makaroni bakar

angkara jiran yang ala2 mak lampir
tu la masa aku buat dulu, dia tak de umah
so few jiran dpt la makan makaroni bakar aku ni
bila jiran2 len cite makaroni bakar aku sedap
mula la jiran yang ala2 mak lampir ni meroyan
wakkakakakakakakakak
selepas 2 tahun, akhirnya aku masakkan makaroni bakar utk dia
selepas aku abis exam utk dptkan scholarship aritu, aku masakkan utk dia
siap angkut oven dia, utk masak
sebab elektrik umah aku problem
oven aku tak leh pakai


gigih ok aku masak
seb bek resepi tu aku jumpa
kalau tak matik la aku
sebab jiran aku tu dh tahap kronik
nampak aku je dia jerit makaroni bakar
cipet punya jiran!

meh aku kongsi camner nak masak makaroni bakar ni
senang aje
tapi bila vitamin M banyak, dia akan masak 2 tahun skali aje
wakkakakakkakaka

bawang besar dan bawang putih dipotong kiub
potong tu halus2 sket, so bila makan tu sedap je
tumis ngan olive oil ye sampai naik bau
pastu masukkan daging cincang
ayam pun bleh
sukati korang la
dah agak empuk, masukkan bell paper ye
bell paper tu potong kiub halus gak ye, baru la melt bila makan
masukkan tomato puri dan juga sos prego yang dah siap
aku pilih yang tradisional punya
dulu2 aku buat manual tau
potong tomato fresh kacau bagai
skang dh ada pilihan, vitamin M pun makin banyak, makanya sos prego adalah pilihan yang sesuai
inilah sos prego
aku guna tomato puri yang ni
kacau sampai sebati
perasakan dengan sedikit gula dan daun bay
camner rupa daun bay?
tadaaaaaaaaaaaaaaaa
dah siap kuah merah

skang kita siapkan kuah putih lak
tuang olive oil kat kuali
dlm 2/3 sudu besar la
nk tuang kat kat dlm lobang tinga pun bleh
masukkan tepung gandum 2 sudu besar
kacau cepat2, jgn nak terhegeh2 kang tepung tu berketul2
pastu masukkan susu segar 700 ml
slice cheese 4 keping
sebelum masukkan, potong cheese tu kecik2
sila jgn malas masukkan cheese tu sekeping2 ye
kacau la sampai cheese tu hancur dan cair
dan sampai cukup masak

dah settle kuah putih
oleskan loyang ngan butter
ni elbow macaroni
so awal2 tu rebus la elbow macaroni ni bersama sedikit garam dan olive oil
bila dah cukup rebus, toskan ye
letakkan elbow macaroni yang dah direbus di lapisan pertama
susun cantik2 sket, jgn men campak je ye, aku sekel kang
lapiskan ngan kuah merah yang dah siap tadi
ikut suka korang la nak banyak mana
agak2 la supaya macaroni korang balance rasanya
pastu tuang kuah putih tu 
pastu tabur mozarella cheese
tabur sekata
baru lah cantik nanti bila dah siap


nak tutup boleh
tak mo tutup pun bleh aje
masuk dlm oven dan bakar
oven ihsan jiran sebelah
hahahha tq bagi pinjam
tadaaaaaaaaaaaaaaa
dah siap
magic tak
buat dlm loyang empat segi tepat
bila siap bakar dlm loyang bulat
haaa tgk ni 
serve terus aje
macaroni bakar aku tak leh potong dan serve comel atas pinggan
kang jd apa lak
so serve terus aje
selamat mencuba
itu pun kalau sudi la


Comments

  1. beb!! ni namenye 'makaroni bakar jiranku meroyan' hahahaahah...mampos xklusif makaroni ko org nak dpt makan...dasat woiii heheheeh

    tapi resepi ko lain kan...tak gune telur....pastu makaroni tu tak digoreng sekali dgn rencah2 tu..... pastu siap ade kuah putih bagai....tapi aku yakin tetap sedap sebab hasil bakar tu lawa jek.... ok2 aku dah snap care ko nie...nanti free2 leh try...katumah aku ade pasta seashell tu...aku salah beli saiz kooo...lepas rebus dah rupe siput ba alif ba ya dah hahaahahahaahaha....pening aku tgk byk lagi nak buat ape.....lepas ni tak mo dah beli pasta bentuk canggih2 nieh.....serik mak nak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahahha

      byk cara dan stail masak makaroni
      ikut memasing la
      ko ni pun beli seashell tak agak2
      wkakkakakaka
      masa makan tu ko telan ajelah
      jgn tgk rupa pasta tu wkakakakaka

      Delete
  2. den dah lama tak makan makaroni..
    macaron den selalu makan!
    kah kah kah

    ReplyDelete
  3. Ha, akak suka macaroni bakar, tapi nak buat kuah putih tu akak takut tak jadi. Lagipun, nnt susun bersepah, kena sekel dengan Elly...larriiiikkkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, ni kuah putihnya senang aje
      pejam mata leh siap hahahahhaha

      betul ke nak lari tu
      kaki dah ok ke kak nak lari, dah2 tak yah lari, saya janji tak sekel akak

      Delete
  4. Lebih kurang cara kalau kakak buat lasagna ni Elly. Cuma kalau lasagna kakak buat selapis-selapis.
    Kakak tak pernah buat makaroni bakar macam ini. Lain kali kakak cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah kak
      lebih kurang kalau nak buat lasagna
      saya pun lama dah nak buat lasagna
      tak sempat2
      sebab vitamin M tu banyak sgt

      Delete
  5. pelan pelan den baco tapi den memang bodoh macam lombu bab makanan dari barat nih... tak reti den nak membakar... karang jadi terus sate pulak... tapi kalau tuan punya blog boleh masakkan apolah salahnya den ikut samo makan... ngeh ngeh ngeh ngeh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha?
      tuan blog masak?
      malas ar

      dh bagi resepi
      sila cuba ye
      kikikikiki

      Delete
  6. Replies
    1. alamak tukang masak pro mengomen lak
      maluuuuuuuuuuuu

      Delete
  7. Aku terpisat2 turun beskal tgk ko masak!
    Wow! Terbaek dari ladang aaas...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha
      siot la ko

      tak la terbaek dari ladang
      biasa2 aje wei

      Delete
  8. aku malas beb bab masak2 ni..tapi seriously aku tergoda btl nak merasa makaroni bakar ko ni. aku suka makan, tapi tak suka masak. sedih kan? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun tak suka masak
      ni angin puting beliung mana agaknya dtg
      terus aku rajin

      Delete
  9. Diana suka bab memasak ni,..tapi failed bab makan...sbb tekak org kg. Biasa buat...then kasi kat kakak ipar...*_*

    ReplyDelete
  10. El, you made it look so simple!
    And nampak sedap sgt.
    Dulu masa bujang saya selalu guna prego tu. Rebus spaghetti dan jirus dgn prego tu. Siap! Hahaha...
    Anyway, berapakah kos keseluruhannya dan serving sebesar tu sesuai utk berapa orang El?
    Soalan last: Boleh order? Hihihihi... ni betul kena lari...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa masa bujang mmg suka yang simple2
      telan je
      asal kenyang

      kos keseluruhan saya tak tau la en syed
      tak pernah kira
      tak pernah jual
      tapi agak costly
      sebab bahan2 dia mmg mahal sket

      pastu pakai cheese brand best
      sebab nak sedap kat tekak
      hehehehehehehehhe

      nak order??????????????
      oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
      sila lari
      jgn mai sini order lagi skali
      mmg tetap tak la jawapan saya

      Delete

Post a Comment