Kembara Ranah Minang - Part 1 - KLIA2 ke Minangkabau International Airport, Masjid Raya Sumatera Barat, Jambatan Siti Nurbaya

semuanya bermula di whatsapp bertarikh 13/02/2015

ko rasa?
aku ikut tak?
of course la kan!

bermula dari baca blog
komen2
kutuk2
pastu dia order lego
pup pap pup pap
sampai la aku beli tiket ke padang
bersambung beli tiket ke ****** bulan *** 2016
bersambung dia ajak pi ******* bulan *** 2016 (tapi yang ni tiket mahal ya amat dah...aku nak nangis ok)
sehinggalah kami bertemu utk pertama kali di istana budaya melayan teater tenggelamnya kapal van de wijck
bukan bertemu dia aja, tetapi dengan 6 org yang lain
happy sampai rasa nak lompat bintang
korang mmg awesome!

pertama kali travel dengan org yang aku kenal sekejapan aje
tapi aku yakin mereka2 ni mmg awesome hasil baca blog derang secara silent sejak berkurun lama
kahkahkah

group whatsapp yang ada memudahkan segala rancangan di atur
kembara ranah minang
5 org semuanya
semua itenari kak izat yang susun dan sediakan
i follow aje, sebab itenari dia dah cukup best aku tgk
cuma terus terang, dek kebizian aku beberapa bulan sebelum travel, makanya aku tak dpt study itenari tu dengan baik 
satu sifat yg actually bukan sifat aku, sebab aku kalau nak ke mana2 mmg akan study gila2 segala mak nenek itenari

trip ni tak de check in baggage
hanya hand luggage
aku isi segala pakaian dll dlm beg deuter (beg dpt as door gift pakwe masa family day)
sling beg isi segala dokumen penting, hp dan camera
kasut serbaguna basah dan kering bleh layan akakakkakaka (kasut baru beli sebab kami tak tau mana seplastik besar kasut kami pi masa pindah umah aritu)

tshirt boria kampung dusun utk trip kali ni
kerja jujie ngan kak izat

satu lagi kepelikan 
sebelum trip aku tak brapa sihat
mmg banyak dugaan sebelum trip ni
assistant aku yang mengandung, aku yang muntah mabuk bagai kat opis
hahahhahaha
bukan aku aje diduga
geng2 yang len pun ada dugaan masing2
dan minggu trip ni, aku baru aje selesai audit LHDN dan juga selesai GST submission
so kiranya trip ni mmg trip untuk lepas tension
yeeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kami janji jumpa kat airport jam 6 pagi
tq pakwe gigih anto aku ke KLIA2

org pertama sampai adalah jujie
aku org kedua sampai
diikuti ina
dan terakhirnya kak izat dan GB
cukup korum!

jom kita yamseng kopi dulu


settle yam seng, jom  masuk dalam
solat2 dulu
dan bersedia utkberlepas


sesungguhnya aku beli seat
sebab aku nak tgk awan
last minute decide beli seat
RM6 je pun!
kahkahkah
penggila awan mmg camni
skali masuk je perut kapal terbang, camni view dia
tensen!
nak terbang aje baru la clear view dia
suka sgt2
dan lagi
yeayyyy terbang bersama pelangi
bergumpal2 awan
rasa nak masuk menembusi awan tu lompat2
order siap2 makanan dlm flight
sebab lagi murah dari aku makan kat airport
sedap pun dah dijamin nasi lemak pak nasser ni
lagipun elok la sapan siap2, perut pun mmg status lapar time flight ni

sambung tgk awan masa makan
panas wei
tensen aku makan panas2
kena makan cepat sebab flight ke padang ni tak sampai sejam kekdahnya
kahkahkah
tiba2 nampak ni
tak tau gunung apa
kacau  tau pramugari ni
tengah aku syok2 tangkap gambar gunung ni
dia sound aku suh simpan tepon
padang sedikit jerebu
so pemandangan tak la brapa clear






alhamdulillah safely landed di bumi ranah minang

airportnya tk la besar mana
so tak la jauh nak jalan kuar hehehehhe
tgk bumbung dia
sinonim dengan minangkabau

pak supir yang diarrange oleh kak izat siap2 dah tunggu
boleh tahan ganteng!
pak unchu nama pak supir kami
highly recommended kalau korang nak ke padang
terbaik service dia wei
pengangkutan kami disepanjang trip ni
semestinya pak unchu yang drive kahkahkah
nampak tak, kemas, handsome orgnya
baik hati, sopan santun, peramah, penyabar, kelakar
apa lagi yang korang nak daripada seorang supir kan
nah ini buktinya kenapa aku ckp service pak unchu terbaik
belom apa2 disuruh kami pose berlima ketika baru sampai 
dan disepanjang perjalanan kami, dia banyak snap gambar kami dan telah selamat diwhatsapp segalanya pada kami
ok jom mulakan perjalanan
padang:  traffic lebih tenang dan tak la jem sangat mcm tempat lain yang aku pi di indonesia
sampai Kota Padang
Kecamatan Padang Utara, Kota Padang
tampak masjid raya sumatera barat ni
mata mmg tertancap pada bentuk bumbung masjid ni
walaupun masjid belom siap sepenuhnya, tapi dah mula digunakan
aku kagum ngan bentuk dan design masjid ni
lain dari kebiasaan masjid
macam stadium pun ada
masa kami sampai, ada majlis keagamaan sedang berlangsung
disebabkan kami tak la jalan mengelilingi masjid ni, maka kami tak la dpt view secara keseluruhan
parking pun, main parking je kekdahnya
so ni hasil google camner rupa sebenarnya bumbung masjid ni
phewwww cantik!
info:
masjid terbesar di sumatera barat, dibina dengan konsep tahan gempa dan ada tempat utk evacuation kalau tsunami melanda katanya

lagi info aku copy paste:
Untuk saat ini pada lantai pertama masjid terdapat ruang salat, toilet, wudhu, juga areal parkir. Lantai kedua yang merupakan ruang utama dalam masjid ini digunakan sebagai tempat salat. Lantai ketiga yang berbentuk letter U dapat digunakan untuk beribadah sebab belum dikeramik masih proses pembangunan.
Ruang utama memiliki interior yang menarik dan unik. Pada tahun 2015 ini interior di dalam masjid baru dipasang, bagian mihrabnya dibuat menyerupai bentuk batu Hajar Aswad dengan atapnya terdapat ukiran nama-nama Asmahul Husna yang berwarna emas dengan latar putih. Karpet permadani yang digunakan untuk sajadah ini merupakan hadiah kiriman dari pemerintah Turki.
Nah, uniknya, masjid ini tidak memiliki kubah melainkan beratap khas rumah Minangkabau. Masyarakat Sumatera Barat terkenal dengan pepatah Adat basandi syarak, syarak basandi Kitabullah, yang artinya adat bersendikan kepada agama, dan agama bersendikan kitabullah (Al-Quran).
Hal itu yang tercemin dalam Masjid Raya Sumatera Barat ini. Sebenarnya, atap masjid ini menggambarkan bentuk bentangan kain yang digunakan empat kabilah suku Quraisy saat berselisih pendapat mengenai pemindahan batu Hajar Aswad di Mekkah. Bila diperhatikan, keempat sudut dari atap masjid ini berbentuk gonjong yang seperti yang terdapat pada rumah adat Minangkabau.
Kemudian, dinding masjid berbentuk ukiran tempat Al-Quran dengan empat sudut yang mengandung arti dalam budaya Minangkabau sebagai tau di nan ampek, yakni Al-Quran, Injil, Taurat dan Zabur. Tersirat juga makna adat nan ampek, yaitu adat nan subana adat, adat nan diadatkan, adat nan taradat dan adat istiadat. Pada eksterior Masjid Raya Sumatera Barat terdapat ukiran yang menampilkan kaligrafi dan motif kain songket khas Minangkabau.
Nah, bentuk dinding masjid yang memiliki ukiran segitiga yang didalamnya terdapat enam sudut ini sempat menjadi perbincangan berbagai kalangan, namun sebenarnya memiliki filosofi yaitu tiga tungku sajarangan, tiga tali sapilin (ulama, ninik mamak, cadiak pandai) yang harus memegang teguh rukun iman sebagai pengikat seluruh elemen yang ada ditengah-tengah masyarakat.
Di kalangan pengguna sosial media terutama Instagram, Masjid Raya Sumatera Barat menjadi objek yang menarik untuk berfoto dan bernarsis ria. Bahkan menjadi suatu kebiasaan baru bagi masyarakat yang baru datang ke masjid ini, usai beribadah mengabadikan moment berfoto-foto dan selfie sembari berkeliling menikmati setiap sudut keunikan dan kemegahan masjid.
Dalam waktu dekat ini akan dibangun menara masjid yang akan dipadukan dengan corak menara Masjid Nabawi di Madinah. Selain itu, menurut rancangannya di kawasan Masjid Raya Sumatera Barat ini juga akan dibangun Islamic Center, ruang serbaguna dan fasilitas lainnya.
eh korang, nape kita tak pi masuk dalam dan menghampiri masjid ni lebih dekat ar?
kahkahkah aku pun tak faham nape diri tak bersuara kat korang
adakah kerana sangat kagum tgk binaannya sampai tak mampu bersuara?
kahkahkah

few pic dari camera pak unchu
tingat kata pak unchu:
"selalunya kalau org malaysia dtg, ada yang tak turun kereta langsung, bukak tingkap, tengok2 jenguk2 ok ok katanya....lepas tu jalan terus.....langsung tak turun....ada yang selalunya dlm perjalanan tido aje, lelap matanya, sampai destinasi bukak mata, tengok2 lepas tu jalan.....tapi kalian ini, sampai aja, jalan terus, tak berhenti, disuruh pak unchu berhenti....berhenti...tangkap gambar, makan2 ... borak2....hahahahhahaa"




selepas mengelilingi kota padang
kami melalui jambatan siti nurbaya
sambil pak unchu cerita pasal jambatan siti nurbaya ni
eh panjang la citenya
kalau aku taip mau lagi 5 tahun baru korang bleh baca entry ni
sila google ye
best cite pasal jambatan siti nurbaya ni
 perahu, yacht, bot, sampan, byk kat situ gak
kami lalu aje


 kami singgah kejap di sebuah kedai
eh jjcm kejap la

es durian
di kedai ganti nan lamo
serius sedap ya amat!
 aku pernah makan es durian kat bandung
tapi seketul aiskrim bersama dengan seulas durian fresh
tapi yang ni lain sket
lagi sedap
ada macam2 dlm tu, dan dia punya isi durian penuh
sedawa gas durian kuar wei
kami tapau aja es durian ni
makan dlm keta
bukak tingkap keta sesiap
menuju kabupaten solok
jauh bleh tahan
jalan berbelok2 gaya camni

 disebabkan jalan dia turun naik bukit, makanya banyak binaan samada rumah/kedai berbentuk gini
tebing2 tinggi
seram lak aku tengok











 eh eh ladang teh
dah nampak ladang teh




sambung next entry

untuk lebih gambar dan informasi

kahkahkah




Comments

  1. Itu yg lain-lain tu baru balik dah pergi lagi. Macam kena mandrem rindu ke sana je mereka tu.

    ReplyDelete
  2. sonok kalo dpt pi ngan geng2 satu kepala...takpe laa baru kenal pun.... yg penting tak byk songeh kan elly....

    ReplyDelete
  3. hahhahahaaa....
    ada ketikanya..
    berhenti..ambik2 gambo.. tak reti reti lak nak naik balik kereta..!!
    sampai pa'unchu kata.. kalau orang lain tak berhenti pun di sini lama-lama!!!! :))[ masa katair terjun !! ]

    ko dapat gambar masjid tuo kayu jao tu!!
    masjid tu lama dan cantik.
    aku ada baca..
    tapi tak tahu kat mana.. sebab tu tak masuk perancangan berhenti.. rugi lak rasa...

    yang peliknya..
    kat malaysia elok je muntah2 pening2..
    dalam kereta boleh menwassap main game segala bagai!!
    tak pening !! :))

    kau nak tau..??!!
    meh bisik ..
    yang lain2 tu..
    dah nak pergi baru cari balik itineri dalam wassap ..baca tak lagi ..
    yang tak baca langsung pun ada!!
    sehari sebelum pergi baru nak baca pun ada !!
    kehkehkehhhh...
    asal Kan baca..

    ReplyDelete
  4. kita datang dengan lengang lengoknya lalalala...

    rugi pulak bila ingat2 balik es durian sempat lepak kejap jer dalam perut kita dah la sedap!

    kita tak malu nak bagitau kita pun baca mcm2 tu jer iti tu sebab yakin dengan agensi dr singa janji tak jual kiter :P

    ReplyDelete
  5. kehkehkehhhhh !!
    kelako lah kinaaa!!!!

    ReplyDelete
  6. last last tak sempat jugak ke Batipuh , Surau Lubuk Bauk tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ina ina
      agensi dr singa trusted one tau!

      ahah tak sempat ke batipuh dan surau lubuh buaya
      tak pe
      ada reason nak repeat

      Delete

Post a Comment