, yelah air tangan isteri dan ibu kan ada magic

      Delete
    10. wah best nyer laki kau. dia jenis yang tak kisah pasal makan eh? asal ada benda makan boleh kenyang, sudah?

      kok nya esok laki aku jenis yang makan nak 2 3 jenis lauk, siap dessert lagi, mampus nyong.

      Delete
    11. laki aku tak cerewet, semua dia bedal, yang best kitorang sehati sejiwa, kaki makan luar yang tegar wkakakakakkakaka
      camner la aku nak ada semangat memasak, bila dia kata masak 2 jam makan 10 minit

      Delete
  2. Fuh....rietta piwn demam nie...nk jdik anak angkat jap bleh? Nk request makanan sedap sedap...pndai apa elly masak....tu buktinya tu....multasking betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. take care rietta, semoga cepat sembuh, masak sket2 tu bleh la, ala tu yang senang aje, kalau suh masak rendang bagai, OMGGGGGGG

      Delete
  3. ulat-ulat nangka yang lain tu pun kau kena selalu nengik..
    senang sangta jangkit bendalah ni..
    kat kita-kita ni tak .. kulit dah liat

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah tak jangkit sebab aku asingkan tempat tido dan tak bagi derang main sama2 sangat....pastu aku paksa semua minum air masak byk2, selalu mandi dan selalu basuh kaki tangan

      Delete
  4. tak suka bagi anak main plastesin ni...sekali lekat susah nak buang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, ngan minyak2 dia lagi, nak marah, tapi dah itu lak yang dia suka men

      Delete
  5. Bila anak tak sihat: -
    1. mama rajin ke dapur
    2. mama sakit pinggang
    3. mama cuti kerja
    4. mama dpt jalan-jalan
    5. mama tumpang mkn ikut kehendak anak

    ReplyDelete

Post a Comment