KAMIL peringkat hulu langat dan kisah makcik lego

disuatu hari kat opis
tetiba dpt call dari ustaz azhari, sra bandar seri putra
"puan elly, sekolah jadi tuan rumah untuk KAMIL peringkat daerah, juallah lego"
alamak
notis 2 hari aje nih
aku pun dah confuse
KAMIL = kemahiran amal islami
masa kami ni ada pertandingan nasyid, perbahasan bahasa arab, solat jenazah, tilawah quran dll

aku confuse sebab
aku takut ada parents complain jual mainan plak masa KAMIL ni
dah la peringkat daerah
kalau komplain bukan setakat dari sra bandar seri putra
tapi seluruh daerah hulu langat
aku tak nak imej sekolah tercalar
setakat sra bandar seri putra tak de hal
mmg majoriti dah kenal makcik lego kan!

bincang2 ngan ustaz azhari ni responnya
"ala puan elly, lego ni permainan minda, bukan permainan tak berfaedah"

aku kata aku tak janji
sebab notis 2 hari aje
kalau aku nak niaga, esok kena amik stok sebab lusa dah KAMIL
aku kena tgk schedule kerja aku,samada aku ada masa ke tak

akhirnya
lepas pikir punya pikir
susun schedule rapat2
squeeze sana sini
petang tu lepas zohor aku pi amik stok lego yang memerlukan aku drive sejam dari opis aku dengan kelajuan maksimum di hway
hahahahhahahhahahaha

tapi kan
sempat lagi aku pi brenti makan lunch kat r n r nilai hala selatan belasah ikan keli salai masak lemak cili api wei
kebabom!

jom amik stok
lego storage, aku jual ni RM35 aje 

stok lego















bukan senang tau makcik lego nak niaga
makcik lego ni cerewet
tanda harga kena siapkan
poster kena siapkan
kemain tau makcik lego
eh kata graduate retail management
wajib la cerewet kan!

selain dari itu aku jual snackers
mantan YDP PIBG bersekongkol dengan aku jual cookies
aku letak jugak cute2 item, cam sticker dll

preparation tanda harga dan brg2 promosi aku siapkan kat opis, sebab aku tak de printer kat umha


lepas siap sorting, siap kira stok bagai
malam tu jam 10 malam
load semua brg nak jual dlm keta
hantar ke rumah mantan YDP PIBG
sebab esok pagi aku kena amik report card si aryan
makanya dia kena cover aku
settle urusan anak, aku sambung lak menjual hehehhehe
pagi menjelang
matahari mula memancarkan cahaya

settle urusan anak2 aku terus ke sra
snackers aku ice box ni dah terbalik
menandakan snackers dah abis jual
lego yang berjumlah hampir 500 kotak
dah tinggal ni aje masa aku tiba jam 10.30 pagi
mana2 aku buat kerja ni, aku akan heret anak2 aku skali
biar derang belajar berniaga
biasanya mmg derang happy dengan benda2 gini

tq dik support makcik lego
adik ni siap pesan suh jual lagi next year
amboi dik, nak akak niaga kat sekolah ko pun bleh





di akhir program, hanya ini yang tinggal
bahahahhaha
btw lego knights kotak besar tu bukan RM70 tau
aku jual RM60 aje ...nampak tak??????
makcik lego jual murah dari harga pasaran tau
tapi hanya di SRA bandar seri putra
kat tempat len makcik tak layan
inilah cookies meletop yang mantan YDP PIBG jual
perghhh kalah famos amos tau
sedap ya amat!
hanya RM28 sebekas

KAMIL pun dah tamat
jom ke surau mumtaz untuk dengar keputusan pertandingan






SRA bandar seri putra menang beberapa acara
tahniah anak2 srabsp
aku blah awal sebab penat ya amat
anak2 pun penat sebab subuh2 dah kena bangun semua
perut pun lapar
budak ni dah penat betul
terlelap suda
yg ni rileks lagi, masih bleh membaca
yang si alyssa tak nak balik, dia nak dengar keputusan keseluruhan
aku tinggal aje kat sekolah
nanti pepandai la ko balik tumpang kawan ko
hasil mak cik lego berniaga



settle kira
amik balik duit modal
untung kita salurkan ke tabung PIBG sra bandar seri putra
alhamdulillah
hampir RM500 dpt disalurkan untuk kegunaan sekolah

tq yang membeli belah dan terus menyokong makcik lego
moga Allah merahmati kalian
ingatlah, setiap belian yang anda buat dengan makcik lego, setiap keuntungan dari hasil belian anda, makcik lego salurkan ke tabung pibg sra bandar seri putra
tq korang!


Comments

  1. Best ni makcik lego.. lumayan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah
      berkat jugak makcik lego buat camni kan

      Delete
  2. Dasat ar makcik Lego ni hihi.....menjual sambil menderma. Weyh ...yg sempat makan ikan keli salai bagai ni, sebelum puasa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah sebelum pose la
      eh cam biasa
      kan suka share cite lama2
      nak buat camner
      charge diri sendiri asyik bz kalahkan kak mah

      Delete
  3. Bahasa kan diri 'akak' kat anak sek baya anak sendiri tu mmg wow!. Feeling muda wahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wowwwwwwwwwww
      aku kan selalu tersasul weh
      kahkahkah redha ajelah bebudak ni

      Delete
  4. Syabas El aka MCL! Awak memang hebat lah! :)
    Suka baca El chrono kan persiapan hingga hari jualan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq en syed!
      sebenarnya leceh gak, komitmen pun kena ada kalau nak berniaga nih
      kalau tak buat semua ni, tak menarik la gerai nanti kan

      Delete
  5. Kak, bukan peringkat daerah Hulu Langat, tapi peringkat Zon 1 Daerah Sepang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? kakakakkakak nanti ada masa akak ammend ye ustaz

      makcik bz jual lego je, sampai salah2 ar

      Delete

Post a Comment