Cerita Ramadhan 1435H

hari ni 27 Ramadhan
cepatnya berlalu
tinggal beberapa hari je lagi nak raya

tahun pertama aira puasa
so far puasa penuh, alhamdulillah
walau kadang2 asal nampak makanan je nak buka
automatik terus jadi lapar
nak2 kalau aryan makan depan dia
tahniah aira, mama kagum sebenarnya, dengan faktor cuaca dll, aira dpt pose penuh
anak2 senang aje berbuka
terus makan nasi 
kuih tak de pun tak pe
kuih tu kdg2 makan
kdg2 tak
memang buka terus makan nasi
so tak de masalah utk aku
lauk lak, kalau si aira ni dia suka sayur masak air ala2 sup
kalau jawa kata sayur bening
ada ayam or ikan dah cukup
tak yah lauk ngarut2
 nampak mug aira tu
aku beli lama dah kat KFC
aku suka mug tu sebab kalau isi air berais, ais dia tak la menitis kat luar mug tu
biasanya aku buat air dlm mug tu 
minum ramai2
bulan pose ni si aira dia share mug tu ngan papa
aku share ngan aryan
alyssa tak share sebab perangai dia mmg dari dulu lagi tak suka share ngan org lain
kalau org minum air dia, mmg kesudah la dia tak akan minum air tu
semoga bertahan ye aira sampai ke akhir ramadhan

ok budak ni plak
si aryan
confirm2 la tak pose
masuk 4 tahun dah umur
suka bebebo makan depan si aira ngan alyssa
mmg berbulu la akak2 dia tgk perangai budak ni
walaupun pose, makan dan minum tak pernah lupa kat akak dia
selalu ingat dan ajak kakak dia makan skali
rasa nak sekel gak kengkadang tu

terawih pertama
ikut papa pi terawih
risau gak takut apa2
yelah musim bebudak kena culik ni

cerita tentang alyssa plak
setakat hari ni baru sehari tak pose
itupun sebab dia cirit birit kat sekolah
aku kata nape tak call mama 
dia kata malas
siap bgtau dia makan nasi lemak lagi kat sekolah
katanya kawan dia bagi hahahahha
cirit birit makan nasi lemak?
soklan kat situ!
puding caramel menemani aku sepanjang minggu pertama ramadhan
kawan aku bagi setalam
sedap weiiii

bulan pose ni sekolah agama alyssa buat program terawih

org kuat
our mantan YDP PIBG, most handsome man hahaha En Iqbal yang duduk tengah tu
dan bersambung dengan terawih surau mumtaz
aku sempat join 2 malam
malam2 lain tak dpt join atas komitmen lain
seronok weiiiiii
moreh pun ada siap tau
best kan
walau tak ramai sebab masing2 ada surau pilihan masing2
tapi tetap seronok solat kat surau sekolah agama alyssa ni

dan sekolah agama alyssa skali lagi bersama2 persatuan penduduk anjurkan bazar ramadhan utk kutip dana
tu dia
kita sama2 membeli sambil beramal sempena nak raya
budak tak pose ni
mentang2 mama ko borong vitagen
abis ko minum vitagen non stop ye
bazar ramadhan wajib pi every year
sekali ajelah pun pi nya
bazar ramadhan di putrajaya
besar ya amat
mcm2 ada
aku kesini nak cari rojak singapore
tapi hampa sebab kuah rojak dia gagal tahun ni
siap belon beso ko utk promosi
nampak papan tanda
org ramai, kawasan luas, parking byk, tetap jem
kalau boleh memasing nak park depan gerai yang derang nak beli makanan tu
ubah sikap sket boleh tak rakyat malaysia?
mcm2 menu ada
tu dia
mee tonggek
biasa aje mee/meehoon/meggie goreng
tapi ala2 basah dan sangat menggiurkan hasil masakannya
kena queue ko nak beli
bazar blakang opis aku di waktu pagi
hehehehe jalan kaki je nak pi bazar
tapi jarang pun aku pi
sebab bosan
baik aku masak simple2 lagi best
budak tak pose lagi
makan mc d
tak pasal2 mama ko kena drive thru
dan tak pasal2 aku kena tunggu dia makan dlm keta
delay nak shopping barang dapur kat tesco
basically aku agak rajin masak la time ramadhan
sebab aku tak suka lauk bazar
mahal pun satu hal
rasa pun satu hal
lebih baik aku masak, confirm2 la tak sedap kebabom, tapi at least dpt jimat belanja dan hygiene dan tak la basi ke apa mcm byk kejadian kat bazar tu

ayam masak merah
kangkung favourite aira
ni contoh
lauk labu lemak beli kat bazar blakang opis
belom buka dah berbuih dan  basi
ni yang aku tak suka pi bazar sebenarnya
minggu pertama puasa
aku kena ulser
dua bijik aku kena
sakit gila
nak nganga mulut pun tak leh
pakwe belikan gel ni kat farmasi
pakai abis kebas mulut aku
pastu mintak advise kat daddy ziyaad
dia suh aku google herpes liabilis
sungguh la menakutkan
pastu tanya lagi sorang blogger dr hani
dia gelakkan aku bila aku bgtau yang si daddy ziyyad suh google herpes liabilis
wkakakkakakakkaka
ko dajal aku ke daddy ziyyad?

penyudahnya aku pi klinik
dpt gel ni plak
gel ni much better
seminggu lebih, ulser dah baik, alhamdulillah

di satu hari balik dari office
elok la sampai umah jam 5 petang
pakwe kata berbuka lauk sardin
aira kata nak sawi masak air
aryan nak telo dadar
alyssa nak ayam masak lemak
aduyaiiiii sabar ajelah



projek kad raya utk office aku
malas layan
sebab lambat sangat ko nak bagi quotation bagai
dah la lambat
mahal plak tu
so malas layan

permanis wat sale kat bangi
tak sangka pakwe aku tu mimpi apa agaknya 
rajin lak pi queue
konsep drive thru
duk dendiam dlm keta, beratur mcm kat mc d tu
order, dia isi dlm bonet siap2 
bayar dan terus blah
3 jam ko queue
byk gila pakwe beli
aku tak brapa suka sangat air camni
dia sukalah
tapi beli utk bwk balik kg ni
utk diagih2kan
buntu nak masak pe
ikan merah masak lemak
sibuk sangat nak tolong aku masak
si alyssa ni

ini yang alyssa masak
kuih raya order dari chef adu
suji badam tu mmg sedap
yang dua lagi tu biasa aje ditekak aku
aku start kelas menjelang ramadhan di ftms college area pasar seni
mmg sangat challenging la ramadhan kali ni
kelas setiap rabu, khamis dan sabtu
so anak2 berbuka la ngan papa derang aje
huru hara la sket kami ni sebab segalanya dtg tanpa diduga
semoga anak2 bertabah la ngan mama korang yang amik keputusan utk sambung blaja
kita tunggu lepas raya ni mama ada exam
kalau mama lulus, mmg korang kena bertabah utk tempoh 4 tahun ye
so kita kena sama2 belajar 

ni kelas aku smalam
subject law
majoriti adalah warga bangladesh
smalam aku sampai lewat sebab jem
makanya aku duk blakang
kalau tak sure aku duk depan skali
lecturer aku
mr gary nair
best dia ajar
aku la sorang budak pompuan melayu dlm kelas ni
lain lain 2 budak lelaki melayu, 3 cina, 1 negro dan lain2 semua bangla
so berkawan la aku ngan bebudak ni semua
tak jadi masalah sebab aku mmg dah biasa berkawan dengan lelaki
cuma derang la segan2 ngan aku  kahkahkahkah

so sempena bulan ramadhan ni aku tapau siap2 makan kat rest area dlm college
aku dah la pompuan islam sorang jek
selamba jek aku join bebudak lelaki ni buka sama2
tapi aku tanya la bleh join ke tak buka sama 
tergagap2 dia jawab
yelah, dh la berdua je kat cafe tu, kami sekelas, tapi sorang buka pose kat belah kanan, sorang buka pose kat belah kiri
wakkakakaka gila sengal
makanya aku selamba la duk skali dan buka ngan dia wkakakakakak

pemandangan biasa aku hadap lepas abis kelas jam 9.30 malam
jemmmmmmmmmm aje!

so hari ni hari last aku bekerja
masa aku menaip entry ni aku masih kat opis mengadap dateline aku sebelum aku mula bercuti
hahahhaha
pagi tadi tailor kata baju anak aku belom siap
senang cakap potong pun belom lagi apatah lagi nak jahit
masya Allah
sabar ajelah
kalau baju aku  tak de hal
tapi ni baju anak2

aku ngan pakwe pakai apa yang ada
kebetulan ada lagi baju2 yang dah tempah tapi tak pakai lagi
kasut bagai tak beli pun
kasut pun ada je kat umah tu

smalam ptg pun baru berkesempatan beli baju raya 2 helai utk anak2, itupun beli seluar ngan tshirt/kemaja/blouse
ya ampun mama korang ni bz betul kekdahnya
tak pelah
penangan bila mama korang dpt kejutan utk sambung blaja
hahahah lepas raya ni aku ada exam
kalau lulus, aku dpt la scholarship tu, dan aku boleh teruskan ACCA
kalau gagal?????
noktah disitu


so raya ni aku cuba utk istiqamah
belajar tuk exam lepas raya
persoalannya
boleh ke?
aku cuba weiiiiiiii

hari ni pakwe terpaksa cuti
jaga anak
nursery tutup dah
sekolah dah cuti
aku terpaksa masuk office utk abiskan report2 utk aku review sebelum bercuti
lepas raya ada dateline bakal menanti
cabaran yang agak besar utk 2 minggu lepas raya
semoga dipermudahkan utk aku

tadi pakwe call, derang ada kat alamanda nak tgk wayang
siap BBM aku pic lagi
 dan budak tak pose ni dia selamba makan burger king
so
lepas publish entry ni
aku nak kemas meja aku
simpan laptop
buat apa yang patut
pastu aku nak pi cari baju melayu dan baju kurung utk aira alyssa dan aryan
sebelum derang membebel marah aku
baik aku pi cari baju derang dulu
dah la pose penuh
baju raya tak siap
tak sanggup aku nak dengar derang membebel dan tak sanggup nak tgk muka kecewa derang

so utk korang semua
selamat hari raya, maaf zahir batin kalau ada apa2 salah silap sepanjang kita kenal samada melalui dunia nyata atau dunia alam maya
mana yang termakan terminum aku mintak halalkan
pada yang balik kampung, hati2 memandu
jgn sakan sangat nak guna emergency lane
jgn cemari amalan kita sebulan ini dengan perangai tak sabar dan tak reti nak hormat org len
kalau kita nak balik kampung
org lain pun sama
pada yang dah kat kampung
amboi seronoknya
jadikan amalan ziarah menziarahi itu sesuatu yang wajib di bulan syawal nanti
semoga ukhwah terjalin erat utk kita semua

salam raya dari kami sekeluarga,
NULWHOFFAL, ELLY, ALYSSA, AIRA, ARYAN

xoxo
publish


Comments

  1. Macam2 dugaan, tapi masih sempat masak yang sodap2. Wah, kagum akak. Okeh, semoga beroleh kejayaan.... Bertabahlah....

    ReplyDelete
  2. Mood malas skg ni. Nak update entri pun malas walaupun cerita byk. Haha... Selamat hari raya beb. Xde kad raya ek thn ni? Ngeee...

    ReplyDelete
  3. Selamat Hari Raya buat Elly n family....

    ReplyDelete
  4. baru perasan entry ni.. hamek kaaauuu banyak gila stok raya ekeke.. murah betul eh?

    ReplyDelete

Post a Comment