Kemaman, Terengganu - Part 5

hari terakhir kami di kemaman
bangun tido
kemas2
siap2
terus check out

kami sarapan di food court mesra mall aje
memandangkan mak ayah aku ada nak cari brg utk dibelikan kat cucu2 dia

singgah umah bekas adik ipar aku
tgk anak2 buah aku ni
aku belikan dunkin donut kat derang
aryan mmg suka mai sini
ramai sepupu dia kat sini
budak ni cam biasa membute aje dlm keta
charge battery kekdahnya
rutin kami kalau ke kemaman
tak sah kalau tak pusing dan cari makanan 




tgkkkk
betapa semangatnya mak aku jalan
nak beli akok dan kueh2 lain



byk kedai kalau nak singgah makan
pakwe ni biasalah
dia ikut senang parking dia aje
bukan dia nak ikut kedai mana yang cam best
sekel kang baru tau
tapi tak pelah, dia nak brenti tu dah kira oklah
mau dia terus pecut balik KL padan la muka aku
area depan tu dia buat keropok lekor fresh
pastu terus goreng
perghhhhhhhh wa cakap lu
tepi tu ada satar
satar sedap namanya
tgk jom
sedap ke tak

sedap weiiiiiiiiii
ini mmg layan
kalau duk lama di hembus angin pantai
berpinggan2 abis
masa aku baru tiba tak de org
lps kami duduk ramai la plak org
nampak tak dia buat keropok lekor
tak sama kalau dah bawak balik KL
buat terus goreng mmg la lembut ya amat
perut dah happy
jom kita teruskan perjalanan balik KL
masa otw balik KL ni
kiri kanan byk area terbakar sana sini
jerebu pun agak tebal

langit cantik


tiba2 pakwe suggest balik ikut jalan lama
aku ok aje
mak ayah pun ok aje
maka bermulalah pengembaraan kami balik ke rumah ikut jalan lama berdasarkan signboard
kahkahkah
menghampiri maghrib kami brenti di satu area
lupa nama area tu
kami brenti makan
sedapnya dia masak
harga murah
rasa tak logik lak harga makanan tu masa bayar

selepas makan ni bermulalah ketakutan dan trauma mak aku
berjalan malam
ikut jalan lama
byk pokok je
pastu naik turun bukit bagai
ikut laluan empangan kt semenyih tu
ntah camner la bleh sampai situ
ginilah kalau travel pakai signboard aje 
pastu ada jalan tutup sebab tanah runtuh
divert lagi perjalanan
mak aku dah makin risau
dia duk diam aje
bila tiba kat kawasan bandar dan mmg tau jalan nak balik ke umah
baru mak aku bersuara
"len kali jgn ikut laluan tu, mak takut, trauma mak, tadi kat umah terakhir tu, mak bau wangi sangat"
pakwe kata lak:
"ahah, nul pun bau wangi, tapi senyap jek, sebab kang ckp2 jadi takut"
aku lak kata:
"tak bau mende pun"


aku kalau travel cam ni, kalau berteman, jarang takutnya
sebab aku suka perjalanan begini
cuma mintak jauh terserempak atau nampak benda2 tak patut aku nampak ajelah
alhamdulillah selamat sampai rumah dengan selamat
syukur Allah sampaikan hajat utk bertemu pok mat
syukur Allah  panjangkan hajat ziarah saudara mara, jalan2 dan tengok2 tempat org
moga ada rezeki lagi ke sana
insyaAllah!
so tamat ye entry kemaman ni!

Comments

  1. kalau ikut tekak den, den suka satar kat Aziz satar tu

    ReplyDelete
  2. Akok yang mak Elly shopping tu sedap kan. Akak ada beberapa kali beli kat situ...ada buat entry gak rasanya. Next week, Insya Allah ke sana...yeayyy. Oh, akak pun suka ikut jalan lama. First sebab kita melancong tanpa tergesa2 dan second, macam2 yang kita boleh shopping dan jumpa...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah
      sedap kak akok tu
      akak pi sana next week?
      kim salam kat menatang celop tepung ye kak
      ohoiiiiii jeles jeles jeles

      Delete
  3. jalan jauh2 ni driver hubby sorang je ke? atau gilir2 bawak? hebat hubby klu boleh drve jauh2 ni tanpa pengganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly hubby la drive, sebab anak bujang tu nak kepit ngan mama dia sokmo
      pastikan hubby tido dan rehat cukup
      kalau dia tak larat, kita la sambung drive
      pastikan juga kita tak tido ye, teman dia drive
      borak makan borak makan
      tapi kalau aku tak larat sangat
      aku bantai je tido
      rileks je dia drive
      kami dah biasa drive long distance

      Delete
  4. Bila kakak tengok gambar tu banyak juga tempat makan dan warung yg Elly captured jadi persinggahan kakak masa ke sana...

    Mak Elly mcam kakak suka kuih akok.. susah nak dpt yg sedap di JB..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaa kan
      tempat wajib singgah kak
      mmg kak, kalau kat tempat kita ni mmg payah nak dpt yang sesedap kt sana

      Delete
  5. ko kan..
    suka makan..
    banyak makan..
    badan totap keding..


    mode jeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. beb
      percayalah gua dah gemok
      semua org tegur
      uwaaaaaaaaaaaaaaaaa
      den nak diettttttttttttttttt

      Delete
  6. Kemaman blh thn harga brg dia. Dungun pun sama. Blk br2 ni mcm2 cerita dgr. Hmm... Kuasa pembeli dh tkr jdk kuasa penjual. Pembeli yg x reti ikt je rentak penjual. Yg mahal pn kata murah mcm mana? Nnt kena buat entri nih.

    ReplyDelete

Post a Comment