Cerita Raya Aidiladha 1434H aku

amaran: entry ini panjang, sila jgn nyesal kalau baca

patutnya jumaat malam lepas anak2 abis sekolah aku dah bleh balik kampung
tapi, aku laki bini yang sengal ni, tanpa sedar arrangekan jamuan makan2 utk jalan umah aku pada sabtu malam
wakkakakakaka padan muka tak leh balik kampung awal

tema makan malam ada bbq nite
total umah jalan aku 40 buah umah, tapi hanya 25 umah aje join
collection RM50 per umah
sapa nak bawak pot luck amatlah dialu-alukan

makanya aku yang terlebih terror masak ni, dengan besar hati nak sponsor cold side dishes
bahahahahhahahahhahaha
eh kata praktikal kat kenny rogers 3 bulan dulu time study kan!
(dulu aku tukang masak favourite tau kalau aku on duty bahagian dapur masak kat kenny rogers subang parade tu)

coleslaw in the house
2 tupperware aku buat
kubis putih + kubis purple + carrot +  bawang holland + mayonnaise + sedikit gula
yang ni plak potato salad
juga 2 bekas
potato yg dah direbus dan disejukkan dlm suhu biasa dan suhu peti ais + carrot + celery + capsicum + bawang holland + mayonnaise + sedikit mustard
macaroni tuna salad
juga 2 bekas
macaroni yang dah direbus + tuna + mayonnaise + celery + carrot + capsicum
dah siap kita bawak ke gazebo kat tmn dekat ngan umah
majlis bermula jam 8 malam
kita prepare tempat nak bakar ayam dan kambing dulu
ayam dah siap perap
bukan aku yang perap ye
kambing yang dah diperap
juga bukan aku yang perap hahahahaha
antara sebahagian makanan yang ada

actually ada byk lg makanan, tapi biasalah, bila dah makan lupa ingatan terus

tukang membakar
pakwe ngan bendahari taman
sebahagian jiran yang dtg
actually ramai lagi, tapi aku sempat snap masa perut dah kekenyangan
pacak gak khemah 2 buah in case ujan kan

aku melepak ngan few jiran sampai jam 12 malam
termasuklah skali anak2 aku yang bertiga cam ulat nangka tuh
pastu pakat sama2 ngemas
paling sibuk mengemas, anak bujang aku, si aryan
cadangnya lepas majlis makan2 ni nak terus gerak balik kampung
tapi sebab kepenatan bagai nak rak, kami amik keputusan tido dulu dan gerak ke kampung esok paginya
tau kul brapa kitorang bangun????
kul 11 pagi ok!
wakkakakakakka
kemas baju dll, akhirnya kul 3 petang gak gerak
wakakkakakakakakakkakakakkakakaka
ikut lekas hway dari umah, singgah lunch kat senawang
highway tak la jem mana
tambah best sebab pakwe yang drive
aku bantai baca novel
"jodoh itu milik kita"

tiba2 aku cam rasa nak singgah umah kampung kat yong peng
lama tak jenguk umah kitorang nih
kalau mak ayah ada, every week derang lepak sini
since derang menunaikan haji, tak de org jenguk pun umah ni

aku sapu dan bersihkan sket umah 
byk betul taik cicak
pastu siram rumput, siram pokok
nampak tu anak aku paling rajin
si aryan
dok basuh simen
alyssa gasak men game
aira lak gasak men bola
see, betapa rajinnya anak bujang aku
kasi up sket pokok2 di sekeliling umah 
nampak meriah dan colourful

pokok kedondong
pokok terung pipit
pokok apa aku tak tau, kontraktor bagi 2 batang masa siapkan umah nih
lepas siap kemas, aku bertolak ke kluang
umah mak ayah aku 
drop brg2 yang mak ayah courier dari mekah dan madinah
umah mak ayah aku tak risau
sebab tetiap minggu ada org dtg bersihkan

lepak sat kat umah mak ayah, malam tu gak aku gerak ke JB
umah mak mertua lak
cadang utk raya ngan mak mertua

sampai terus ajak mak mertua dinner kat luar
time makan, kat kedai tu ada la kolam ikan
dok galak main, si aryan pi baling kasut alyssa dlm kolam ikan
astaga, mana la nak cari kasut si alyssa gelap2 tu
penyudahnya alyssa balik berdukung ngan papa sebab kasut tinggal sebelah
dan aryan kena bebel ngan papa dlm keta
pandai ko peluk mama sebab takut papa marah ko kan
kasut pink yang tinggal kenangan
esoknya kuar ramai2 ngan mak mertua nak pi cari kasut baru alyssa
alyssa pinjam selipar gojes nenek
hahahaha besar sket la selipar nenek tu, tapi bleh la pakai kan
kasut baru alyssa
sendiri pilih ngan persetujuan aku
alyssa ni cerewet
kasut mesti nak bertumit
sebijik perangai aku
sejak aku sakit pinggang ni aje, kasut aku tak de yang bertumit tinggi dah
kalau tak.....sure bertumit kasut aku
budak ni cam biasa mengepau aje kerjanya
kali ni pau lori tanah
budget muka comel la tu
pastu mak mertua ajak tgk tanah dan umah dia kat masai
tanah agak luas, ada umah sebijik
terbiar dan tak pernah diduduki
mak mertua suh aku ngan pakwe fikir pe nak buat
hohohohoho insya Allah, ada modal, ada la projeknya nanti mak ye

malam raya tu mak mertua yang masak
menantu dia ni?
tak tlg langsung pun
sebab bila tanya mak mertua nak tolong apa
mak mertua jawab:
"tak de apa la nak tolong, mak tinggal tumis2 dan masak je, pi la rehat"
kihkihkih
lepas mak siap masak, dia terus ajak makan
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sedapppppppppppppppppp
di pagi raya
mak mertua wat korban
total lembu dikorbankan = 11 ekor
lembu mak, adalah lembu yang ke 11 
lembu paling last dikorbankan
caya tak caya 
inilah first time aku tgk aktiviti korban 
ajak anak2 skali
alhamdulillah derang cool aje, tak takut pun

inilah lembu mak
proses sebelum lembu disembelih, ditumbangkan, ikat kaki


lepas bacaan doa, lembu pun disembelih
tajam gila ko parang dia

lembu yang siap disembelih
first time tgk nih
baru tau camner tau
mak mertua kasi pose satu
sebelum2 tu, tgk lembu org lain yang dikorbankan



dekat ngan tempat korban
ada org jual lemang
sedap lemang dia
belikan utk adik aku dan adik ipar yang tunggu hari nak branak
singgah sat visit adik ipar dan adik aku kat umah dia
mak ayah tak de ni, aku la kena jaga adik2 kan
aryan gasak men batu seremban 
hahahahahhaha

lepas tu kami gerak ke labis di segamat
visit mak long dan pak long
adik bradik mak aku this year raya umah kakak sulong derang
sampai umah mak long dah jam 6 petang
hampeh, semua uncle dan auntie dah blah balik sebab takut jem

lepas maghrib, gerak balik KL
amik keputusan ikut jalan biasa
segamat-gemas-rembau-seremban-lekas hway
perghhhhh 4 jam sengah ok baru sampai bandar seri putra
sebab ada accident
hway jgn cite, lagi la teruk jem
sampai umah terus pengsan 
esok pagi, aira ngan aryan tak pi sekolah
aku gerak tak bangun2
seb bek sekolah tadika
alyssa sekolah agama belah pagi masih bercuti
petang aje dia sekolah
aku ngan pakwe?
terus sambung cuti sebab tak larat bangun nak pi kije!
wakkakakakakakakakakkakakakakakkakak

itulah cite raya aku sekeluarga
lenguh tak scroll mouse
wkakakakakkaakakaka
sekian, terima kaseyyyyyyyyyyyyyyyy

Comments

  1. Eh bagus kejiranan ko siap buat bbq nite hah…muah gak tu kalo satu umah collect 50…yg penting tali silaturahim bertambah erat kan…..gile rajin ko buat koslow…mesti sedap nieh….ye laa resepi terbaik katenye kan heheeheheheh….aku mmg suke coslow KR…terbaik ko..nandos pun kalah! Gile la wey seperiuk besar nak bakar tu….mmg meriah!

    Banyak betul pit stop ko rupenye nye….berumah2 hah ko singgah…dah alang2 sejalan kan….. tang kasut kene baling dlm kolam ikan tu aku gelak wey kahkahkah…tu kirenye tragedi raye aji tu akakakakaakakak…ade ajek peel budak2 ni kalo bergadoh kan….

    Bagus ko berani tgk…kalo aku berani tuberani la jugak tapi sure ade tutup2 mate sikit heheeheh tapi baik takyah tgk la aku ni…kang terdetik hati dok kesihan2…kang jatuh haram plak aku nak makan…aku lebih rela memilih tgu dirumah dpt daging free, masak2 dan makan akakakaakakakaka


    ReplyDelete
    Replies
    1. first time buat pun lieya makan2 ni
      meh la menuntut ilmu wat koleslaw ngan aku hehehehehehhe ......mmg byk ko nak bakar, end up ada gak bawak balik yang mentah hehehehheh
      mmg byk pit stop, itulah kalau aku balik johor, dah cam wakil rakyat kekdahnya
      ahah, mmg tragedi raya haji, aryan ni bukan leh jangka tau, tau la bebudak
      aku pun tak berani wei, tapi sebab nak educate anak terpaksa la jadi berani

      Delete
  2. Memang pnjg story tapi syok akak baca..kesian kasut tinggal kenangan

    ReplyDelete
  3. 1.Seronok dgn jiran-jiran kalau boleh sepakat berBBQ.
    2. Macamanalah adik boleh ambil kasut kakak dok baling ke kolam hihi... mesti menangis si kakak:)
    3. 11 ekor banyak korbannya tu
    4. Kakak bayangkan elly terus berjalan dan balik semula...letihnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. mmg seronok kan, walau jiran jarang jumpa, dapat jumpa cam ni, mmg meriah la
      2. ntah la kak, kalau dah berguran dan main, tak ingat dunia
      3. byk kak, tiap2 tahun gitulah, berekor2
      4. mmg letih, tu pasal next day tu tak pi kije sebab betul2 tak larat

      Delete
  4. boleh kakak dapat kasut baru,,mujur kasut kena buang dalam kolam tu..hahah

    ReplyDelete
  5. bestnye mak mertua sis...siap sporting cakap tak payah tolong masak...mcm2 aktiviti sis kan..saya memerap kat rumah mak je kat kampung..menternak lemak..keje makan je...hehe

    ReplyDelete
  6. Fuh...pnat scroll, tpimshok baca..cmne nk komen erk....

    Suka larr kejiranan...sgt best...meriah sket mnjelang rya...

    Smpat lg ngemas umah yong peng...

    Pndai ank dra plih ksut...

    Rya umah mertua...syoknye ada korban...

    Bab jem, mmg xbleh kta apa...rietta pown terkena kt png ptg rya...huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala ciannya dia penat scroll hehehehhe tq rietta abis gak baca entry ni ye
      alhamdulillah dpt kejiranan cam ni
      sempatttt rietta sebab byk habuk
      mak ayah tak de sini, raya umah mertua la kan
      jem tu mmg tak leh kata apa la kan, sebab perayaan kan, standard la tu mana2 kan

      Delete
  7. elly, bunga oren tu apa namanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure beb, yang pastinya bukan bunga taik ayam

      Delete
    2. aku rasa aku tahu. bunga zinnia!!!!

      ahaks.

      Delete

Post a Comment