Ramadhan 1435 H/2014 Buffet dan Moreh Buffet Review

meh sini aku wat review sket utk ramadhan 1435H
tahun ni first time aku try moreh ramadhan secara buffet di Cafe @ PICC
tak pernah2 aku pi moreh ramadhan ok
tengok harga RM15 seorang, agak berbaloi la
so dia charge aku ngan pakwe aje, total damage RM30
alyssa aira aryan free

buka pose kat umah, minum air, makan nasi lemak cute sebungkus sorang
solat bagai
tunggu aryan memerut hampir sejam
pastu terus bertolak ke PICC jam 10 malam


buat kat ruang dlm PICC
tempat selesa sangat
masa aku sampai tu ada la satu table org lepas terawih 
pastu ada la satu family mai

jom tengok apa ada
ada kuih lapis, kuih seri muka, buah2an dan juga bubur kacang durian
bubur kacang durian tu lupa aku nak snap, tapi sedap wei
nasi putih
ni sup urat
ayam
telo
ikan
ayam
ada sediakan air panas - kopi dan teh
dan juga air mineral
yang aku tau, kopi dia sedap, sebab aryan ngan alyssa minum 2 cawan
makanan - sedap dan berasa
so aku rasa sangat berbaloi dengan harga

satu lagi kat PICC ni
area lift dia cantik
seronok bebudak ni berposing








dari moreh jom layan review aku utk buka puasa buffet plak
kita ke royale chulan kuala lumpur yang terletak kat jalan conlay tu
price RM118 nett per person
masa ni aku sekeluarga, mak ayah aku, adik pompuan aku, makcik aku ngan anak pompuan dia dan maklong aku yang pi
Ramadhan Buffet @ The Royale Chulan Hotel Kuala Lumpur
kalau rajin kat groupon ada promo

aku suka senibina hotel ni
cantik sangat
as usual dpt kurma dalam kotak ni
kotak cantik
kurma 2 ketul je hehehehhe
aku amik kurma sepinggan, penuhkan dlm kotak ni ekekekkekeke
aku tak amik gambar masa kat royale chulan ni sebab malas
so aku ngelat sket la, terus bagi review ye:
  1. tahun ke 2 aku buffet ramadhan kat royale chulan, last year company aku buat kat sini.....basically pilihan makanan sama aje cam tahun lepas, makanan tak la outstanding gila2, tapi sedap la, pilihan pun banyak, just name it apa nak makan, insya Allah ada....tapi crowd aku rasa agak kurang tahun ni....so tak la sesak sangat compared to last year
  2. tempat solat sangat selesa sebab dia buat surau kat ballroom
  3. parking pack sket la, aku guna valet RM25


18/7/14 anak2 ada program buka puasa, terawih, moreh dan main bunga api kat nursery
nursery suh mama papa pi dating berdua kekdahnya
so aku ngan pakwe sepakat nak berbuka kat sini
mengimbau kenangan masa tak de anak lagi
first time buka kat hotel  kekdahnya, kami bawak adik lelaki dan adik pompuan aku
so tetiba lak pada suatu petang jumaat tu rasa nak berbuka kat sini dan alhamdulillah ada seat lagi
aku sukakan lokasi dan suasana restoran dia
verandah01
review utk cyberview lodge punya ramadhan buffet:
  1. kalau rating, aku bagi 5/10....kenapa?  makanan bleh tahan la byk gak pilihan, tapi rasa sangat tak sedap.   Aku bagi contoh la, air katira dia ntah resepi apa dia pakai, gila lari jauh dari resepi asal org johor.....teh tarik dia rasa teh tarik 3 in 1 ok.....makanan lak, label salah sana sini.....roti john sedap lagi roti john kat bazar belakang office aku
  2. ada gak la yang best makanan dia, pada yang gemar makan oyster sesuai la mai sini, oyster dia agak fresh
  3. toilet...dah mcm toilet dbkl plak weiiii
  4. parking free aje, dan sangat byk la tempat parking


dan semestinya yang selalu dinanti
kat mana boss nak ajak staff berbuka tahun ni
ekekekekekke
kali ni office buat kat IOI Marriot Putrajaya
kami dpt RM120 nett per person
kalau tak RM135 nett per person


pilihan makanan byk
rasa sedap
tapi crowd sangat ramai
sampai kat lobby pun ada meja lagi
yang nampak kelainan di area luar
ada buah2an
yang pastinya durian la yang aku gasak bedal
puas aku makan durian
lebih 10 ulas ada wakkakakaka
tu lom campur pulut durian lagi
sempat aku songlap 2 bijik pisang, park dlm handbag aku 
wakkakakakaka
manggis, mata kucing, rambutan, pun ada
selain dari apple, oren, betik, buah naga, nenas dll
ni pun area luar
dia wat menu bakar2
dari kambing, ayam, daging, seafood dll
amik ko
selori steamboat

tapai pun ada
ni tau apa?
kurma smoothie
tapi aku tak suka hehehehehe
popcorn ada
candy buffet ada
ice cream bukak setakat yang cedok2 ada
ice cream malaysia
ice cream potong semua ada
clown pun ada
jenuh bebudak beratur nak belon hahahahha
nampak ice cream malaysia ni
perghhhhhhhhhhhhhh
review utk ramadhan buffet kat marriot ioi putrajaya:
  1. makanan sedap, byk pilihan, kena ngan anak tekak aku, walaubagaimanapun tak mampu makan semua benda dan skang terbayang2 dan teringat2 nak makan benda alah tu wkakakakka
  2. tempat selesa, tapi ramai org dan agak padat
  3. aku paling suka kaunter buah2an, sebab durian tu favourite aku, selain dari kaunter pulut durian dan roti jalan durian wkakakaka semua unsur durian gitu
  4. aku suka kaunter spaghetti gak, sebab aku bleh pilih2 letak dlm pinggan, bagi suh dia tumis dan pastu baru aku pilih sauce
  5. tempat solat agak selesa la
  6. teh tarik terbaekkkkkkkkkkkkkkkkk
tips utk ke ramadhan buffet or moreh buffet plak
  1. silalah wat survey, click sana sini, tanya sana sini, dan bersosial sket, insyaAllah ko akan dpt rate yang agak berbaloi.....mcm aku, aku ada few voucher, confirm2 discount 50% muahahhahahaha
  2. mmg ada opinion membazir etc bila kita tgkkan harganya, tapi lihatlah pada pilihan yang ditawarkan dari segi makanan, layanan, keselesaan dll, kalau kita ambil kira semua faktor tangible dan intagible, plus korang  makan beria2, pastinya berbaloi, bukan semua org ada rasa dan tekak yang sama, so tak semua gak mampu telan makanan bagai nak rak at one time for few hours, so bertanyalah pada anak tekak dan perut memasing, pastinya ada jawapan yang akan kita dpt
  3. so bila perati org komen sana sini, aku meletakkan diri aku pada mana aku berdiri dan berpijak, aku hormati pendirian dan pendapat org lain yang aku kira setiap dari kita bukanlah dari spesies yang sama, kalau sama pun, pastinya akan ada sedikit perbezaan
  4. so tepuk dada sendiri la ye, samada berbaloi atau tak, membazir atau tak, kita je yang bleh jawab
so selamat menghabiskan saki baki ramadhan
bukan makan aje yang perlu direview
byk lagi yang perlu direview 
nak2 diri aku ni ar
yang jauh dari sempurna

cukuplah aku bagi review makan kat sini
yang lain2 tu biarlah aku cerita di tempat yang selayaknya
kang lain plak jadinya

so aku belom lagi bercuti
esok aku share bila aku akan mula bercuti
apa yang terjadi sepanjang ramadhan
dan syawal yang bakal menjelma

pada yang dah bercuti, selamat bercuti
hati2 memandu korang
pada yang masih lagi sama situasinya mcm aku
bekerjalah kita hingga selesai ye

still finding my raya mood





Comments

  1. tahun ni tak sempat nak berbuffet, x de mood

    ReplyDelete
  2. ema baru dua kali makan buffet kat hotel..kalau tanya harga tak tahu..sebab makan free jer...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis pun bukan semua bayar pun, ada gak yang free, tapi tetap amik tau pasal harga

      Delete
  3. tahun ni tak gi satu pun invitation hotel sebab baby tade sape nak jaga kat umah.. :(

    ReplyDelete
  4. moreh pun ada buffet kat cafe.. hebat.. sahur buffet ada tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahur pun ada gak buffet
      check in la hotel
      dpt la free sahur buffet
      hahahaha

      Delete
  5. Sejujurnya kakak kalau bulan ramadhanlah hari yg tak pernah makan malam di luar. Hari tak puasa boleh katakan tiap minggu makan luar...

    Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin dari kakak ye Elly..

    ReplyDelete
  6. Ramadan thn ni byk beli. Bdk2 ni bkn mkn nasi sgt. Byk mkn kuih je. Kalau msk nasi aku sorang je mkn. Leceh. Beli senang. Tak pyh nk bsh periuk belanga.

    ReplyDelete

Post a Comment