Kemaman, Terengganu - Part 3

dari aktiviti ziarah anak2 pok mat
baru kami cari sarapan
tak sarapan lagi kami ni tau
hehehehhe
sebab dah ada hala tuju sebenarnya mana nak makan
kedai kopi hai peng
dah tukar nama
dah tukar tempat niaga
dah tukar konsep
ala2 kopitiam cam old town white coffee dan seangkatan dengannya


menu


persekitaran kedai yang dah cantik

nasi dagang
kak aziela
ni la nasi dagang yang kami makan kahkahkahkah
tak sempat la kak pepagi cari nasi dagang
bangun lambat hari2
mee hoon
roti bakar
telo setengah masak
and of course
kopi ais
budak ni kaki kopi ni
abis segelas kopi ais + vanilla ice cream dia bedal



makanan sedap
mcm kopitiam2 yang lain gak
kopinya sedap!

kemudian waktu melawat hampir tiba
kami terus ke hospital kemaman
menziarah pok mat lagi
cam biasa
hari ni pakwe aku pesan aku kena duduk kat spital sampai petang
sebab pok mat asyik cari aku je
wkakakakka sengal punya pakwe
dia wat hal lagi tak nak makan
puas isterinya pujuk
tak nak makan gak
akhirnya isteri dia suh aku pujuk
aku duk sebelah dia
pujuk2
akhirnya dia bangun makan
aku nak belikan nasi ngan lauk
tapi tak tau kt kedai mana yang sedap
tu yang aku tak bawak makanan macam selalu aku buat kat KL




tak abis2 ckp tima kasih dtg lawat dia
susah2 mai jauh2 lawat dia
alaaaaa jgn la gitu pok mat
sedey tau saya
saya ikhlas mai lawat pok mat walau jauh
isteri pok mat ni, isteri baru
isteri lama dia dah lama meninggal dunia
sempat aku jumpa isteri lama dia
isteri baru ni muda sket, tapi sebab isteri baru ni agak kolot
tinggal di kawasan pedalaman
masa baru2 kawin
nasi ayam pun dia tak tau mcm mana
tapi isteri baru ni punyalah sabar jaga pok mat
siang malam kat spital jaga pok mat
isteri baru ni kata pok mat manja
asyik nak dia duk sebelah aje
nak pi kencing berak pun payah
asyik disuruh duk sebelah
hehehehehheeh
seeeeeee
org tua manjanya lain tau
syukur isteri baru ni jaga dia dengan baik
aku doakan pok mat diberikan kesihatan dan kebahagiaan yang berpanjangan
nanti free2 saya mai lagi ye pok mat
aku bagitau pok mat
aku nak balik esok
so aku tak dpt singgah lagi melawat dia
so ini lawatan akhir aku sebelum balik KL
sedih dia
alamak
tak pasal2 gua meleleh kat spital depan dia
kuikuikui

abis waktu melawat kami beredar
alahaiiii sayu la plak hati aku ni

snap sket gambar kasi ilang gundah gulana
cantik kan buah ni
ntah pokok mende aku pun tak tau

kat tganu kan banyak bendera pas
tau tak apa aira ckp
"mama, kenapa kat terengganu ni banyak bendera jepun"
kahkahkahkah
anak ohhh anak
itu bendera parti pas la
jenuh aku explain

dari hospital aku ke kedai adik ipar aku
dia tolong mak dia berniaga
kedai dia tepi jalan je
lupa lak aku nama area ni
memandangkan aku dah kenyang
pakwe je order nasi goreng
aku share la ngan pakwe
bleh tahan sedap
jom amik gambar kejap
belah kiri skali mak aku
sebelah mak aku tu la adik ipar aku
yang dia dukung tu anak sulong dia ngan adik aku
sebelah adik ipar aku tu mak dia
yang kanan gojes skali tu aku 
kahkahkah
gojes la sangat
aduhaiiii perut sendat betul la
kenyang nak matik
ada lagi destinasi seterusnya
esok lusa la aku share ye
bluwekkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Comments

  1. Menggembirakan org sakit bukan mudah Elly. Syukurlah elly dah berbuat yg terbaik..

    ReplyDelete
  2. den dah makan kat sukiyang tu..
    best sebab tak yah berhimpit2 sesak ( macam kat kedai lama, zaman haipeng)..
    tapi entahla..den rasa 'feeling' dia lain..
    masa kat kedai lama walaupun sempit, sesak...tapi makan kat situ lagi santai rasanya..nak2 lepak kat belah tepi kedai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup feeling dia lain kan
      walau jauh lebih selesa
      tapi aku rasa cam agak tersorok la kedai dia sebab kedai dia lot belakang

      Delete
  3. ni kire travel 3 in 1 la ni elly kan....melawat org sakit, jjcm, jalan2 tempat org...best2....

    aku sedih bace pokmat terharu tu....dpt bygkan perasaan hati die bile tgk orang jauh dtg melawat...susah payah hah travel...bukan dekat2 tuh....

    beb teliur tgk menu korang....semua sedap2...nasi dagang tuuu weyyyyyyy.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah 3 in 1 punya travel
      weiiii sedap weiii menu tu

      Delete
  4. Akak pernah nanges all out kat ICU hospital sebab berpeluk sakan dengan orang yg sakit. So, akak faham macam mana rasanya. And org yang akak peluk tu, menghadap Ilahi esoknya. Sedih, tapi sekurangnya rasa sangat lega....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak kak sedihnya
      smalam berpeluk sakan
      esoknya pergi
      tapi tak la rasa ralat sebab jumpa kan

      Delete
  5. Eh, lupa..... Kalau bangun pagi kan...menu sarapan diorang meriah gaban tauuuuuuuuu... Alooo...akak plak dah rindu Tengganu ni...uwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah kan, saya tau menu sapan dia meriah,
      tapi apakan daya
      hari2 bangun lambat
      mana taknya
      setiap hari aktiviti sampai lewat malam
      tido lewat, so bangun pun lewat
      some other time la kak saya fokus jalan2 cari sarapan

      Delete
  6. Kalau kemaman ni singgah nak isi minyak dgn solat. Ooo... Beli keropok sedap dkt dgn trafik light. Itu kalau dr dungun la.

    ReplyDelete

Post a Comment