GST era

hari ni bermulalah era GST untuk malaysia
so pagi ni kita dating pi breakfast
di bangi kopitiam 
dekat je pun ngan opis 

aku ngan pakwe layan kopi ais
lama tak pekena kopi dia 
aku makan ni
pakwe makan french toast
our 1st tax invoice
ada tajuk tax invoice
ada gst registration number
tetap ada service charge 5%
dan inilah GST pertama aku sebanyak RM1.31 untuk pembangunan negara ye
malaysia tanahairku


sebenarnya aku bawak bekal
kek karamel mak uda pakwe buatkan
dan juga cheese tart hantaran masa anak mak uda tunang
sodap
tapi yang lebih penting
yang ni free from GST

so 
jom share cite hari pertama GST korang ngan aku

oh ye
sebelum lupa
nak share something ngan korang pasal GST ni
sebab aku tgk banyak betul org amalkan ajaran sesat utk GST ni

so korang
welcome to GST era!


Comments

  1. hr nie blom beli apa apa, kecuali rti gulung 2 singgit...sebelum nie xpernah bli, so xtaw la klu sebelum nie 3 singgit...

    ReplyDelete
  2. Maknanya, setiap resit mesti tunjuk GST registration number? kan? Kalau ada dlm resit cas GST, tapi takde regist number tu, boleh di report, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup
      kalau tak de registration number, sila jgn bayar, sebab salah tu
      sila report
      pastu kalau was2 kedai tu amik gst, tapi ko sendiri rasa kedai tu tak layak charge gst, amik nombor pendaftaran gst dia, check kat website kastam, betul ke tak dia register
      takut2 la nipu kan....untung atas angin la 6%

      Delete
  3. Kenapa dia charge service lagi sedangkan dah ada gst?

    ReplyDelete
    Replies
    1. service charge tu utk kedai, biasanya kedai makan mmg ada, so kalau makan sila pastikan servis mereka adalah bagus.....sebab mereka charge kita....dlm charge tu termasuklah kos2 pembersihan kedai dll, bukan setakat servis kita makan aje.....dan itu termasuk dlm item utk digst

      Delete
  4. alamak teliur tgk telo goyang2....

    aku mkn kat kafe je..so far takde lagi kene gst....arini pagi sarap oat bancuh ngan nescafe...lunch tadi makan nasi ngan lauk rm4 harga..... mlm kang lepak mamak tak tau lak kene baper....sekian laporan kisah gst dari lieyalatif utk arini...

    ReplyDelete
  5. Assalam nadyra,
    iols pun belom kena GST lagi rini
    tapi kat ofis dah riuh bgi yang kena he3

    ReplyDelete
  6. kena pakai sempoa nak masuk kedai makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak reti sempoa
      pakai calculator kat hp ajelah nekcik

      Delete
  7. Betul ke carta alir tu...? Kurang fahamlah.

    ReplyDelete
  8. semalam boss blanja lunch jadi boss yang bayar gst n service charge 5%

    debar pulak nk bayar 1st gst, sejarah sangat. kak ton akan letak dlm frame

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah boss bleh claim balik nanti gst tu kat kastam

      wah
      dah letak frame kasi up gambar ye kak ton

      Delete
  9. Beb, service tax 5% masih ada ker? Aku mmg x phm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beb
      Service tax takde
      Servis charge ada, itu biasanya kedai2 makan la charge, starbucks, kfc and on top of that baru gst at 6%.
      Gst remit tu gomen, service charge, itu restoran punya hal
      Eh ko selalu lepak luar jumpa org, resit claim bebetul, check, kang takut x valid nak claim input tax

      Delete

Post a Comment