cerita tentang exam

semekom semekom
isnin ngan selasa lepas kan aku EXAM
perghhhh debar2 wei, berkurun tak amik exam kahkahkah

apa pun agak berbaloi la aku apply leave isnin selasa tu
lebih masa sket aku nak menelaah
ala study kat umah aje pun
boleh study ngan mcm2 style, duduk bleh, meniarap bleh, baring bleh, dan akhirnya ada la beberapa minit aku tertidur
koh koh koh
keta aku lak meragam wat hal, so pinjam keta pakwe kikiki
bleh bergaya sket
semoga result aku pun bergaya gitu

exam bermula jam 6.30 petang di FTMS college, area pasar seni
first paper law (F4)
kihkihkih
3 jam masa utk jawab
dulu2 masa muda remaja, paper ni la aku tak suka
sebab lecturer aku india lelaki
dia kata A untuk dewa2 aje
B, C, D dan seterusnya utk kitorang 
soklan yang aku dpt
soklan 1 wajib jawab
pastu soklan ke 2 sampai ke 6, jawab 3 aje
aku pilih soklan 3, 4 dan 5
jawab dengan penuh konfiden
tapi tak tau betul ke idak
satu case pun aku tak attach
sebab satu nama kes pun aku tak bley ingat

ok masuk hari ke 2
hari selasa
hari ni paper performance management (F5)
tepat kul 6 aku dah terpacak dlm kelas 
semangat nak amik exam kahkahkah
tunggu geng tak mai2
kami bertiga je yang amik exam 

dlm kelas sejuk nak mampus
seb bek bawak baju sejuk standby
bosan ar 
meh selfie

ini gaya kusyuk baca soklan sambil fikir apa jawapan
ni plak gasak fikir apa nak kelentong
ni gaya sadis sebab tak tau jawab sambil memikirkan taktik jahat nak tgk buku 
dan ini gaya muka "yeah aku dah tau jawapannya"
hahahhaha wkakakakakakkaka
amik ko soklan dah ready
exam pun bermula
masa sejam sengah
semua soklan wajib jawab...padan muka tak de pilihan



semua soklan aku jawab
tapi cam biasa la kan
score ke idak mana la aku tau
betul ke kiraan aku ntah la
aku berserah aje selepas aku dah  berusaha dengan sekeras2nya

tq utk anak2 aku yang paling memahami
mama sekat korang kacau mama dlm bilik sebab mama nak study
korang duk bawah tgk tv, baca buku, main games, main toys
mmg few days mama nak exam, masa korang betul2 limited ngan mama
tq gak utk aryan yang dengan lawaknya masukkan mcm2 benda bawah pintu bilik sebab mama bz study sampai tak turun2 bawah join derang
tq byk2 utk adik aku yang tolong jagakan anak2 aku
tolong pick upkan anak2 kat nursery 
pakwe lak tak de sini
mmg agak mencabar la fizikal dan mental
tapi tq gak utk pakwe yang selalu support apa yang makwe dia ni nak buat
tq gak tolong uruskan anak2 sepanjang bulan ramadhan bila aku ada kelas
amboi makan sedap aje kalau mama ada kelas ye
kejap buka kat kedai tu
kejap buka kat kedai ni
seb bek adik aku kerja ngan aku
so kenalah suh dia buat kerja yang bukan bukan kerja dia pun

sejujurnya aku rindukan suasana belajar
rindukan suasana terkejar2 balik kerja terus pi kelas, pastu terkejar2 balik umah, tidokan anak 
rindukan suasana memalam belajar dan siapkan assignment

rindukan classmate walau majoritinya student dari bangladesh
daddyZZZ bau bawang tu tak ada sangat la weiiiiii
lecturer law aku
mr gary nair
best dia ajar....dia ni lawak ok
kadang2 kami bertiga yang student under yayasan ni mai lambat ke kelas
yelah, kami kan kerja
tgk2 nota dia tulis kat whiteboard dah penuh
kami tak salin pun
amik handphone terus snap gambar
kahkahkah

terus dia sound "like this you all take my notes?"
kami sengih aje
rindu gak nak melepak makan2 kat sini

rindu nak tgk tangga ni


rindu nak tengok org joget2 lepas abis kelas
rindu nak tengok lampu berkaler2 di kuala lumpur
dan rindu nak harung jem saat jam menunjukkan jam 10 malam

so hari ni hari isnin
patutnya result kuar minggu ni
aku bersedia untuk saat itu
kalau ada rezeki aku
aku akan teruskan perjuangan aku
kalau bukan rezeki aku
insyaAllah, aku akan pastikan aku sentiasa berusaha ke arah itu

menuntut ilmu 
ibadah gak
menuntut ilmu tak pernah ada noktah
semoga sentiasa ada ruang dan peluang utk aku
dan mereka2 yang berjuang ke arah itu





Comments

  1. elly camne ko blh berselfie tgh exam ek? byk masa lebih ya? :D insyaallah ada rezeki tu jgn risau. ko kan budak pandai =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh selfie tu sebelum exam
      bosan tunggu geng tak mai2 lagi, lecturer pun tak mai lagi

      Delete
  2. sempat ko bergambo yeakkk hahaahah...terbaik beb...ye laa kene rileks2 kan takleh nerbes2 kang lagi haru nak menjawab....

    gila susah soklan ko...mmg hebat ko beb....ape2 pun aku sebagai kawan doakan yg terbaik utk ko...moga ade rezeki ko utk dpt keputusan cemerlang okey....tgk dari kerutan mata ko tu aku tau sure ko score punye beb.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat beb
      dah nak start exam, baca apa pun x masuk dah

      soklan tu kalau kita study insyaAllah bleh je jawab
      aku jawab je, betul ke idak, lantak!
      tq beb, amin amin, moga makbul doa ko

      Delete

Post a Comment