KL - KK - Keningau - KK - KL: Part 10

disebabkan ini kali pertama mak yang lain2 ke KK
aku ajak derang pi sini

aku sekeluarga dah pernah mai sini
so no harm
bleh rujuk entry ni
dan juga entry ni
untuk baca cite detail tentang rumah2 kat mari mari cultural village
so entry ni aku share gambar ajelah ye
recommended amik package pakai agent ye
lebih murah 
lebih terjamin 
macam kami
pick up dari apartment kami, marina court ke mari2 village to and from
siap skali lunch
lunch dia best tau


ni tour guide kami

sebab cuaca hujan malam tu
makanya air keruh
aritu aku pi air jernih betul

rumah pertama
rumah dusun


buat air tapai
buat ragi

peram dlm tempayan
kasi power

ada hati nak main api ye aryan


jom belajar masak dlm buluh
hasil masakan dlm buluh
sedap!


mak ayah dunia akhirat aku
gasak dengan senapang dia
rumah kedua
rumah rungus



demo nak hasilkan api
penghasilan kraftangan berunsurkan manik


rumah ke 3
rumah lundayeh
ada blajar camner nak buat tali
dan rumah ni ada banyak tengkorak2 manusia
dlm umah, bawah umah dan juga luar rumah



tangga ni adalah untuk naik ke ruang atas
ruang atas tu bilik tido anak2 pompuan
bila derang dah naik tido
tangga ni akan dialihkan
begitulah mereka menjaga keselamatan anak2 perempuan mereka
aryan mmg suka dengki kan
rumah ke empat
rumah bajau

blaja buat kuih tradisi

air pandan

ingat lagi buah yg mcm buah kuini tu
ni la rupa bila dah belah
sedap wei
aira gak minum air pandan
bercawan2 dia minum
mmg dia target mai sini nak minum air pandan ni
hahahahahha

dlm rumah bajau ni ada pelamin
boleh fefeeling bersanding
hahahahhaha
dah jom turun
kita pi umah last skali
di next entry ye

Comments

  1. alang2 dah sampai sane kan harus bawak dieorg masuk tempat sejarah mcm nieh...dpt gak kenal n belajar budaya org sane.... berjenis2 tuak ade.... paling aku suke mknn dlm buluh tu laaaa.... mesti sedap rase die kan....rase asli hutan2 gitu heheheehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lieya
      dulu last trip dia bagi aku buat sendiri dan dia masakkan
      end of the tour, kita akan dihidangkan dengan apa yang kita buat tu

      Delete
  2. Memang siapa yg ke sana tak tinggal utk ke sini elly.
    Anak dara yg buat air tapai tu cantiknya hihi...

    ReplyDelete
  3. anak2 dara Lundayeh tu kalau nak terkoncing malam-malam camna !!??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak kencing?
      panggil la bapaknya
      nanti bapaknya naikkan tangga tu

      Delete
  4. kalau bapak dan maknya tido mati....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lompat je
      bukan tinggi sangat pun weiiiiii

      Delete
  5. Kalau roboh kat atas tu? Eisshhh...kalau akak naik, mesti roboh tu dikkk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak roboh la kak
      kukuh
      saya dah panjat sampai atas

      Delete
  6. Dulu masa kami gi, isteri prepare [diajar] masakan buluh tu dan masa lunch disajikan. Same thing ke dgn your trip ni?
    Memang sedap sungguh masakan buluh tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. trip yang ni tak begitu
      dia dah masak siap2 dan bagi terus rasa

      trip sebelum ni,
      sama cara ngan isteri en syed buat tu
      lunch hour dia sajikan dengan masakan yang kita prepare sendiri

      Delete

Post a Comment