Hari Kantin dan Hari Tandatangan Report Card 2013 SRA Bandar Seri Putra

9/11/2013
sek agama alyssa buat hari kantin skali ngan hari tanda tangan report card
aku dah tau few weeks before sebab program ni dibincang dlm meeting PIBG
semua hasil jualan dari hari kantin adalah utk menambah dana PIBG

a week before the programme
every student akan dpt surat
masing2 kena bwk sumbangan bahan mentah ke sekolah
ada senarai yang pihak sekolah dah tetapkan
ada yang kena bwk air mineral
ada yang kena bwk bawang besar, milo, gula, tepung, susu pekat, mee hoon, kordial, fries, hot dog, nugget etc
mcm2 jenis bahan mentah disenaraikan utk setiap kelas
as for alyssa dia kena bwk sekilo bawang besar dan sebotol air mineral

on that day, schedule aku pack
aku tak mampu bantu pihak sekolah secara keseluruhan
sebab aryan chicken pox, maka hanya aku je pi sekolah
pakwe jaga aryan kat umah
tengahari ada wedding anak staff lak
pastu kul 3 ptg check in utk family day opis lak

so bantu mana yang patut
aku memilih utk bantu kat kaunter wakaf jubin dan wakaf surau
replace presiden PIBG aku yang sibuk dok jaga traffic

sekolah sangat meriah
ramai betul parents yang dtg
zaman skang ni parents ramai yang prihatin ttg anak2 derang
parents byk yang menyokong proses pembelajaran anak masing2

jom layan pe ada utk hari kantin

tadi aku ada mention kan pasal sumbangan bahan mentah dari setiap pelajar utk sekolah kan
bahan mentah tu
part of it digunakan utk memasak menu2 yang dijual digerai2
part of it dijual secara mentah dan rendah dari harga pasaran
aku sendiri borong susu pekat dan kordial hehehehehhehehe

ramai2 tu sebab nak bayar
nampak air mineral tu
yang botol kecik 50 sen aje, botol besar singgit je
murah kan dari harga pasaran!
nampak tak?
milo, tin laici
dan bawang2 yang ditelah siap di pack utk dijual
sos, kicap, minyak masak, gula, tepung
susu pekat aku beli RM2.20 setin hehehehhehe yang ada clip tau!
jom layan kat area luar lak
gerai2 jualan makanan
sumber bahan mentah utk memasak majoriti adalah sumbangan dari setiap pelajar

ramai betul pembeli
aku sendiri nak beli burger tak dpt2 utk sarapan
penyudahnya aku tak sarapan
ramai sukarelawan
pelajar2 sekolah
penduduk sekitar
selain dari ustaz dan ustazah

 
haaaaaaaaaa goreng......jgn tak goreng!




ada gak jualan buah2an
kelapa muda, nenas, jambu, tembikai
buah2an ni semua sponsor 
lupa lak aku pertubuhan mana yang sponsor
segar dari ladang

ubi kayu pun ada ok!

aku melepak kat sini
jaga kaunter wakaf jubin dan wakaf surau
ni AJK PIBG gak
En Basy
dia jaga kaunter untuk parents yang belom jelaskan yuran PIBG
sambil jual pewangi keta
aku lepak ngan dia ajelah kat sini
alhamdulillah ramai betul yang memberikan sumbangan untuk wakaf
dlm pada dok jaga kaunter wakaf surau dan wakaf jubin
sat2 alyssa pau aku RM1.50
hampir 5 kali
rupanya dia gasak men giant balloon


hahahha padan muka belon ko pecah

belon ni pecah kena telefon aku
bertuah punya anak
ni gambar paling aku suka
aku upload kat fb aku
tup2 gambar ni dishare kat wall fb sekolah
dengan caption:
Mari vote gambar ini dengan 'like'.
Antara gambar yang paling menarik semasa Hari Kantin tadi.
 

see ramai yang minat main giant balloon ni
aku sendiri pun suka main


harga runtuh utk tshirt sekolah
i love sra
ni plak jualan bundle
murah2 aje
aku anto 4 beg besar baju utk dijual


basically caya tak cayalah
net profit utk jualan hari kantin menghampiri RM12k
alhamdulillah cukup banyak utk menambah dana PIBG
dana PIBG ini pun utk support aktiviti anak2 kat sekolah
apa ada hal kan

aku cukup seronok ngan hari kantin ni
nampak kerjasama yang erat antara ibu bapa dan pihak sekolah
tq byk2 utk ustaz dan ustazah yang bekerja keras selama seminggu
bayangkan:
darjah 1 -3 amik report card dari jam 8 pagi - 10.30 pagi, jadi guru2 yang ajar darjah 4 - 6 bertugas kat gerai
pastu darjah 4 - 6 amik report card dari jam 10.30 pagi - 12.30 tengahari, guru2 yang ajar darjah 1 - 3 plak bertugas kat gerai

tq jugak utk rakan2 PIBG, sorry la tak dpt bantu korang sampai abis programme

apa result final exam alyssa?
nanti aku share kat entry lain ye!

Comments

  1. Seumur hidup den sekolah dulu, tak pernah ada Hari Kantin ni...hahaha..

    Meriah bangat event ni..
    Bawang pun ada jual...hahaha..

    Credit to the Ustaz & Ustazah yang gigih...;)

    ReplyDelete
  2. i like.... ada bawang besar lebih??.... nak 2 paket

    ReplyDelete
  3. Wah, tak pernah lagi jumpa hari kantin yang semeriah ini. Bagusnyaaaaa.

    ReplyDelete
  4. meriah gile wey....ko pun org kuat pibg rupenye....bagus2...walau anak tak sihat, ade komitmen lain tapi ko tetap usaha join jugak....bagus betul.....

    aku ni jek malap2 bab2 pibg sekolah...lepas ni aku kene rajinkan diri le mcm ko beb....

    ReplyDelete
  5. sibb baik aku tak duduk area kau..
    dan anak bersekolah kat situ..
    aku malllassssss....

    ReplyDelete
  6. kenapa report card? kenapa tak teruskan aje kad laporan? haha

    hari kantin sekolah aku dulu mesti ada rumah hantu. sales dalam satu hari boleh dapat dalam RM5K. kupon dah habis, depa bantai pakai duit betul. hehe

    ReplyDelete
  7. Meriahnye....elly mmg aktifkan...sronok tgk allyssa men bueh sabun tu...teringat zaman kecik kecik dlu...

    ReplyDelete

Post a Comment