Langkawi 2013: Kilim Geoforest Park

utk trip ke langkawi kali ni
inilah entry paling mencabar utk aku up
sebab gambar sangat byk
dan semua aku nak kasi letak
sukati la kan

perjalanan selama 4 jam ++
confirm la gambar byk kan....dah 4 jam ++ kekdahnya
aku amik boat utk kami sekeluarga sahaja, so tak yah share2 bot ngan org len hehehehehe
harga RM300.00 utk package nih
naik dari jeti belakang galeria perdana

ada gak dr singa recommend
aku call org yang dia recommend
eksen la plak
nak RM250 utk 2 jam ++ perjalanan boat
tawar bagai nak rak tak mo lak
dah la tak de mandi kat private beach
jeles ngan dr singa sebab tak dpt price cam dia dpt
so terus choose yang member aku bagi contact
katanya staff hotel dia yang bagi, recommend aku amik kat pakcik ni
contact no: 0194426882 pakcik abu nama dia


sampai sini dlm keadaan hujan baru lepas berhenti
byk boat2 yang dipakir
tadaaaaaaa
memandangkan aktiviti byk melibatkan air, makanya kami siap2 pakai swimming suit aje
senang cite
mula2 nak terus ke gua kelawar, tapi boat traffic agak sesak
makanya patah balik dan amik keputusan pi area lain dulu




jgn pelik
gambar mmg banyak sebab aku sukakan keindahan alam semulajadi

hutan paya bakau


batuan yang unik

ikan sangkar
 
bot2 persendirian parking kat sini lebih murah berbanding parking kat area telaga harbour
restoran, boleh brenti makan


tak tau leh brenti makan
kitorang dah makan before nek bot
rugi laaaaaaaaaaa
brenti tgk mcm2 jenis ikan yang dibela
ni gambar camner nak bagi ikan  pari makan
cool aje budak pompuan tu bagi makan kat ikan pari
tgn dia masuk dlm mulut ikan pari

nampak tak langit
trip kitorang dlm keadaan cuaca tak brapa cun
mendung dan hujan sekali sekala
gamat dan tapak sulaiman

sempat la minum dan makan sotong goreng tepung kat restaurant nih
dah2 jom nek bot semula





ni lah pakcik yang bawak boat kami tuh
aku deal direct ngan dia
ni kawan la recommend
tq so much pakcik
tengok alyssa bawak boat
pastu aryan lak bawak boat
muka aryan ngan pakcik ni dah sama la
anak aku 3 org ni semua lepak ngan pakcik ni
pakcik ni layan anak2 aku mcm cucu dia sendiri tau
best aku ngan pakwe leh santai2 menikmati pemandangan



menghampiri gua buaya
dulu ada buaya dlm gua nih
skang dah tak de lagi
itulah asalnya dinamakan gua buaya

batuan dlm gua






okay dah keluar dari gua buaya

akar yang membantu mengurangkan proses hakisan

kasi pose sket




okay
nampak tak tengah2 tu
laluan kecil tu
dulu tak leh lalu tau
pastu derang pecahkan batuan tu
sampai ada laluan
so skang bleh la lalu

pakcik ni brentikan boat
suh kitorang pose puas2








masih berminat pada batuan







tiga2 ulat nangka dah melekat ngan atuk angkat derang 







3 ulat nangka suh atok bwk boat laju2
terjerit2 kesukaan
yang best tu atok layankan aje budak2 nih

langit dah mendung
sangat2 mendung
tgk helang
tapi helang may be dah kenyang
hahahahhaha
ada la beberapa ekor
gelapnya awan


ni kalau dpt zoom extra sure cun

aku suka gila pic ni
rasa aira cute gila ngan papa




















mendung gila ok
langit dah itam
atok suh aryan bwk boat ke sana








melalui lautan andaman
tiba2 pakcik brenti
dibalingnya roti
muncul ikan2 nih
perghhhhhhhhhhhhhhhhh
pakcik kata sorry lupa bawak sauk plak
kalau tak leh sauk




hujan turun pas tu dengan lebat 
bayangkan naik boat dengan hujan yang maha lebat
pastu air hujan kena kat badan ko
sakit ok!
camera bagai kena simpan
nasib baik pakcik ada plastik extra utk balut beg camera
abis basah kitorang semua
first time naik boat kena hujan
best gak hahahahahhaha
pastu pakcik brenti kat satu area
utk kitorang mandi manda secara private selama sejam
kitorang aje ada kat situ
area gua cherita





aira gasak men pasir


gua cherita tu kita leh masuk
ada tangga utk masuk
tapi aku tak masuk
sebab tak de sapa nak temankan aku
stalagtait dan stalagmait


aku suka pic ni
sgt awesome aku rasa
































dah puas mandi 
jom balik
aryan bawak bot lagi


sampai di mercu tanda


dah jom patah balik



nampak tak batu tu
mcm muka org
kepala idong mulut
kapal yang bleh tgk sunset
siap makan2
mandi laut dlm jaring yang disediakan
aku google package
RM200++ per adult
arhhhhhh mahal lak rasanya
tak pelah tak dpt naik
dpt tgk jadi le
dah sampai jeti balik



jom turun tgk gua kelawar lak
boleh sewa torch light singgit je satu















tq la byk2 scroll entry ni dengan sabar 
gambar maha banyak
aku mmg saja letak sebab nak abadikan semua hasil jamuan mata aku

review:
  1. actually nak amik package boat ni, byk port kita leh naik, pilih ajelah nak dari mana.....dan harga package pun berbeza2, tgk la brapa jam korang amik, dengan sapa, dan camner korang deal....mcm aku, ni member aku recommend.......biasa dia amik RM350, tapi sebab aku ni kawan, dia bagi la harga RM300 aje ..... kihkihkih.....sebaiknya call dulu sehari sebelum korang nak naik boat, so bleh book time bagai kan
  2. sapa2 nak buat package ni, better spare 1 hari utk aktiviti nih.....jgn satukan aktiviti nih dengan aktiviti korang yang len
  3. jgn risau kalau tak sempat makan before naik bot, korang leh brenti makan nanti kat restoran sangkar nanti....tak de hal, seafood fresh ok!
  4. sila pastikan pemandu boat korang best...maksudnya informative, sporting, berfikiran terbuka dan suka layan borak kalau korang spesies kaki borak cam aku sekeluarga....kalau pemandu boat korang best, mmg best la trip korang....dan kalau pemandu boat korang tu best dan layan korang best cam yang aku dpt nih, jgn la lupa kasi tips sket....dah dia tak berkira, kita pun tak yah la nak berkira sangat ngan dia kan
  5. pakai pakaian yang sesuai kalau korang nak kepuasan maksima dan bergembira ngan package nih....bawak la peralatan extra ada faedahnya....cam aku ada package mandi manda kan, bawak la alatan men pasir, baru la enjoy berganda kekdahnya
  6. tak salah nak bawak makanan dan minuman sendiri, leh makan sepanjang perjalanan cam aku buat hehehehehehehehehhe
  7. pastikan langkah2 keselamatan diamalkan sepanjang package ni berjalan, safety first ye
  8. kalau nak suh pemandu boat tu brenti utk korang capture gambar, sila ckp aje, derang bleh aje brenti when and where as we wish
  9. communication dengan pemandu boat sangatlah penting, sebab byk perkongsian ilmu berjalan sepanjang perjalanan ok! so sila manafaatkan peluang yang ada ini
  10. sila bawak duit extra masa nek boat nih, mmg la tak de shopping mall tengah lautan ni, tapi ada kedai makan .... bleh spend kat situ hahahahhahahahah
  11. dan abis trip turun boat, barulah korang pi mandi tukar baju bagai before masuk keta....ada tandas dan surau yang selesa utk tukar baju ye
so personal opinion aku, kalau korang tak pernah pi trip cam ni, try la
sure tak nyesal!


Comments

  1. sah..
    pak abu[ abu kan nama dia..? aku malas nak skrol balik naik atas.. 2 km !!!] lagi best dari abang man hari tu ..

    aku tak jumpa batu macam muka orang hari tu..
    bukit king kong ado..

    rentung tak ko??!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...nampak macam rentung sikit..tapi takpa, bertambah sexy kalau rentung..wakakakaka....jgn marah naaaa hakak ellyyyyyyyyyyyyyy

      Delete
    2. ahah pak abu nama dia, dan aku sendiri rasa mmg best
      bukit king kong aku tak jumpa hehehhehhehe
      rentung? sket je, tak la rentung sangat sebab masa aku nek bot ni cuaca panas sat je, pastu ujan, lagipun aku pakai topi gojes dikebanyakan masa hehehehhehe

      Delete
    3. confirm la rentung sket weiiiii, 5 hari 4 malam den bantai jalan kat sana
      setakat ko, tak de masa aku nak marah la

      Delete
  2. Ala-ala journey on the sea kakak terasa seronoknya pulak walau sekadar melihat dan membaca. Anak-anak nampak happy betul:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak, anak2 mmg happy dpt naik bot ni

      Delete
  3. Bestnyakan...walapun akak ni org Pelris Langkawi pun tak lepas lagi dik...ahahaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni leh pertimbangkan utk pi langkawi kan kak

      Delete
  4. Seronoknya dapat mandi manda kat private beach. Psst : akak suka giler tengok gambar Alyssa kat sini. So pretty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kak, kita sekeluarga je mandi
      tq kak, alyssa mmg sedikit fotogenik

      Delete
  5. ikan pasri ada nama hussin hassan dan timah ke tak silaplah...hehehe

    ReplyDelete
  6. tengok gmbar2 dalam mendamaikan je.. rs bila lah dpt bercuti macam ni.. maybe pas bersalin nanti.

    thanks for sharing, ini pertama kali menyinggah ke sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq .... semoga selamat dan dipermudahkan proses bersalin ye
      tq singgah sini, nanti saya visit blog kamu ye

      Delete
  7. banyak giler gambar tapi puas hati tgk...dulu masa pi langkawi tak sempat jejak sini pun....huhu...

    ReplyDelete
  8. bestnye elly....rietta blom pernah pergi trip cmne...yangn 4 pulau tu biasa lerr....nie yang buat rietta makin nak ke langkawi nie...hehehe...tpi cuti xde....huhuhu....

    xpe letak gmbo bebanyak...puas rietta tgk...semua pown chantek chantek...

    tpi tuan blog makin gojes....makin comel...makin nmpak muda larr skank nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada cuti, boleh la plan ke langkawi rietta
      tq scroll sampai bawah tgk semua pic
      alaaaaa tuan blog ni dah tua dah rietta heheheheh tq puji2an itu, semuanya atas kurniaan Ilahi

      Delete
  9. Mmg terbaik la entry ekau ni kak..Informative! Den akan rujuk entry ni soon ( ada rejki ke sini )...

    - muka anak sulung ekau kak, mmg sejibik macam ekau !

    - kalau boleh sauk ikan kat laut andaman tu, den nak bawak balik rumah...nak bela dlm aquarium..cantik wooooo..hahahaha

    - kat private beach tu, boleh mandi naked tak? wakakakakakakakaka

    - untung laaaaaa ulat nangka 3 ketoi tu..dpt atok sporting :P

    - makan kat restoren terapung tu rega dia reasonable tak? kena mahal gile?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq jadikan entry den ni rujukan ko ye dik oiiiiii
      ramai org kata anak sulong aku sebijik muka aku hehehehehehhe
      kat private tu boleh aje mandi naked....pak abu tu masa kitorang mandi, dia tido dlm boat, dia pun kalau ko naked, tak lalu ar nak tgk hahahahhahahahahha
      mmg rezekit ulat nangka 3 ketol tu dpt atuk sebaik dan sporting camtu, disuruh bawak bot laju2 atuk layan, disuruh brenti atuk layan hahahhahahah
      makan kat restoran terapung tu harga den tak sure, sebab den makan sotong goreng tepung, fries ngan air jek, masa pakwe bayar tu tak la mahal mana, harga biasa la

      Delete
  10. puas tgk pic awk nih
    terasa mcm kite pun ikut naik bot tu sekali.
    kagumnya tgk batu rupa muka tu..tskk scary kalau malam2 kan..dia celik mata ohhh scary!

    kemain comel ank2 awk posing2
    awk pun nampak muda remaja ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mamy!
      nanti ada masa mamy lak naik bot camtu dan kita lak baca cite mamy ok! wah mamy skang dah duk PD kan, sure seronok!
      anak2 tgh ada mood posing, layankan aje mamy weiiiiiii
      saya ni tak la muda sangat, dah tua gak mamy

      Delete
  11. unik pemandangan alam semulajadi... restoran kt atas hrga dia ok x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya makan sotong goreng tepung aje, sebab dah makan before naik bot, setakat sotong goreng tepung tu pada saya ok aje harganya!

      Delete
  12. Assalamualaikum. Mintak maaf tuan blog. Nak tumpang iklan.
    Bagi bakal - bakal pelancong Pulau Langkawi yang ingin menjalankan salah satu aktiviti wajib di Pulau Langkawi iaitu Mangrove Tour di Kilim Geoforest park. Saya ingin menjemput anda ke http://thelangkawians.blogspot.com/?m=1 untuk info lanjut mengenai pakej dan harga. Boleh jugak terus whatsapp 0134298299. Terima kasih :)

    ReplyDelete

Post a Comment