Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

rumah beli lama dah
dpt kunci tahun 2007
sepanjang kami duduk rumah, memanjang lampu asyik terbakar aje
asyik tukar mentol
oven aku jahanam
ingatkan aku aje
rupanya ramai jiran2 juga begitu
baru beli TV, TV jahanam ... ingat TV tu yang tak elok, rupanya masalah elektrik
disebabkan ada kesedaran
ada kawan pakar ngan benda2 elektrik
maka kami dapati, ada masalah berkenaan pendawaian, pembumian dan sebagainya....makna kata, mmg elektrik tu ada masalahnya
nak cite lelebey, aku pun tak reti la

makanya kami hantar pada developer utk claim
ooo tolak2 sana sini
wat derk
makanya masuk mahkamah tribunal
utk claim house earth electrode
aku punya claim sebanyak RM6,720.00
itu untung aku claim tu aje
kalau aku claim brg2 elektrik aku skali yang jahanam tu camner?

sorry la pada korang yang lama suh aku up entry ni utk share
baru ada masa nak share nih
documentatation aku tak buat, sebab ada pakar yang buatkan
aku mai sign2 aje, pi court
actually tak pi court pun tak pe, kita mintak wakilkan pun bley
tapi sebab aku ngan pakwe nak rasa sendiri pengalaman itu, makanya kami pun pi la
dekat menara dbkl 2 jalan raja laut
jam 9 pagi

meh tengok pe ada dan apa rupa bentuk dlm bilik pendengaran ni

masuk2 ada area ni
ntah la kaunter pendaftaran dan bayaran katanya
tapi sepanjang proses berlangsung tak de org pun kat sini


 


antara kami yang hadir
adalah 3 org awek termasuk aku yang hadir
proses pendengaran nak bermula

ada break kejap utk kami dan pemaju discuss
tetap pemaju tak nak bayar
degil nih

sambung balik
menghampiri jam 12 tengahari sesi pendengaran selesai
dengan keputusan
pemaju tetap tak nak bayar
panggg kang

makanya pendengaran akan bersambung di lain hari dan waktu 
tapi kami mohon di mahkamah putrajaya
tapi ada syaratnya
hanya 15 org maksimum bleh hadir
sebab mahkamahnya cute sangat
ah tak kisah la
sebab next hearing aku plan tak nak dtg pun

yang aku plan hanyalah nak makan nasi ayam dan jus mangga kat restoran insaf lepas abis hearing nih
phewwwww
sedap wei
triple sedap ngan jus mangga ni
aku tak tau berapa sebab orang lelaki punya kerja utk bayar
aku tau makan jek

selepas sebulan 
22/04/2014 dpt surat utk ke bilik pendengaran 3, tribunal tuntutan pembeli rumah di putrajaya
aku tak pi la
aku wakilkan pada yang pakar

dan baru2 ni dpt surat ni

tuntutan kami dibatalkan dan kami perlu memfailkan semula di mahkamah sivil atau forum yang lain
heheheheh jgn tanya aku
itu kerja pakwe
dan aku rasa biarlah mereka2 yang pakar menyelesaikannya
umah aku tu, tak semua pun yang  buat benda ni
sebab kos la jugak
tapi 
kalau tuntutan kami berjaya
matik la ko developer
semua umah akan claim kat ko tau tak?

apa lagi?
doa2 la ye 
semoga aku dan jiran2 berjaya dlm tuntutan kami
developer ni pun satu hal
masa kami mintak elok2 tu, layan la
kan tak pasal2 masuk court
korang ada cite nak share ngan aku
meh share!

Comments

  1. Kenapa batal kak? X nampak pun sebab nya di surat itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak de sebab yang ko nampak
      panjang la nak explain
      so mahkamah tribunal ni ada hadnya
      kalau berlebih kena batal dan ke mahmah lain atau forum2 yang lain

      Delete
    2. mahmah lak....mahkamah ye
      actually tata, result pun mmg hakim dah bgtau yang kami akan ke mahkamah sivil before bersurai aritu
      sebab utk kami fight lelebey, mahkamah tribunal tak ada kuasa

      Delete
    3. Aku dah duga dah sebab setahu aku tribunal ni untuk kes under RM5K.

      Kan?

      Delete
  2. ooooo...gitu ceritanya.

    kak ton punya sebab lambat siap, 7 tahun tunggu. award dari tribula dah dapat, 50K utk 10 bulan. pada tarikh yang sepatutnya dapat cheque,,,,, diberitahu co tu declare bangkrap, aset yang dia ada tak cukup pun utk bayar

    terpaksa la gigit kuku sndiri. kalau anak2 tak mo duduk diam, plan nak gigit kuku anak pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tu tunggu kak ton, 7 tahun tunggu dengan 50k mana cukup sebenarnya
      bankrap plak, haiyaaaaaaaaaaaaaaa
      kak ton, kuku i ada ni, lom sempat potong
      minat ke nak gigit

      Delete
    2. Kak Ton, kuku kambing aku pun ada. Kau nak geget tak?

      Delete
    3. hahahhah...kebetulan sgt, mmg tengah cari kuku kambing. kalau ada kuku panda tolg simpankan ye

      Delete
  3. Mahkamah tribunal memang kuasanya limited. Kena naik ke civil court la lepas nie yer... Tapi ok la...sebab kos untuk tribunal court sikit. Tapi kalau dah alang2 masuk civil court, cari lawyer hartanah yang betul2 pandai dan bantai developer kaw2 punya tau. Kalau kalah nanti, nak buat rayuan semua dah jadi lagi panjang proses dan kos lagi tingggiiii melangit. Akak doakan yang terbaik. Semoga doa2 yang teraniaya ni di makbulkan Allah. amiin.

    ReplyDelete
  4. ada kawan kita tiba2 satu blok dia tu terlebih masuk karen. kipas pasang 1, laju dia macam 5. tv n astro meletop, satu rumah bau asap. ngeri dengar

    ReplyDelete
  5. moga segalanya baek baek saja....rietta pown cdg nak ke tribunal...

    ReplyDelete
  6. Itu la. Sama je dgn kwsn area aku ni. Katanya pendawaian kat rumah ni tak selamat plus salah. Mcm mana blh dpt kelulusan?

    ReplyDelete

Post a Comment