Kota Kinabalu Sabah - Part 12

ok sambungan dari Part 11 aritu
jom kita ke rumah murut plak

kalau pi umah kaum murut, nak masuk tu, tangan jgn letak dlm poket atau simpan dlm beg ke dll
sebab tak menghormati tuan rumah
seolah2 korang simpan tgn dlm poket, ada senjata dlm poket
ingat tu
hahahha tourist barisan depan tak agak2 angkat tangan gaya camtu

masa nak masuk umah murut ni mamat2 ganteng ni wat terkejut tetiba muncul
terkejut ok!

nampak nenek tua berpakaian serba hitam ni
dia kibas2 setiap org yang masuk sini
anak2 aku panggil dia "nenek gayung"
wakakkakakakakkaka
gelak semua org
so inilah rumah murut

sebelum masuk rumah, jom belajar menyumpit
steady ar aryan
 
dah abis duty gini ar derang
lepak2 hehehehehhe

uniknya rumah ni
tengah2 rumah
ada benda alah ni
bestttttttttttt ooooo
di ruang tengah plak bahagian atas ada benda alah ni
selalunya pahlawan  yang balik berperang dll
yang mana dpt reward
reward dia akan di gantung di atas begini
dah pahlawan tersebut akan melompat untuk mendapatkan reward dia
tak sempat amik gambar derang lompat
cepat laju sangat
tapi i tell u
tinggi tau nak capai benda alah ni
dan memerlukan kekuatan fizikal nak lompat
nampak tu tengkorak sana sini
korang tau tak ruang tengah tu utk apa?
untuk menari ok
best ooooooo
dia bergerak2 lantai tu
mcm ada spring
menyanyi sambil menari
gila best
siap mintak lagi satu round hahahhahaha
alyssa ngan aryan pun gasak sama joget

dah abis menari
jom tgk rupa rumah ni dari dalam




haaa ada wat inai
jommmmmmmmmm

aku pun nak la






aryan pun sama hahahhaha


jom tengok kawasan persekitaran rumah



so itulah rumah terakhir dlm lawatan kami
pasni kita layan show plak ye
ada disediakan air minum sementara tunggu show
ok show dah mula
aryan tido sepanjang show ni berlangsung
muzik kuat bagai nak rak bleh dibantainya tido
agaknya penat berjalan dlm cultural village ni sambil beraktiviti



haaaaaa yang ganteng dah kuar






aku suka benda alah ni
ada gak dia ajak penonton join
aku tak join
takut lak tersungkur dan tersula sana sini









ok show dah abis
best sangat show nih
jom amik gambar kenangan
hujan turun sepanjang persembahan
abis persembahan masih lagi hujan renyai
tapi perut dah lapar
terus redah je ke aras atas untuk makan tengahari
mai sini, dia skali package makan tengahari
tempat makan sangat selesa
makanan secara buffet
sorry la aku tak sempat snap gambar makanan
tapi makanan ala kampung
sedap weiiiiiiiiiiii
ujan + lapar mmg satu kombinasi yang baik
sedap la aku membedal
ingat di rumah pertama di entry sebelum ni aku ada masak makanan dlm buluh
tadaaaaaaaaaaaaa nilah dia
aku tak brapa suka
kihkihkih
tapi aku makan gak sampai abis
maybe sebab bahan yang aku letak tak balance

selesai aje makan tengahari
makanya program kami berakhir
guide kami yang sangat baik dan very knowledgeable
tq byk2
byk ilmu dpt hari ni
byk aktiviti dpt dibuat
sangat2 recommended utk korang pi sini
jgn tanya aku brapa harga masuk ke mari2 cultural village nih
sebab semuanya dlm package
tapi kalau nak pi, pakailah travel agent
atau beli dari agent
sebab lebih murah dah dijamin korang dpt masuk
kalau korang walk in
harga lain sket
dan kebarangkalian korang tak dpt masuk adalah tinggi
sebab tiket byk yang pre booked
dan nak masuk ke dalam ni perlu dengan guide
korang tak leh masuk sukati2
dan masuk pun bersama guide dan berkumpulan
dan ada masa2 yang telah ditetapkan

masa dah tiba utk pulang
tapi melihatkan keindahan begini
nak balik ke korang?

mesti tak nak kan
aku dpt bayangkan alangkah indahnya dpt package mandi manda skali
begitu sejuk dan nyaman

dan sehinggalah masuk dlm keta balik
aryan masih pengsan kepenatan
dan sehingga tiba ke destinasi seterusnya
pun masih pengsan
hehehehhe
sambung next entry ye







Comments

  1. cantik lukisan inai dieorg...

    aku suke tgk tarian dieorg..lemah gemalai...

    ReplyDelete
  2. Aku imagine dok korang ready nak menyumpit, tetiba tertelan jarum nya. Oh.

    ReplyDelete
  3. *peace *

    macam en syed punya peace aaa!! :)

    ReplyDelete

Post a Comment