Warna Warni Aidilfitri 1435H

aidilfitri 1435
melakar memori yang tersendiri
antara aidilfitri yang agak mencabar bagi aku dan pakwe
alhamdulillah Allah permudahkan utk kami
Allah bukakkan laluan untuk kami
syukur alhamdulilah

benda alah ni sedap weiiii
ketupat pulut
menantu mak long belah pakwe yang buat
benda yang aku cari sepanjang raya ni
dan aku dpt makan
perghhhhhhhh

menu wajib kena makan
laksa johor
mak itam belah pakwe yang masak
ni mmg tak cukup syarat bahan2 dia
sebab aku kan tak suka sayur
jadi camni ajelah laksa johor aku
kalau ikut bebetul, byk bahan dia mak itam aku sediakan
kuih ni sedap wei
kat umah mak itam belah pakwe
tapi dia beli la
manis benda alah ni
umah abang ayah aku
1st time ikut mak ayah aku pi melawat embah (nenek ikut bahasa jawa) 
ni pangkat dah jauh2 la ngan aku
tak tau pangkat nenek camner
aku bab2 pi melawat sedara ni, aku layan aje
apa ada hal, dah nama sedara pun
kenal ke tak pi ajelah kan
tapi aku nak highlight sket
tak rugi wei pi umah embah ni
perghhhh macam2 makanan ada
lempeng pisang ni mmg sedap la
nak2 time raya bila tekak ko dah naik jelak ngan rendang bagai

nak share sket gambar kuih raya
buah rotan
kacang apa tah nama ni
haaaa
ni agak unik
bukan agar2 tau
tapi candy kelapa
dia jual cam baulu gulung
pastu nak makan, potong2 la cam ni
sedap wei
cukup rasa!
ni baru baulu gulung
nampak pak aji cute ni tetido dlm keta
songkok tetap maintain
melalak
ada mama ko kesah?
hari raya celebration kat qdees
amboi kemain handsome


raya celebration kat sekolah agama alyssa
terpaksa aku teman dia pi sekolah
sebab dia volunteer bawak air minum
berbotol la aku sponsor air oren, peach, laici, root beer
bebudak punya pasal aku okay je, derang nak enjoy makan2 pun kan
ni kejadian kat umah mak itam belah pakwe
raya pun derang boleh berniaga
boleh gak amik upah jahit baju dan tudung
adehhhhhhhhhhh
cukup la korum ni
tukang jahit, tukang beli kain dan tukang pakai
mmg complete wholesome 
nak cite pasal open house
utk korporate open house tak banyak yang buat
sebab menghormati MH371 dan MH17
pakwe suh wakilkan dia utk open house bank islam sebab dia kat jakarta masa tu
last minute bank islam batalkan open house
selamat aku tak yah pi
tapi tahun ni mmg kurang jemputan open house yang aku terima berbanding tahun2 sebelumnya
dan aku sendiri pun tak buat open house
sapa nak mai, mai ajelah umah gitu
insya Allah, ada rezeki dan kelapangan aku akan buat makan2
dan yang pasti kalau aku buat open house
mesti bukan bulan syawal hehehehehehhehehe

Comments

  1. Punyalah busy sekarang baru update kisah raya Elly. Dan nak raya haji dah adik hihi...

    Kuih hijau tu kakak tak pernah jumpa - teringin pulak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bz kak
      tak terkejar kadang2 tu
      kuih hijau tu katanya beli kat pontian tau kak
      cuba kalau akak terlalu pontian
      tengok2
      mana tau jumpa
      exact location saya tak sure lak hehehehe

      Delete
  2. kacang tu nama dia kacang parang
    orang G6PD Deficiency tak boleh makan..

    kalau kau Johor sejati.. kau makan LaksE Johor guna tangan ..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku mmg johor sejati, tapi aku rasa rugi pakai tgn, sebab tak leh hirup kuah

      Delete

Post a Comment