Indonesia: Jakarta - Part 5

ke bandung tak sah kalau tak ke factory outlet dia yang bertambun sana sini
dibandung ini aku betul2 dpy faham frasa "shop till u drop"
mmg betul2 aku shop till drop
gila ar
kalau korang tak caya sila cuba dtg bandung

kami ke pasar baru
jom tengok pe ada otw ke pasar baru





parking di tingkat atas
kalau korang nak main terjah aje terus berjalan ikut kaki korang boleh gak
tapi kalau korang nak pembantu masa korang berjalan2
bleh dptkan pembantu
dia akan recommend kedai mana ko nak pi (mestilah dia akan bwk ke kedai yang dia akan dpt komisyen muahahhahah)
kebaikan ada pembantu ni, ko sebut je nak cari apa, dia akan bawak ko pi kedai yang jual tu
pasar baru ni amatlah besar, amatlah padat dan ramai org
kalau nak tawaf semua skali, sehari mmg tak sempat
plus ko akan dpt sakit kaki yang maha teruk
dan agak confusing juga 
masuk sini kuar sana begitulah situasinya, jadi ko kena ada ingatan yang agak kuat mana ko masuk keluar ye
lagi satu kalau ada pembantu ni
ko shopping, dia akan bwk semua barang ko
so ko bleh jalan lenggang kangkung
tapi...
ada tapinya...
kenalah bayar upah
manalah ada benda free kan

ok kedai pertama kami pi
kedai telekung
saja tengok aje
aku tak nak beli telekung dah
member aku je kirim 2 helai
kemudian kami terus ke aras brapa tah
kedai kain
ini kedai kain pertama yang kami pi
percaya tak, hampir 4 jam kami kat sini






baju raya aku tahun ni
2 tone






mabuk kain ok!
betapa speselnya layanan yang kami terima
sambil pilih kain
dia hidang kacang ni
kacang bandung nama dia
ada cup cake gak
caya tak yang kami dihidangkan dengan makanan skali
sambil tengok kain sambil makan
siap tanya apa kami nak makan
sebenarnya perut kenyang lagi sebab melantak breakfast kat hotel dah
tapi tak baik plak tolak ajakan tuan kedai
makanya nasi timbel, bakso dan jugak maggie goreng 
air aku rasa dah 3 gelas - air mineral, fresh orange dan teh tarik
gila betullah layanan derang ni
patut la aku tengok ramai betul customer dia
pakwe siap hisap rokok lagi
tokey kedai ni tak takut agaknya kain dia terbakar
kasi zoom sket apa kami bedal

 sambal kebabom sedap
nampak tak?
ni pun rakyat malaysia gak nih
golongan dato' dan datin
sakan shopping anak nak kawin
kedai ni penuh ngan rakyat malaysia 
semua gasak borong kain sambil makan minum
lepas mabuk kain
duit ranap berjuta2 gak
jom jenjalan cari telekung yang kawan aku kirim

beli dari susi
siang jual telekung
malam jadi awwwwwwwwwwwww
kahkahkah
siap ajak kami karoke dangdut dut lagi

kain sulam2 plak


mcm2 ada kat pasar baru ni
yang penting bijak menawar
kalau gunakan khidmat pembantu
ko leh brenti je mana2 kedai ko nak pi
lebih baik sebab lebih murah
kalau beli kat kedai yang dia bawak
mahal la sket sebab nak cover commission dia kan

dah letih
duit dah ranap
jom

ke factory outlet plak
kita jalan sampai kaki sakit
mcm2 ragam rakyat indonesia




antara factory outlet yang ada
sepanjang jalan kat sini adalah factory outlet
gila banyak dan best2
harga agak murah
pilihan byk
design mcm2
fesyen up to date






sebelum memulakan exercise kaki
nak try aiskrim durian
byk aku tgk org jual
cam best je

mmg sedap!
ice cream
letak sebijik durian fresh
dan coklat syrup
makan dulu ar
wakkakakakakaka


roti canai  + cheese + ice cream + choc syrup = kebabom 
pisang cheese

amik ko
2 jenis pisang cheese dari 2 kedai yang berlainan
dah kenyang
jom jalan














habis ukur jalan di area factory outlet ni bila outlet mula nak tutup
perghhhhhhhhhhhhh
kaki tak yah ckp la
mmg rabak la otot2 dan urat2
masa tu baru rasa penat dan lapar

tips:
  1. mai awal, sebab byk gila factory outlet kat sini
  2. pakai pakaian yang sesuai, dan kasut yang selesa, sebab ko akan guna kaki ko secara maksimum
  3. pilihan mmg variety, sesetengah brg sama je harga kat malaysia, cumanya kat sini fesyen baju mmg up to date, dan sangat variety
  4. makan senang, facility tandas dll juga senang, tak de masalah ye
  5. pastikan bawak duit yang mencukupi sebab poket bakal rabak tahap dewa wakakkakakaka
jumpa di next entry ye
sebab lepas kaki dan poket rabak di pasar baru dan factory outlet ni
kami singgah makan kfc dan terus balik hotel pengsan tak sedar diri












































Comments

  1. cayalah. nak pegi sana la utk wedding anak nanti

    bila?.... mungkin 10 tahun lagi la sebab along baru form 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi kak ton kemain planning ko ye
      vietnam dan thailand pun not bad kak ton ye

      Delete
    2. kak ton, nak ikut.

      bakal besan kan?
      kena la ikut.

      Delete
    3. nak kata bakal menantu kang 48x pengsan karang.

      Delete
  2. Akak takuttt nak ke situ. Takut drop dead shopping dikkk. Stranded plak akak kat situ kang...hehehehehe. (Tp dlm hati berdoa2 la moga dapat gak shopping kat situ satu hari nanti)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, mmg kena set mind dulu apa nak beli, apa yang bleh tgk je dan apa yang sekadar survey
      if not mmg ranap kak
      few times dah ke indonesia, skang kalau jalan2 pun tak de effect dah...its more towards window shopping aje....sebab tak tau nak beli apa dah

      Delete
  3. kak, memang banyak kedai yang jual kain baju pengantin yer kak..ema nak bgtahu mak ema..selalu dia pergi membeli di jakarta jer...ingat nak bgtahu biar dia pergi bandung pula.

    ReplyDelete

Post a Comment