Cerita rojak dtg lagi

kita layan another cycle of cerita rojak
cam biasa la kan
jgn malu2 tambah ye
rojak suda mariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

courier sampai dari madinah
ayah hantar
3 kotak
antaranya ada kurma, kismis
itu yang aku keluarkan
yang len2 aku nampak cam kain2, malas bongkar, aku seal balik
tunggu mak ayah balik ajelah nanti kasi bukak sama2


oh ya coklat dari madinah pun ada
gula2 hacks pun dicourier balik kihkihkih
dah selang beberapa minggu bungkusan air zam2 sampai dari mekah lak
alhamdulillah, semua aku dah anto balik kluang

abis dikerjakan cik siti
pintu utama abis digigit dan dikerjakan sampai jahanam
mmg byk la kerosakan harta benda kat umah tu
rasa nak nangis
skang dah leh tarik nafas lega, kurang gangguan tikus lepas aku kasi itu pest control dtg
ni antara tikus yang tewas
mati lepas termakan racun
jahanam bahasa melayu
hasil kerja aira kat q dees


kat umah dia guna utk main kereta parking2
pastu berebut ngan aryan
lepas berebut, gaduh plak
jiran india dekat ngan umah buat majlis meraikan kelahiran baby sulong
cam akikah la kalau kita org islam
belikan gaun comel nih

mama:  aryan, nak sket
aryan:  tak leh...pedas la
tetiba aku rasa nak sekel aryan
bangun pagi nak gi sekolah
dah la bangun berdukung bagai
dah mandi, dah isap susu, dah turun bawah nak pi sekolah
aku angkat brg2 masuk dlm keta
dibantainya tido
aktiviti hujung minggu kami
bukak kaunter wakaf utk surau sekolah agama alyssa
actually aku arrangekan tempat aje
presiden PIBG kitorang yang full time bukak table dan jaga
yelah, aku nak jaga full time komitmen tak leh
sapa nak jaga anak2 aku
pakwe lak tak de
so aku dtg kejap la jenguk2 presiden tersayang nih
biasanya alyssa yang akan ikut aku kemana2 sepenuh masa utk kerja2 kumpul dana utk pembinaan surau sekolah dia
alhamdulillah kutipan wakaf agak baik
tq utk semua penyumbang
program terakhir dari pibg utk tambah dana pibg
sambutan tak brapa menggalakkan
aku sedikit kecewa
sebab marketing tak brapa bagus
tak tau nak salahkan sapa
prof dr kamaruzaman ni best bercakap
syok dengar
makanya, insya Allah 9 Nov 2013 ni sekolah akan buat hari kantin + hari tanda tangan report card utk tambah dana PIBG
itulah aktiviti terakhir dari pibg, tapi aktiviti ni badan kebajikan guru yang banyak terlibat
sekali lagi aku tak dpt join, sebab opis buat family day
stresssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss


makan kat mamak warta, bangi
maggie 3.80
ayam 3.50 seketul
air 1.60
gila mahal
dah la megi aku mintak tak mo sayur....dibantainya 3.80
work station aku
selepas bercuti hampir 2 minggu
tak sampai sejam
dah mcm sarang tikus meja aku dibuatnya
nursery anak2 buat makan2
aku ngan murah hati sponsor candy buffet
member masa kat ITM yang set up bagai
aku order aje kat member tuh
kihkihkih
rezeki utk dikongsi sama2
for my lovely friend tq so much
walau aku order last minute, walau ko jauh nak dtg, ko tetap dtg
walau ko tak tau jalan, ko tetap sampai
walau laki ko call berulang2 kali sepanjang perjalanan, ko selamat pergi dan balik
pada satu petang
hujan lebat turun mencurah2
depan opis aku kat bandar baru bangi
banjir weiiiiiii
akibatnya aku stranded kat opis
sebab tak leh kuar
semua jln kuar banjir

dlm byk2 cite, sebenarnya aku lupa up cite tentang bday aryan
bday aryan selang 2 hari lepas bday aku
7/9/2013
ampunkan mama aryan, mama lupa up entry utk bday aryan yang ke 3 tahun
cake aku dpt complimentary dari Rennaissance Hotel KL
strawberry cake, penuh buah strawberry
masa ni kat umah mak aku
nampak strawberry yang penuh kat atas kek
kalau korang tgk, mmg tempting kan cake ni
tapi rasa dia sangat la tak sedap ok!
aku makan buah strawberry dia byk
cake dia aku makan sket hehehehehehehehehehhe
rasanya whole cake ni dia jual RM80.00
seb bek dpt complimentary kan
semoga anak mama diberikan kesihatan, umur yang panjang, kegembiraan, keberkatan dan menjadi anak yang soleh
mama sayang aryan sangat2
alyssa ngan aira .... mama pun sayang gak kat kakak berdua

baru2 ni balik umah mak mertua
aryan solat sama2 ngan papa
sebenarnya aku ada rakamkan moment2 tu
tapis sebab blackberry Q10 aku jahanam ntah nape, abis semua pic terkubur begitu sahaja
seb bek ada la sekeping pic ni aku up kat fb

lepas solat berjemaah ngan papa, aku tgk alyssa ngan aira gasak men game
aku pun cari la mana aryan
cari punya cari
dia ada dlm bilik nenek dia
duduk elok atas sejadah
pegang buku yassin
tapi mulutnya melagukan surah al fatihah
seriusly hati aku sangat tersentuh

bulan september baru2 ni aryan genap 3 tahun
at age 2 years 8 mths, aku anto aryan ke q dees sebab dia melalak nak sekolah cam aira
teacher benarkan aryan join
under early development programme
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii
dia tak masuk kelas dia
dia masuk kelas aira
kelas utk budak umur 5 tahun
dia tak kacau, dia wat hal dia
janji aira ada dengan dia

bulan ramadhan yang lepas, aku terkejut bila aryan baca niat puasa ramadhan dengan fasih
bukan itu aje
baru 6 bulan bersekolah, dia dah mampu hafal surah alfatihah, surah annas, surah al falak dan surah al ikhlas
mampu hafal doa sebelum makan, doa selepas makan, doa tido, doa naik kenderaan
aku bangga dengan perkembangan aryan
antara 3 org anak, aryan yang aku kira agak cepat perkembangannya
sukan tadika baru2 ni (nanti aku up entry)
aryan masuk tarian pom2
dia leh ikut step cikgu kat depan dengan baik
aku tak sangsi bab ni, sebab aryan agak suka menari dan menyanyi
paling aku kagum, dia leh masuk sukaneka dan ikut apa cikgu suruh dengan baik
dekat q dees, hanya aryan sorang berumur 3 tahun dan 3 org berumur 4 tahun
aryan la student paling kenit
hahahahahah berpampers dan berbotol susu lagi
tak sabar nak tunggu konsert tadika
ntah apa agaknya aryan buat nanti hahahahahahhahahha

kalau korang tanya apa amalan aku masa ngandungkan aryan
jawapan aku
sama je ngan amalan masa ngandungkan alyssa dan aira
dan rasanya sama aje amalan dengan majoriti org2 kat luar sana
cumanya setiap anak aku, aku ada eksperimen tersendiri
kalau alyssa, aku tak de wat eksperimen, sebab aku agak lambat dpt anak
jadi aku ikut betul2 apa doktor suruh makan, takut betul aku masa tuh nak lawan ckp doktor
kalau aira, aku hari2 minum soya
lahir mmg aira kulit putih melepak, tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kulit jenis tak tahan
senang dpt bekas duit syiling plak
aryan??????????????
aku amalkan makan kurma aje + slight soya
slight soya sebab aku tak nak anak lelaki aku terlalu putih hehehehehehhehehe
hari2 aku makan kurma
tak taulah apa kaitannya kan, tapi itulah beza amalan pemakanan masa mengandung yang membezakan outcome ketiga2 anak aku
mungkin ini rezeki, kurniaan, takdir dan yang seumpamanya dari Ilahi
yang pasti zuriat yang dikurniakanNya adalah amanah utk kita jaga

aku pun tak tau camner leh melalut panjang sampai sini
syok sangat menaip agaknya

hey come on, aku leh type tanpa tgk keyboard ok!
mau lawan menaip ngan aku?
ada brani?
kalau korang menang lawan ngan aku, aku bagi kurma sekotak!


Comments

  1. sejak bila maaf ada koma atas? (aku tak tahu nak eja phrostofi, aku cakap aje koma atas.)

    kau tau eja?

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. makan, tapi bila order megi aku tak suka ada sayur

      Delete
    2. biasanya sayur apa ada dalam megi tu?

      Delete
    3. sebab mamak suka letak kobis byk2, aku tak suka kobis sebab dia berlapis2
      sayur lain ok
      ohhhh lagi satu, sayur taugeh aku tak suka sebab derang kalau masak tak buang ekor dia
      kalau mak aku masak, aku makan sebab mak aku buang ekor taugeh tu

      Delete
    4. wah, telaten ye mak kau buang ekor taugeh tu.

      jap, ekor tu yang akar ia kan?

      Delete
    5. aku sejak kecik makan taugeh yang dibuang ekor
      wah kau pun pakai words telaten wkakakakakkakakak
      ekor tu akar dia la, aku rasa kalau masak ada ekor tu huduh la weiiiiiii tak selera nak makan

      Delete
    6. apa, ingat Johorean aje ke guna word tu? hahaha

      first time aku jumpa orang makan taugeh buang akar. aku pulak rasa huduh bila taugeh tu tak de ekor.

      dah tu family kau yg lain smp sekarang makan tak taugeh yang tak dibuang ekor?

      Delete
    7. kihkihkih
      eh first time ke.....hehehhee tu la kan, lain org lain preference dia
      family aku mmg jenis buang eko, tapi aku sorang je yang tak makan taugeh tak buang ekor, tapi kadang2 tu kalau org dah hidang, aku makan je, menghormati tuan umah kekdahnya.....jika diberi dan ada pilihan, aku pilihlah taugeh buang eko, tapi kalau rezeki aku hari itu dengan taugeh berekor, layan ajelah, tak mati pun kalau makan kihkihkih cuma sekadar mengada2 aje mata dan tekak aku nih

      Delete
    8. sedar, elemen mengada tu mmg selalu ada aje kan
      sebab kita ada selalu ada opportunity cost

      Delete
  3. Tak mo lawan type. Nak lawan congkak dgn ko. Amalan pemakanan sunnah mmg la terbaekk..! Happy for u, fren!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, lawan congkak la plak
      bleh2 lawan batu seremban pun bleh, apatah lagi ceper

      Delete
    2. elly, apa itu ceper?

      cepet aku tau la.

      Delete
    3. ala tutup botol tuh, tutup botol oren ke, kicap ke kumpul jadi 5 buat men, aku panggil ceper

      Delete
    4. Hihihi. Aku dah tak terer men tutup botol tu. Congkak & batu seremban bleh lagi..

      Delete
    5. wah ko pun main, best best, aku pun main gak...teng teng main tak?
      main lompat2 pakai getah cam lompat tinggi tu men tak? aku tgh nak beli getah buatkan utk anak aku men hehehehhehe

      Delete
  4. 1. Tengok barang-barang mak-ayah kirim terharu pulak kakak
    2. Birthday boy moga terus cemerlang sayang
    3. Perkembangan anak-anak memang tak sama. Tapi kalau ikut saikoloji anak-anak kalau budak lelaki macam usia Aryan ini dah bijak insya-allah memang bijaklah sampai besar, sebab IQ budak lelaki biasa lebih rendah berbanding budak perempuan. Syukurlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg terharu kak, ingat dia kat kami ni ar
      tq byk kak...amin, semoga menjadi anak2 yang berjaya.

      Delete
  5. part bengang dgn mamak cas megi kosong mahal sy pun sama! ank sy mkn yg semata kosong pun dia cas sama harga eh ehh sabau jelaa.

    ReplyDelete
  6. aryan budak yg cerdas! elly sgt kreatif sbb tu anak2 pun mcm elly.

    ReplyDelete
  7. Fuh...xtaw nk komen mna dlu...

    Cekelat?sukanya....pbah sekali org blk umrah ksi...

    Chantek hsil karya aira...

    Banjir?kt cni piwn....cuma smpai depan rmah jerr....nseb baek...

    Semua benda mhal skank nie...

    Nmpak tempting...rupa indah...tpi xsedap....

    Bertuah elly ada ank ank yg cerdas...tpi snarnya, ank ank lbih bertuah ada ibu mcm elly...

    Rietta lebih hebat, rietta taip xtgk skrin....sebab tgk keyboard....hehehe...lmbab sket bab mnaip nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, pastu tak semak typo. saya nak baca pun terkial-kial. hahaha.

      btw, piwn tu apa?

      Delete
  8. Tikus suka makan pintu,baru den tahu...hahaha

    Aryan menari pompom?hahahaha...letak la gambar wehhh...

    Hahahaha..hacks pun pos kaaa?

    ReplyDelete
  9. yippiiii....
    nama aku kat sini. TQ beb, tak kesah last minute pun. ni le namanya cabaran

    ReplyDelete

Post a Comment