KL-Jakarta-Bandung-Jakarta-KL: Part 1

itenary utk trip kali ni

depart from KL - Jakarta:  5/6/15 @ 0700 hrs via airasia-meeting @ Tangerang-Jakarta Town-direct to Bandung-Heritage-check in Hotel
6/6/15:  meeting @ Mutiara Hotel, Bandung-Pasar Baru-Hotel-Heritage-Paris Van Java-Hotel
7/6/15:  meeting @ Mutiara Hotel, direct to Jakarta-Tanah Abang-Tangerang-Airport via air asia-touch down @ KLIA 2 at 2330++ hrs
phewww capek dong!

alhamdulillah selamat tiba di  terminal 3, Jakarta Soekarno Hatta International Airport jam 8 pagi waktu IB
panas betul cuaca
sebab airport under renovation lagi, turun2 flight aje kena tunggu shuttle bus

dia la partner utk segala urusan
muka dah mcm apa aku
mana taknya jam 5 pagi dah kuar umah ke airport
tak sempat sapan kat klia2
pastu aku lupa lak order makan dlm flight
padan muka aku

kami travel berempat kali ni
atas urusan perniagaan
kami dah ada driver kalau ke indonesia
so mmg driver akan tunggu siap2 kat airport
perut memasing lapar
request yang pertama adalah sarapan pagi sebelum menuju ke tangerang untuk 1st meeting
brenti di warung soto ibu hj tati
bantai ajelah
pelik lak aku tgk soto ni
kaler kuahnya mcm lontong plak
rupanya diletak santan dlm kuah tu
kalau tak nak santan kena bgtau awal
kalau tak bgtau, mmg dicurah santan siap2
tak de nasi impit ye
amik nasi sepinggan


aku tak bawak camera gedabak aku
so aku guna hp cap badak aku je cam biasa
sebab malas la nak usung camera tu
sebab schedule padat ya amat, jadi aku perlukan konsentrasi
makanya  few shot aje yang ada sepanjang perjalanan ke tangerang
binaan yang paling blakang skali tu wujud sejak zaman belanda ye


1st meeting di tangerang, kami ke kawasan industri
besar ya amat kawasan kilang ni
korang nak beli towel?
meh2 contact aku pasni



settle meeting 
i dont care
aku nak gak ke sebuah mall
senayan city mall
nak makan sushi kat kiyodon sushi
 nak ulang moment betapa sedapnya makan sushi kat  sini

setiap kali ke indonesia
aku akan tukar duit kat sana
lebih berbaloi gitu
ok dah sampai kiyodon sushi restaurant
tak kira, korang pandai ke tak makan sushi, korang kena teman gak aku makan
kahkahkah
ada 2 favourite sushi aku tak de, sebab bahan tak de stok katanya
sedikit frust
tapi tetap melantak apa yang ada


this is super sedap!
dah kenyang
makanya sebelum jem maha teruk di dalam area jakarta
makanya kami memulakan perjalanan ke bandung
macet jugak dong



sampai bandung menghampiri jam 10 malam
kami langsung aja ke area heritage
tapi kedai byk dah tutup
eh sempat lagi makan 
check in ajelah pastu 
capek seharian 
hotel ni pak supir yang uruskan
kami tak de hal, janji ada tempat tido
mmg hotel tu utk mandi, tukar baju dan tido
pepagi buta kuar, malam2 buta baru balik kekdahnya

simple hotel
rate lebih kurang RM185 semalam
untuk nak tengok camner rupa bilik dia bleh refer kat sini



breakfast pagi tu
sambil menanti utk meeting pagi tu
yang bungkus daun pisang tu ala2 pulut panggang
cuma manis sket
ada pool ok
settle meeting
kami free and easy aje sehingga ke malam hari
plan pak supir akan drop kami di pasar baru
pandai2 la korang jalan kata pak supir
pak supir akan settlekan tugas2 yang dah diberi

kawasan pasar baru
pak supir brentikan tepi jalan
sila jalan kaki
best gak jalan kaki
selain dari kesibukan kenderaan
kesibukan org berniaga pun kemain wei
aku suka suasana ni
aku suka amik gambar
tapi susah amik gambar sambil berjalan guna hp cap badak
kalau pakai camera sure cantik gambar dan moment2
terus teringat kat en syed
aku suka amik gambar buah jeruk (buah limau)















ok ni dah dalam pasar baru
dia macam mall gak
fully air conditioned
basically ke sini sebab ada yang first time ke bandung
so derang nak beli2 dan tengok2 kain
utk aku mmg tak de apa la nak cari
sebab kain kat umah aku tu ada lagi sengah almari tak buat baju
tapi kan
terbeli lak ni sepasang
kahkahkah


telekung ala2 siti khadijah murah ye
so sebab jauh sangat murahnya ngan siti khadijah kat malaysia
aku beli la 6 helai
kahkahkah




sanggup ko nak bersesak2 kat sini camni
kalau sanggup bleh mai la shopping
pakwe mmg tak la
dia duk tunggu kat luar mall
kahkahkah

ni penjual barang2 kosmetik
kalau lapar atau haus dalam tu
usah risau
ada je org jual makanan dan minuman
ni kuih2 derang






kat luar ni tak menahan banyak penjual jalanan
yang merayu2 kat ko suh beli
sesungguhnya aku tak berapa gemar
lemas gak ngan ayat2 rayuan derang
tapi itulah punca rezeki mereka
so tolaklah dengan baik
tapi harus diingat
mereka takkan putus asa, dan derang akan terus merayu dan menjual
kahkahkah
pepandai korang la

ok next entry
pak supir tak settle2 ngan tugas
kami dah lapar
uwaaaaaaaaaaaaaa


Comments

  1. eiii rindunye nak pi bandung tgk pic ko ni elly...... aku pun mase pergi pasar baru borong 7 telekung pastu ngekeh2 bawak hahahaahahah....belum masuk kain lagi....mcmorg gile membeli....sulam die tu buat aku geram.....

    kalo ko gi bandugn lagi nak ikut...aku jadi PA ko ...sambil tu leh aku soping2 hahaahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib tu kalau sesapa pi bandung utk borong telekung dan kain2 kan
      eh len kali amik porter
      aku dh share tips kat entry 2

      nak join ke bandung?
      tak yah la jadi PA aku
      kahkahkah tak mampu nak bayar lieya gojes jadi PA wei

      Delete
  2. Aarrghhhh, rindunya nak pergi bandung. Rindu pasar baru. Akak tak pergi paris van java ke? Lawaa. Hihiii. Jgn lupa pergi tangkuban parahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila pi bandung esok
      paris van java dah pi
      tangkuban perahu pun dah pi

      Delete
  3. Wahh!!! Bestnya foto-foto El! Seronok betul saya scroll up and down. Suka la tgk street photos you. Saya rasa bila El guna hp nampak lagi 'real'. Terasa sungguh suasana di situ. Even foto-foto yang goyang2 sikit tu pada saya mencerminkan kesesakan tempat tu! Love it! :)

    ReplyDelete

Post a Comment