entri ngelat lagi skali sebab entry yang patut publish tak siap2 lagi

 aryan pagi tadi
lepas mandi pakai baju, dibantainya tido kat sofa
aku pakaikan stokin dengan keadaan dia tido
dukung dudukkan atas meja
makan ubat batuk
pakaikan kasut, iring masuk keta
itu cerita pagi ni

ini lak cerita malam tadi
 aku check beg sekolah dia
macam2 ada weiiii, kang aku kuarkan dia fire aku lak

so aku amik buku dan ajak dia ulangkaji apa dia blajar kat sekolah
teacher kata aryan dlm kelas sangat focus

macam tak caya je
sebab kat umah, pemalas ya amat
banyak betul songel dia

baca buku ni
dia baca ngan lancar
bagus
 sambung page ni lak
baca dengan lancar juga
 tiba muka surat ni
aku ckp la:
"haaa cepat baca ni apa plak dia tulis"
korang tau aryan jawab pe?
"ini pun tak tau la mama ni, ini mata la....mama baca la sendiri"
sambil dia terus bangun dan main mainan dia
hampeh punya budak
kat umah sangattttttttttttt tak focus
suh baca buku
disuruhnya aku baca sendiri
suh tulis
dikatanya aku sibuk
pening kepala
seb bek ko belom 4 tahun tau aryan
kalau tak selamat mama ko kerjakan

di hari yang lain
aku marah dia sebab dia tarik handbrake masa aku drive
muka sentap terus
pastu diam2 aku dengar dia ngomel
"itupun nak marah...banyak ko songel"
aku lak sentap ok!
tak tau antara nak marah atau nak gelak dengar ngomelan dia

di satu malam yang lain
dia nak susu
dia kuar bilik, turun tangga
kebetulan adik bungsu perempuan aku tengah tengok tv
aryan: cacu comellllllllllll tolong buatkan susu wakakkakakakaka
cacu:  amboi bodek nampak nak suh cacu buat susu
cacu yang comel tu pun buatkanla susu
susu siap
cacu:  aryan, nah susu dah siap
aryan pun ambik susu dari cacu sambil berkata:
"cacu busukkkkkkkkkkkkk"
wakakkakakakakakkaka

beberapa hari yang lepas
aryan nak bawak psp pi sekolah
aku tak bagi
biasanya aku bagi dia bawak
sebelum turun kat sekolah dia kena letak psp dlm keta
tapi tengah aku sibuk2 angkat barang dlm keta
aku tgk dia kunci pintu grill umah
tak bagi adik perempuan aku kuar

aku suh dia masuk keta
adik aku bisik kat aku:
"aryan bwk psp dlm beg dia
pastu dia kunci pintu grill umah, sebab tak bagi aku kuar, pastu sound jgn ckp kat mama dia bwk psp"
for sure la kantoi aryan, ko tak off psp tu, bunyi psp tu mama bleh dengar ok!

aku:  aryan, mana psp, simpan dlm keta, nanti mama balik kerja sambung main
aryan:  mana ada aryan bwk psp
aku:  tak de ke, mama tgk mcm ada je dlm beg tu
aryan:  tak de la, mana ada
aku:  meh mama check beg tu
aryan:  tak payah la check, tak de psp

aku guna kuasa veto check beg dia
sekali seluk je, jumpa psp

muka sentap dan bengang je
pastu aku dengar dia ngomel lagi
"itu pun tak boleh, semua tak boleh"
wkakakakakakakakakkaka

selalu kalau aku tegur2 dia dia akan ckp
"ada aryan kesah"

haaaaaaaaaaaaaaaa sekarang mama ko lak ckp
"ada mama kesah"
wakakakakkakakakkaka


wakakakkakakkaa
ada mama kesah ko nangis melalak bagai nak rak
bagus gak nangis tuh
lebih sket oksigen ko dapat!

Comments

  1. mesti ngikut pe'el kau masa kecik dulu!

    ReplyDelete
  2. tak nangis pun oksigen masuk sendiri dari celah gigi

    ReplyDelete
  3. aiyoyoyo manje sgt ini budak heheheeheh.... mmg berhantu die main psp kan....seb baik belaja kat sekolah fokus...

    biase la tu beb, budak ni depan kite tunjuk byk songeh...lagi2 time belajar...tapi kat sekolah die fokus dan behave...bagus aryan...moga jadi anak yg bijak dan soleh okey.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini sama pesen ngan dayyan
      manja ya amat

      Delete
  4. Pandai macam kakak2nya juga. Ikut mak dia lah tu kan...heheheheheh (bagi kredit skeettt).

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. biasalah budak2 dan alasan mana leh berpisah

      Delete
  6. Otak dia tapi cepat bertindak-balas Elly.
    Dia malas nak baca sebab dah tahu suruh mama baca sendiri.
    Dia tutup grill sebab nak rahsia bawa psp
    Dia nangis jalan terakhir nak manjalah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah blur tak tau nak react, nangis ajelah kan kak

      Delete
  7. Panjaaaaaang akai diaaa...! Heheh

    ReplyDelete
  8. Aryan aryan....cerdik budaknye....pling tak tahan, dia soh baca sndiri...ekekeke....sronok dgn keletah anak anak bijak cam tu...

    ReplyDelete
  9. aryan dah kenal abjad yer kak..belum 4 tahun dah pandai baca....Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenal sangat tu belom, dia identify sukukata dan words

      Delete
  10. halalalallaaaaaa siannya tengok diaaa.. mama dia bule lagi snap gambo eh ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. moment tu zila
      hahahha
      biasalah mama dia pun lebih kurang sengal gak

      Delete

Post a Comment