aryan ohhhh aryan

alyssa dan aira
mmg suka main  barbie
aku ngan pakwe pun rajin gak membeli utk derang

di satu malam
si bujang tu pun nak jugakkkkk
masa ni aku baru belikan barbie baru utk aira sempena bday dia
barbie ni bleh rebonding, bleh curlkan rambut, bleh ikat dll
di bengang kakak2 dia wat derk
diambik barbie set alyssa yang ni
dia men sorang2 sambil tiarap
kahkahkah
bising si alyssa 

pastu gigih bebel kat kakak2 dia sebab payah sangat nak bukak kasut barbie tu
si aryan nak gak set rambut barbie

teleng kepala barbie tu dibuatnya
disatu malam yang len
alyssa dan aira tekun wat homework 
aku tengah dok pantau kakak2 dia wat homework
si bujang ni senyap2 angkat set barbie alyssa
dikerjakan barbie alyssa
punya semangat nak cabut kasut barbie
kalau la barbie tu bernyawa
mau patah riuk tulang kaki dia


dah bosan main barbie malam tu
dia amik note aku lak
layan upin ipin
aritu dia ckp kat aku: "mama, kita tak bleh bagi duit kat org kan sebarang, nanti kena tangkap ngan SPRM"
terkejut aku!
aku tanya la mana dia blaja perkataan SPRM tu
dia jawab: "aryan tengok cerita upin ipin la"
pastu dia tolong aku wat cekodok pisang lak
sebab memasing bising nak bawak bekal cekodok pisang lak
mmg malam tu dia yang bancuh cekodok tu
dari melenyek
letak tepung bagai
tapi mata tetap kat upin ipin dia
settle bancuh cekodok pisang utk bekal breakfast esok
dia makan mangga lak
kemain meniarap ko makan sambil tengok upin ipin ye
kalau aku masa kecik2 ni
mau kena piat tinga ngan mak aku
lepas makan
dibasuhnya plak pelecek pisang yang dia guna
selebihnya dia seronok dpt main air sebenarnya
inilah peneman aku ke mana2 saja
peneman aku kat umah sampai malam, sampai aku siap kerja2 aku sebelum pi tido
kadang2 dilema gak ngan anak bujang ni
nak kata mainan lelaki banyak dah kat umah tu
dia main semua tu
tapi sesekali tetap nak join kakak main barbie
main masak2

korang ada dilema mcam aku tak?

Comments

  1. Ala.. tak perlu risaulah Elly. Dah tentu yg di atas dia kakak-kakak memanglah dia teringin mainan yg dah depan mata dia. Tapi tak menjejaskan personaliti lelakinya.

    Cuma kalau dia suka pakai baju perempuan yes tu kena bimbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kak
      baju tu idak la kak
      dia suka baju2 corak askar
      GTA katanya, terpengaruh ngan game la tu

      Delete
  2. ko perhatikan tau kak...
    jgn selalu sangat si aryan main barbie tu..
    hahaha..

    tapi gaya dia lenyek pisang sambil mata tgk upinipin ni mmg terbaikkk la..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh aku mmg kaki skodeng anak2
      no worries

      Delete
  3. Kesian barbie tu, sengsorang.

    Try kahwinkan dia dengan barbie lelaki, boleh gak jadi mainan Aryan. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada dah barbie lelaki tu
      tapi tetap nak gak barbie pompuan

      Delete
  4. Saya rasa tak de gender identity issue. Sama macam a little girl playing with a toy gun. By the time Aryan dah sekolah, dia akan ada interest lain :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, i think so la en syed
      sebab kt umah dia main toys2 lelaki
      sesekali je main barbie

      Delete
  5. Kat rumah ni patung barbie bukan main banyak si bongsu main. Tp sejak nak UPSR ni mmg kena kontrol sikit....
    Senang le ada assistant chef

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah
      budak2 ni kalau bab main kena control
      kalau tak
      tak ingat baca buku

      Delete
  6. Curiosity namanya tu Elly. Biarkan dia explore semua...supaya dia boleh jadi orang yang jujur dan memahami.

    ReplyDelete

Post a Comment