Alyssa @ School - 3 bulan pertama tahun 2015

kali ni share cite hari pertama alyssa di darjah 4
tahun ni alyssa tukar sesi
kalau dulu sesi pagi sra, sesi ptg sk
tahun ni sesi pagi sk dan sesi petang sra

so malam2 prepare semua beg botol air kasut
supaya esok pagi senang
hari pertama tak de makna mama papa anto
sila naik bas sendiri
ok dah siap
tie merah tak dpt lagi
sebab cikgu blom bagi
alyssa punya bas sekolah sampai jam 6.30 pagi
padahal sekolah dekat aje tu
yelah, bas tu kan nak pusing2 amik budak len
kenapa aku tak anto dia pi sekolah????
bukan aku malas
nanti kalau papa dia outstation camner
aku lak yang huru hara
ngan nak siapkan aira
ngan aryan tido lagi
so elok la nek bas sekolah ye memasing



kelas alyssa
4 bougainvilla
alyssa berada di kelas kedua selepas melalui ujian saringan
alyssa berada dikedudukan ke 42 daripada 400++ org pelajar darjah 3 tahun lepas
ni anak cousin pakwe
sekelas ngan alyssa
aku tgh skodeng alyssa
dia kantoikan lak
sekel ko kang ken!
ok
mama kantoi
belajar kuat sket alyssa, mama nak alyssa di kelas pertama tahun depan
ni plak
sekolah rendah agama alyssa
alyssa berada di kelas pertama, 4 ibnu sina
muka bosan la sangat ko kan
mama ada tunjuk la muka bosan
mama ilang, kemain happy ko kat sekolah ye

so utk alyssa 
perubahan yang agak besar bila beralih dari tahap 1 ke tahap 2
kalau dulu tahap 1 objektif
tahap 2 ni ada soklan subjektif time exam
dan ada lebih banyak mata pelajaran berbanding tahap 1 dulu

mencabar betul aku nak mengajar alyssa tahun ni
jenuh fikirkan cara yang betul dan bagus utk ajar dia

ujian prestasi pertama utk alyssa di sra
alhamdulillah mengekalkan prestasi mumtaz
tapi dpt nombor 7 la dari 33 org pelajar
cuma mama tak suka result tilawah al quran alyssa
result tilawah al quran alyssa bukan mumtaz
tajwid ada masalah sket kata cikgu kelas dia
ok nanti mama bgtau guru ngaji alyssa
dan ini pula result ujian prestasi 1 di SK
alhamdulillah
berada di kelas kedua, alyssa dpt nombor 2 dlm kelas
dan mendapat nombor 6 kedudukan dlm darjah
bagus!
ada chance ni tahun depan masuk kelas pertama
tapi
dengan syarat result kena la maintain!
musykil lagi sekali
pendidikan jasmani dpt B
hahahahaha
punyalah aktif sukan kat sekolah, pendidikan jasmani dpt B
hahaha praktikal ok, teori maybe tak okay
so alyssa, 
aktif di atas trek, padang dan gelanggang tak memastikan pendidikan jasmani dpt A
dpt mewakili sekolah tak semestinya pendidikan jasmani dpt B
teori kena power juga
jgn malas baca buku

teknologi maklumat dan komunikasi
alyssa dpt C
rata2 aku tanya parents kawan2 alyssa
paper ni majoriti tak score
susah?
aku kira agak susah la
sebab bila tgk syllabus, 3 bulan pertama ni, derang belajar pasal peranti input, peranti output, peranti storan
dan utk mid term exam, cikgu kata 50% markah dari scrap book dan 50% daripada markah exam
kena betul2 bantu anak2 kita ni bila tgk scrap book tu

utk subjek2 lain yang B, 
moga alyssa dpt improve
nanti mama sama2 bantu ye
moga lebih berjaya di peperiksaan akan dtg
insyaAllah!

Comments

  1. Budak sekarang pandai-pandai Elly
    Memang kena pantau tapi jgn sampai kegembiraan zaman kanak-kanak mereka terjejas. Kadang kesian juga tengok cara anak kita belajar berbanding zaman kakak dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak, markah pun dekat2 je semua
      insyaAllah kak, kegembiraan zaman kanak2 mereka tak akan terabai
      dlm pada mereka beraktiviti sana sini, belajar sana ini, saya tetap peruntukan beberapa jam utk personal time derang setiap hari, sukati derang nk buat apa

      Delete
  2. Tahniah ye Elly.... Tumpang seronok tengok anak Elly pandai. Maknya pun rajin mengajar rupanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq okje

      saya mmg rajin mengajar
      sebab tak anto anak2 tuisyen luar
      tapi saya garang!

      Delete
  3. sama baya anak aku no 4 la!!

    ReplyDelete
  4. Assalam elly,
    alhamdulillah
    insyaAllah moga terus success naaaaaa

    ReplyDelete

Post a Comment