GST

holla holla
parah betul
disaat2 akhir
kesibukan yang bersambung2
blog terabai
nak wat camner
kena catch up ngan perkembangan sana sini
terpaksa la blog menjadi korban

mmg dah booked
utk attend seminar gst
under persatuan akauntan percukaian malaysia (MIA)
aku dlm kumpulan ke 6
phewwww dah ramai yang attend
1 kumpulan limit 120 org, aku suka dengan kumpulan yang kecil, senang nak blaja
tak la aku sempat tido kuikuikui

aku pi ngan assistant aku
so segala urusan pendaftaran dia yang uruskan
aku tinggal pi aje
ikut survey aku, kadar bayaran bagi seminar gst under MATA ni antara yang agak murah berbanding ngan MIA, MIT dll
RM2500 seorang
seminar adalah utk 6 hari dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang,
makan cukup dan sedap utk 4 kali sehari
dan hari ke 7 adalah peperiksaan untuk melayakkan kita dpt lesen agen cukai
agak berbaloi aku rasa
untuk kumpulan 6 seminar diadakan di PWTC
minggu pertama dari 12 - 14 dec (jumaat/sabtu/ahad)
minggu kedua dari 19 - 21 dec (jumaat/sabtu/ahad)

nampak tak?
aku tak de weekend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sampai2 aje kat ruang legar  bawah PWTC
akakkakaka ada KL YES Fest la
yes!
ini satu bonus nih
bonus la sangat
kl yes fest ni dari jumaat sampai ahad
aku sempat pi pada hari ahad je
itupun aku pi kejap aje
seminar time sangat padat
betul2 break yang ada utk makan, pi toilet dan solat
abis seminar balik umah tu mmg otak tepu gila la weiiii
btw
aku sempat la jenguk kl yes fest ni kejap ari ahad 
tapi 
byk stok dah abis
aku pun tak la de la memborong
beli shawl je 5 helai
hahahahahhaha
harga?
murah la sket sebab ada diskaun
itupun round tak abis
malas ar
aku pun bukan kaki shopping 
ada la few artis
ada yang letakkan artis di booth derang
so ramai la pengunjung serbu booth derang
cam biasa la
aku malas ar nak sesak2 tgk artis tu

di dewan seberang ada sort of pesta jualan makanan
aku tgk ramai org pi especially nyonya2 dan apek2 bawak berbeg2 barang
sebab aku curious 
aku pun pi jengah la
sampai je kat situ
aku confuse terus
"ni makanan halal ke tak ni"
majoriti booth didominasi oleh kaum cina
nampak tak apa ada dlm kepala aku
kalau nak tau halal ke tak, aku cuma berpandukan pada mereka2 yang di booth tu, ada tak yang muslim
so bleh la tanya2
unless brand yang mmg dah well known in the market


eh eh tersasar lak
sambung cite seminar gst
usai register, pi breakfast dulu
pastu baru mula ngan seminar
dapat fail bersama nota sejengkal tebalnya
jom tengok apa topic menarik dlm seminar gst ni








itulah topic2 yang cover utk 6 hari seminar
mmg banyak
tak terbaca weiiiiiii
kalau sesapa tanya aku
aku kena bukak kitab
sebab banyak gila 

speaker semua dari kastam
very good speaker
very good communication
very good Q and A session
tak sempat aku nak tido tau

hari ke 6 seminar
itulah hari terakhir seminar
nampak board ni
exam pada 27/12/14
beberapa hari selepas aku bersanta claus

katanya buku ni bagus
utk exam pada 27/12/14
bagai nak rak aku cari
dari mines ke alamanda dan ke ioi mall putrajaya
penyudahnya 3 hari sebelum exam, aku paksa adik aku pi cari kat popular book store dekat ngan umah dia
anto kat aku malam tu gak
hahahhaha tq adinda!
ok
buku ni memang bagus
senang utk difahami
korang bleh pi beli kalau berminat 
RM40 di popular book store

tiba hari exam
very strict exam aku kira
dewan berkunci
hanya dibuka bila 20 minit exam nak bermula
brg2 tidak dibenarkan bawa
perlu diletak di tepi, depan atau belakang dewan
exam ada 2 sesi
sesi pagi adalah soklan objektif, 40 soalan, jawab selama sejam sengah
perghhh soklan ok
tapi jawapan gila confuse
tak tau mana nak pilih
semua calon yang kuar sama aje luahannya
CONFUSE!
ingat time jawab soklan objektif time SPM dan seumpamanya
gitulah keadaannya
segala alatulis disediakan
boleh bawak calculator ngan IC aje kat meja exam

sesi petang adalah soalan subjektif
ada 10 soalan, pilih 6 aje
phewwwwwwwwwwwwww
menanah gak weiiiii
nak patah tangan menulis, selak act bagai
alhamdulillah sesi petang lebih mudah berbanding sesi pagi

markah lulus untuk dapatkan lesen agen cukai adalah 60%
semoga aku lulus la exam ni
aduyaiiiiiii
to be frank
mmg tak abis study
tapi aku dah buat sehabis baik tu
tunggulah result kuar
kastam kata 3 bulan baru result kuar
hahahahahhaha
wat aku suspen aje 3 bulan ni tau

habis dah seminar gst
tiba2
assistant aku remind aku pasal gst conference plak
camner bleh lupa ni?????????????
29 dec baru dia ingat
akakkakakakakakkaka
arghhhh bedal ajelah register online dan walk in esoknya
dirasmikan oleh menteri kewangan II
sempoi orangnya
dia pun ada presentation dia sendiri tentang GST
tq for sharing dato' seri
satu2nya company software gst yang ada kat seminar tu
amik borang
jawab soklan
bergambar berlatar belakangkan derang punya background tu
bleh redeem selai tshirt
dengar ada tshirt kaler pink laju2 pi buat
masa hari pertama tu wat derk aje sebab pilihan kaler itam putih
aku ngan assitant aku
bukan setakat dia uruskan registration seminar dan conference
transport pun dia uruskan
suami dia anto hari2, balik pun suami dia amik hari2
tq shida
gembira aku tak yah drive 
duk seat belakang bleh main game
crazy kitchen
soda crush
hahahahhahahahahaha
tadaaa
ni tshirt free 
bahagian depan
 bahagian belakang
jom tengok apa pengisian untuk 2 hari conference



pengisian yang padat
dan sangat bermanafaat
tapi sesi ke 9 nilah yang paling aku tunggu
sesi yang terakhir
bukan sebab pengerusinya org RTM
bukannnnn
bukan sebab aku bleh balik umah pastu
bukannnnnnnnnnnnn
tapi pengisian dia mmg cukup padat tersirat dan tersurat
lengkap dikupas oleh ketiga2 panel
dewan jadi panas

cukuplah total 9 hari aku berGST di PWTC
rasa dah tepu otak aku
tunggulah perlaksanaannya nanti

kalau korang tanya aku
aku sokong perlaksanaan GST
pada yang belum ada ilmu GST
cari sket ilmu gst
supaya kita faham
kita tau hak2 kita
tak la bila berdebat, fakta kita jadi salah

tarikh daftar dah tamat 31/12/2014 yang lalu
pada yang nak beli software, yang layak claim voucher kat SME
masih ada sampai 16 jan 15 ni nak download voucher
pastu sebelum 28/2/15 silalah dptkan software utk layakkan redeem voucher tu
aku pun lom lagi beli software
masih lagi berkira2 software pe aku nak pakai ni
huhuhuhu

bebila free aku kongsikan few slide ye
nak kongsi semua tak mampu
sejengkal nota tu ar
huhuhuhu

itulah cerita pengakhiran tahun 2014 aku
tapi ada byk lagi entry tahun 2014 tak share lagi 
hahahahhahahaha

malam tahun baru
aku ada je kat umah
kepenatan tahap langit ke 7 berGST sakan
walau dah lewat
nak ucap gak
"selamat tahun baru korang"
azam baru?
azam baru aku?
aku tak de azam
sebab bagi aku
aku sentiasa akan buat yang terbaik utk aku dan utk mereka yang dikeliling aku
hahahhaha
ayat budget takut azam tak tercapai la tu kan
wakkakakakkakakak







Comments

  1. Replies
    1. of course la
      marketing tu
      suh org beli software dia

      Delete
  2. dengor story pun dah penat. belum lagi nak kena mengadap

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tau tak pe ye kak ton
      kalau betul2 dah ngadap ntah camner agaknya

      Delete
  3. Replies
    1. senang aje
      as a basic
      kena tau goods/services yang mana standard rate, zero rated, exemp rated
      pastu kena tau input tax and output tax
      ko tau ni, ko faham ni, yang len bleh baca sendiri
      kuikuikui
      owhhhh consultation fee doctor ada gst ye hahahahahhaha

      Delete
  4. aku baca ni pun feel pheewwww
    tak faham
    dunia kita berbeza ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaa
      cuba ko suh aku baca ko punya lak
      mesti aku pun feel pheewwwwwwww
      hahahaha
      kerjaya kita berbeza
      tentunya kita yang tak faham ni sengal bengal jadinya

      Delete
  5. nanti boleh entri kesimpulan gst supaya kitaorang rakyat marhaen yang masih blur pasal benda gst nie.

    ReplyDelete
  6. betul ke gst akan menaikkan harga barang?



    http://toadjitsu.blogspot.com/2015/01/kartunis-hina-nabi-muhammad-ditembak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesetengah akan ada kenaikan
      tapi kalau dikaji bebetul, tak de la effect sangat
      bayar output tax, claim input tax
      cuma kena berhati2
      kalau tak effect cash flow
      so tak mo cash flow being affected, kena plan bebetul in and out

      Delete
  7. Kakak attend yg foc dibuat pihak kastam kepada company yg dipilih. Rasanya tak sama dgn yg elly attend ini mesti banyak liputannya memandangkan harga mak ai mahal betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada gak attend yang foc by kastam
      tapi sangat simple rasanya
      bila pi yang comprehensive mmg agak berbaloi
      baru nampak terang kak
      mmg tak sama yang free ngan yang berbayar
      tapi kalau akak terlibat ngan gst, sebaiknya pi course yang lebih comprehensive

      Delete
  8. Semacam saya ada satu respect baru pada Cik El....
    Like doc, I'm still clueless...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq en syed
      tak pe, nanti baca sket2 then u have some idea about gst

      Delete
  9. Wah dah readylah yek Elly nak hadap GST bulan 4 ni.....

    ReplyDelete
  10. company saya silap pilih soft ware, yang x dapt t shirt pun....hahaha...
    Nak cari jgak buku tu, biar lebih faham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha company pakai software apa?
      cari di popular book store ye

      Delete

Post a Comment