korang setuju? aku totally setuju!

Aku > Tokey, you buka kedai perabot ni
boleh untung ka dalam kampung ?
You ambik 4 pintu maa, atas bawah.
Sewa mau RM12,000 lorh sebulan.
Tokey > 
Antara banglo RM400k VS Kedai RM600k,
mana menjadi rebutan ?
Chinese will strive for Kedai RM600k .
Tokey > Beli kedai ini macam pasang jerat maa.
Ada hari tak dapat hasil,
sekali dapat hasil, makannya sedap.
Jerat yang bagus tahannya di kawasan laluan haiwan.
Kedai yang bagus adalah di gugusan kedai-kedai
atau di tengah bandar.
==============================
Taktikal seorang tokey membeli kedai.
" Biar rumah kecik , dudukd dalam store pun tak mengapa !
Janji duit kita pergi bayar beli kedai maa ! "
1- Beli kedai nisbah 3.
Beli kedai di dalam gugusan kawasan perniagaan,
beli 3 kedai sekaligus dalam kawasan yang sama.
- 1 kedai untuk meniaga sendiri
- 2 kedai untuk disewakan kepada orang lain.
2- Matematik tokey tu ajar aku tadi :
Harga Kedai = RM400k per unit.
3 Kedai = RM1.2juta
Montly payment : RM8,000 x 20 tahun.
2 kedai disewakan pada harga bulanan RM4000.
Maka total sewaan = RM8000 guna untuk bayar bank.
Ingat, sewaan meningkat setiap perjanjian 2 tahun.
1 kedai yang guna untuk buat business ?
Duit lebih bayar kat bank, duit lebih simpan
untuk beli jerat baru !
3- Make your account strong.
2 kedai disewakan, 1 kedai guna untuk niaga sendiri.
Memang akaun nampak strong untuk
apply loan beli kedai kedai di gugusan
perniagaan yang lain.
4- Networking Business.
Takdak duit nak ambik kedai ?
Suruh bapak saudara you yang kerja kerajaan
pergi ambik beli itu kedai,
you masuk buat niaga dalam itu.
Bapak saudara kena bayar bank RM5000 sebulan,
You bayar sama dia RM7000 laa.
Kasi sikit sama diaa.
5- Adik beradik yang bekerjasama
Dalam family, mesti ada orang yang kerja kerajaan,
atau orang yang kerjanya mudah buat loan.
Sewa kedai dari adik beradik ja,
Duit pusing sama-sama kita maa.
Abang saya beli kedai, dan sewakan pada kami adik adik.
Kami adik adik masuk buat niaga maa.
Duit naiga kasi bayar sama loan abang la.
Masing masing jaga laa.
Takkan adik beradik sendiri pun you mau tikam ?
takkan adik beradik sendiri pun you mau hentam kasi makan ?
==============================
Diluar sana, ada pelbagai taktik dan teknik
jalan niaga yang dibuat oleh orang lain.
Stay hunger, stay foolish.
Tak rugi menyapa seorang Pakcik Chinese
yang kerja sebagai kelindan lori cuma.
Pasti ada cerita menarik untuk aku ambik manfaat.
Disebabkan tokey Chinese tu ajar aku ilmu niaga,
asalnya nak beli barang total kos RM1000 sahaja,
sudah beli berlebih lebih 3 kali ganda.
Money is NOTHING,
Knowledge is EVERYTHING.

Comments

  1. Selain bijak membuat timbang-tara kewangan, mereka juga berani bertarung dan meletak risiko tak macam kita elly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup
      kita ni masih berkira2
      sentiasa rasa teragak2

      Delete
  2. Den setuju..

    Dan Cina jarang kasik tikam sedara mara sendiri, mereka support..Tapi Melayu? adik beradik pun boleh tarik muka maaaaaa

    ReplyDelete
  3. ada duit, semua boleh jadi maaaaa.

    ReplyDelete
  4. Orang Cina suka membantu, bukan kata sesama adik-beradik, tetapi sesama bangsa mereka.

    Orang Melayu, harta pusaka pun nak berebut, apatah lagi kalau nak berniaga, mesti ada yang cuba tanam tangkal depan kedai...

    ReplyDelete
  5. campak kat mana pun mereka boleh survive

    ReplyDelete
  6. sebab tu yg kaya2 semua bangsa mereka elly...pandai cari peluang dan pandai urus kew. ...bagus ko... mane yg elok kite contohi...in sha Allah

    ReplyDelete
  7. Depa ni selagi ada peluang mmg depa grab habis habisan...kita terlopong huhu

    ReplyDelete
  8. Any major cities in the world mesti ada Chinese Town nya.
    Enough said :).

    Thanks. Sharing is indeed caring :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu en syed
      itu pun dah bukti yang nyata kan

      Delete

Post a Comment